New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige
Bij de Vrede van Breda in 1667 wordt de kolonie door de Engelsen aan de Nederlanders afgestaan in ruil voor de kolonie Nieuw-Nederland (New York) in Noord-Amerika.
Op 8 september 1664 werd de kolonie Nieuw-Amsterdam aan de Engelsen overgedragen; die herdoopten de stad tot New York, aangezien Jacobus II hertog van York was. Formeel werd de overdracht pas bekrachtigd in 1667, als onderdeel van de Vrede van Breda.
De eerste beschreven ontdekkingstocht door de Nederlanders van het gebied wat nu New York Bay genoemd wordt, was in 1609 met de reis van Henry Hudson.
In 1624 stichtte een groep protestantse Waalse families een eerste nederzetting op het eiland Manhattan. Zij werden daarop gevolgd door streekgenoten en andere families van Duitse, Nederlandse en Britse afkomst. Het gebied werd destijds zowel Nieuw-België als Nieuw-Nederland genoemd.
New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Nederland over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.
In 1609 voer Henry Hudson met een Engels-Nederlandse delegatie naar Amerika. Dit was het begin van een Nederlandse handelspost op Manhattan.
Vlak voor de Tweede Nederlands-Engelse Oorlog (1665-1667) nemen de Engelsen de kolonie over.Nieuw-Amsterdam wordt New York.
Vandaag de dag leven de meeste Nederlandse Amerikanen in de staten Michigan, Californië, Montana, Minnesota, New York, Wisconsin, Idaho, Utah, Iowa, Ohio, West Virginia en Pennsylvania.
Op 26 augustus 1664 namen de Engelsen de Nederlandse vestiging Nieuw-Amsterdam zonder slag of stoot in. Op 8 september was de deal rond: Nieuw Amsterdam werd New York. Maar de New Yorkers vieren liever feest met ons dan met de Engelsen. De stad bleek een vruchtbare haven, een pareltje van het Britse rijk.
Suriname werd in 1650 door Engelsen bezet en ontwikkeld als plantagekolonie met geïmporteerde slavenarbeid uit Afrika. In 1667 werd het door Nederlanders veroverd en is het, met korte onderbrekingen, tot 1975 een kolonie gebleven.
De Eerste Engels-Nederlandse Oorlog duurde van 1652 tot 1654, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog van 1665 tot 1667, de Derde Engels-Nederlandse Oorlog vond plaats in de jaren 1672-1674 en de laatste, Vierde Engels-Nederlandse Oorlog werd uitgevochten tussen 1780 en 1784.
Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk.
TV: 'Hoe het zou zijn als Nederland New York nooit zou hebben 'geruild' voor Suriname' Op 10 november 1674 dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Amsterdam over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.
Weetje: Vroeger heette Suriname, Nederland-Guyana. Dus hadden we Brits-Guyana, Nederlands-Guyana en Frans-Guyana, om het even moeilijk te maken. Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en kleine regentijd.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
De Europese kolonisatie van Amerika begon volgens de meeste dateringen in 1492, toen Christoffel Columbus in Amerika aankwam. Onder andere de Britten, Fransen, Spanjaarden en Nederlanders vestigden zich in kolonies in Amerika.
De meeste Amerikanen in Nederland wonen in het westen en bijna 70 procent woont in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. In Noord-Holland wonen twee keer zoveel Amerikanen als gemiddeld in Nederland. Wassenaar spant de kroon, aangezien daar bijna twintigmaal zoveel Amerikanen als gemiddeld wonen.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Harlem – Manhattan
Naast Harlem zijn er nog andere Nederlandse namen te vinden: de buurt Bowery komt van 'bouwerij' wat vroeger boerderij betekende.
Bij het ondertekenen van de Vrede van Westminster op 19 februari 1674 werd onder andere definitief afgesproken dat Nieuw-Nederland van de Engelsen werd en St Eustatius, Tobago en Suriname van Nederland. Zij noemden het New York, naar de Hertog van York.
New York is in 1625 ontstaan, toen het in handen kwam van Nederlandse kolonisten. Zo'n twee jaar later was het fort Amsterdam klaar, wat later Nieuw Amsterdam werd genoemd. Er woonden ongeveer 270 mensen in deze nederzetting. Het fort was geen lang leven beschoren.
New York is gelegen in het noordoosten van het land en telt 19,5 miljoen inwoners (2023). De hoofdstad is Albany, de grootste stad New York City. Daarnaast zijn er diverse andere grote steden in de staat. De staat heeft een oppervlakte van 141.299 vierkante kilometer, en is hiermee ruim 3 keer zo groot als Nederland.