Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen.Dat moet dus vegan zijn.
Kies dan voor een biodynamische of natuurlijke wijn (vin nature) met een vegan-logo. Wil je dus een echt vegetarisch maal, schenk dan op z'n minst een biowijn. Die is meestal geklaard met bentoniet, een klei-achtige minerale substantie met dezelfde werking.
Bio wijngaarden staan als we het niet weghalen vol gras en onkruid.” “Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet. Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist op de druiven.”
Een product is vegetarisch wanneer het geen vlees en vis bevat en ook geen andere producten waarvoor een dier is geslacht, zoals gelatine, stremsel en vislijm. Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.
Dierlijke hulpstoffen in alcohol
Producenten gebruiken soms dierlijke technische hulpstoffen om dranken als wijn of bier te klaren. Dit zijn stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces maar niet meer aanwezig zijn in het eindproduct. Deze stoffen vind je niet terug in de ingrediëntenlijst.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
Welke wijn goed aansluit bij peulvruchten en wintergroenten, is een volle en krachtige wijn. Wanneer u graag witte wijn drinkt, kunt u kiezen voor een Chardonnay of Viognier. Goede rode wijnen bij peulvruchten en wintergroenten zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo en Sangiovese.
Op z'n Frans worden deze wijnen “vin nature” of “vin naturel” genoemd. Voorheen vooral in reformwinkels, is deze wijn ook in de reguliere handel verkrijgbaar. De term natuurwijn heeft geen wettelijke status, maar deze wijnen kunnen wel een status biologisch, biodynamisch, veganistisch dan wel ecologisch hebben.
Wijn is natuurwijn als hij aan bepaalde eisen voldoet
De eerste eis is dat de wijngaarden waar de druiven voor de wijn vandaan komen, biologisch of biodynamisch moeten worden bewerkt, bij voorkeur gecertificeerd (dus met officiële erkenning). Ook moeten de druiven met de hand worden geoogst.
Verschil natuurwijn en 'gewone' wijn
Bij natuurwijn mag er geen kunstmest worden gebruikt om de druiven beter te laten groeien. Dierlijke of plantaardige mest mag wel. Ook zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan. Het op een natuurlijke manier tegengaan van ziekten en ongewenste insecten mag uiteraard wel.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt.
Dit helder maken van de wijn noemen we 'klaren'. Mag een rode wijn wel een tikje soepeler, dan kan de wijnmaker er gelatine aan toevoegen, dat uit dierenhuiden en -botten wordt gewonnen.
Frisdrank. In de frisdranken Rivella en Taksi zit melk. En ook heldere appel- en perensap bestaat bijna altijd uit dierlijke producten. Kies dus liever voor de biologische of troebele versie als je voor een vegan drankje wilt gaan.
Sappen worden soms namelijk helder gemaakt met behulp van gelatine of vislijm. Deze dierlijke ingrediënten zitten dan niet in het eindproduct en hoeven daarom niet op de verpakking te staan. Aangezien er wel dierlijke producten gebruikt worden, zijn deze producten echter niet veganistisch.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet. Zeker niet als je kijkt naar de verschillende soorten chips die er inmiddels bestaan.
Het dierlijk product gaat aan een troebel deeltje hangen en samen zakken ze naar beneden. Dit is het klaringsproces. Vervolgens wordt de wijn gefilterd. Wijn die helder is, vinden de meeste mensen prettiger, daardoor dat deze geklaard wordt.
Een veganist eet geen dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas) en honing. Daarnaast ook geen producten die dierlijke ingrediënten bevatten zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst.
Want de alcohol in rode wijn kan ook al in kleine hoeveelheden ziektes veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kanker. De algemene conclusie is dat het drinken van alcohol niet gezond is. Het is niet zeker of alcohol het hart wel of niet beschermt. Het is wél zeker dat alcohol andere ziektes zoals kanker kan veroorzaken.
Nee, helaas niet. In veel levensmiddelen zit van nature een geringe hoeveelheid sulfiet en dat geldt ook voor wijnen.
De wijnen zijn 100% vegan, dat wil zeggen dat ook voor de filtering geen enkel dierlijk product gebruikt wordt.