Het woord pasta komt uit Italië en betekent 'pasta', 'deeg', of 'pastei'. Het woord noedel komt van het Duitse 'nudel' en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen.
We duiken even wat verder het product in: Italianen hebben het recept van pasta in ieder geval geclaimed: pasta wordt er vrijwel altijd gemaakt van durumtarwe, water en ei. Noodles daarentegen maken we van tarwe, maar -afhankelijk van het type noodle- ook van boekweit, rijst, mungbonen of (zoete) aardappel.
Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.
Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen. Er zitten dus een aantal gezonde voedingsstoffen in zoals ijzer en B-vitamines. Maar ze bevatten ook heel veel koolhydraten en dus calorieën.
Noedels (of noodles) zijn eetwaren die gemaakt worden van ongerezen deeg en gekookt worden in water. Deze groep producten wordt ook wel deegwaar genoemd. Afhankelijk van de soort zijn er verse en gedroogde noedels. Sommige noedels zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar.
Het woord pasta komt uit het Italiaans en betekent gewoon pasta, maar ook wel 'deeg' of 'pastei(tje)'. Tegenwoordig wordt pasta alleen gebruikt voor Italiaans deegwaren. Noedels, of beter deegwaren, is een veel algemenere term en omvat ook de diverse Aziatische producten, zoals bami en mihoen.
Tot de beste instant noodlesoep verkozen de experts onder andere de instant ramen noodles met black garlic oil en tonkotsu pork van Nissin (met dat blonde poppetje erop).
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Als je zelf noodle soep zou maken, zou het al iets gezonder zijn, maar ik raad je toch aan om het niet te vaak te eten. Beperk het tot 1-2 keer in de week, maak het dan het liefste zelf, met losse noodles, bouillonblokje en stukjes verse groente en eventueel vlees of vis er in.
Instant-noedels zijn absoluut niet het ergste wat je in je mond kunt stoppen. Maar als je het iedere dag eet, is de kans groot dat je aankomt, je de volgende ochtend uitgedroogd en lethargisch voelt, en misschien zelfs problemen krijgt met je humeur of concentratievermogen.
De supermarkt mie fabriek, gebaseerd in Italië, zegt ook dat mie eigenlijk gewoon tagliatelle is, of in zijn Italiaans, tagliolini. Met geen verschil in ingrediënten, of in het maakproces, lijkt mie een pasta te zijn die doet alsof.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Spaghetti en macaroni is pasta maar is bami ook pasta.
Toch is er wel een (klein) verschil tussen mie en tagliatelle. Mie wordt gemaakt van harde tarwe en pasta van durumtarwe; een ietwat hardere tarwesoort. Voor tagliatelle wordt durumtarwe gebruikt omdat deze tarwesoort een hoog eiwitgehalte heeft en rijk is aan gluten.
Konjac / Shirataki noedels zijn een soort koolhydraatarme en caloriearme pasta die de laatste tijd erg populair zijn geworden. Deze noodles zijn gemaakt van glucomannan, een in water oplosbare vezel die afkomstig is van de konjac plant.
Het beste antwoord. Het kan, maar is ongezond. In Azië worden ongekookte instant noedels wel eens als snack gegeten. (Ook nadat ze in kokend water geweld zijn behoren ze trouwens bepaald niet tot de aanbevolen voedingsmiddelen, gezien alle chemische stoffen en de hoeveelheid zout die eraan toegevoegd zijn....).
Er zitten 102 kilocalorieën in 1 opscheplepel (45 gram) noodles, instant. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'noodles, instant'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Naar aanleiding van een vraag van een lezer, genaamd MDC: “Wat is beter voor je als je op dieet bent: pasta of rijst?” Het antwoord op deze vraag is erg eenvoudig: het maakt niet zo veel uit of je pasta of rijst eet. Kijk vooral niet naar de verschillen in de hoeveelheid calorieën en vet.
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
Bij noedels denk je misschien aan een kom warme slierten met vettige saus. Ik ook, als het buiten koud is. Zodra de zon schijnt, eet ik m'n noedels liever koud. Move over pastasalade, koude noedels zijn je nieuwe favoriete eten om mee te nemen naar het park.
Doe de noedels in het kokende water.
Hoe lang je de noedels moet koken hangt af van de soort rijstnoedels waarom het gaat. Rijstnoedels zijn erg snel gaar en ze zijn klaar wanneer ze net zacht zijn. Platte, brede rijstnoedels moet je ongeveer 5 minuten koken. Mihoen of rijstvermicelli moet je ongeveer 2 minuten koken.