Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland.
Al gauw bezetten de Nederlanders de andere eilanden in de buurt en in 1636 werd Bonaire een Nederlandse kolonie. In 1639 werd een economisch programma opgesteld voor zout, graan en veefokkerijen. Uiteindelijk werd de winning van zout de grootste vorm van inkomsten.
Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bestuurd door een eilandbestuur en de Nederlandse Rijksoverheid. De eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Ze worden ook wel openbare lichamen genoemd. Het belangrijkste verschil met een gemeente in Nederland is, dat de Caribische eilanden niet bij een provincie horen.
Op 10 september 2004 stemde 59,5% van de bevolking van Bonaire voor het opheffen van de Antillen en voor directe banden met Nederland. Toen de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 als land werd opgeheven, werd Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland.
Als u voor langer dan 6 maanden naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba gaat, heeft u een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig. In deze verklaring moet u aantonen dat u een plek heeft om te wonen en genoeg geld om van te leven.
In 2010 werd het land Nederlandse Antillen ontmanteld.Sindsdien maken Curaçao en Sint Maarten op gelijke wijze als Aruba als zelfstandig land deel uit van het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen de status van bijzondere Nederlandse gemeenten en maken deel uit van Nederland.
Een heel legertje BN'ers is je al voorgegaan. Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen.
In totaal kwamen in 2021 ruim 44 duizend toeristen met de Nederlandse nationaliteit naar Bonaire, vergelijkbaar met het aantal in 2019 (45 duizend) en bijna dubbel zoveel als in 2020 (24 duizend). Het aantal toeristen dat in 2021 voor 61 tot 180 dagen naar Bonaire kwam (800 personen), was ongeveer even hoog als 2019.
Nederland en de Antilliaanse eilanden
Maar vanaf 1816, als Nederland geen republiek meer is maar een koninkrijk, horen de eilanden definitief bij Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog ondertekenen Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen (de zes eilanden) het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Voor het Koninkrijk der Nederlanden gaat het om Aruba, Curacao, Sint Maarten, en de BES-eilanden: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hoewel de BES-eilanden staatkundig deel uitmaken van Nederland, zijn ze EU-rechtelijk bezien LGO.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie. Ze hoeven om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht.
Op de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) is Nederlands de officiële taal. Op Bonaire spreekt men veel Papiaments, op Saba en Sint-Eustatius veel Engels.
Saba en St. Eustatius liggen zo'n 7.000 km van Nederland verwijderd. Bonaire ligt nog ruim 800 km zuidelijker, vlak boven de kust van Venezuela. Bonaire, met een totale oppervlakte van 288 km2, is ongeveer anderhalf keer zo groot als Texel en het telt 18.905 inwoners (CBS, 2015).
De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland.
Het prijsniveau op Bonaire ligt iets hoger dan in Nederland als je kijkt naar uit eten, het kopen van kleding en de prijzen in de supermarkten. Dat komt vooral omdat veel producten geïmporteerd moeten worden, wat de prijs opdrijft. Goedkoper dan in Nederland is benzine omdat daar minder belasting op zit in Bonaire.
Bonaire is samen met Sint Eustatius en Saba een bijzondere gemeente van Nederland, en toch moet je emigreren als je langer dan zes maanden per jaar op het eiland wilt verblijven. Ook zul je moeten emigreren als je langer dan drie maanden per jaar wilt werken op Bonaire.
Europese Nederlanders, Nederlanders uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba en Amerikanen hebben vrije toegang tot Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot maximaal180 dagen per 365 dagen.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Bonairiaans en Bonaireaans zijn allebei mogelijk als bijvoeglijk naamwoord bij Bonaire.
Bonaire staat bekend om zijn spectaculaire stranden en verbluffend zeeleven. Bonaire heeft zijn naam op de kaart gezet als een van de meest gewilde duik, snorkel, kitesurf en windsurf bestemming ter wereld. Al meer dan 20 jaar handhaaft Bonaire een toewijding aan het beschermen en behouden van zijn milieu.
Het is verleidelijk om te denken dat het woord Bonaire afgeleid is van het Franse woord 'bon air' (zuivere lucht), echter het Caribische eiland is waarschijnlijk door de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda vernoemd naar het indiaanse woord voor laagland namelijk 'bojnaj'.
Vanaf 1854 werd het gebied Curaçao en Onderhorigheden genoemd als kolonie onder het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 december 1954 kwam aan de koloniale status een eind toen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden na acht jaar onderhandelen ondertekend werd door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten.Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Op 6 maart 2007 heeft de volksvertegenwoordiging van de Nederlandse Antillen een wet aangenomen waarin Papiaments, naast Nederlands en Engels, erkend wordt als officiële taal. Deze wetgeving is belangrijk voor de benedenwindse eilanden waar Papiaments door een grote meerderheid van de bevolking gesproken wordt.