Als onderdeel van een psychische stoornis, nagelbijten valt onder de Impulse control disorder (ICD). Ook bijten kinderen met bijvoorbeeld obsessief compulsieve stoornis meer nagels.
Ook kan nagelbijten leiden tot ernstige afwijkingen die behandeld moet worden. Daarnaast leidt het tot eczeem, opzwellingen en infecties." Krijg je veel bacteriën binnen als je nagelbijt? "Er zitten ontzettend veel bacteriën op je handen en vingers.
Doorgaans is nagelbijten van voorbijgaande aard en onschuldig, maar het kan ook wijzen op andere, niet te verwaarlozen mentale en emotionele aandoeningen (bijvoorbeeld OCS, obsessieve-compulsieve stoornis).
Wanneer je nagelbijt, komt dit vuil in je mond terecht, wat tot infecties kan leiden. Ingegroeide nagels: langdurig nagelbijten kan tot een verkeerde nagelgroei leiden. Een slechte adem: door te nagelbijten krijg je nog meer bacteriën in je mond. Deze kunnen voor een slechte adem zorgen.
Mensen die nagelbijten, zien de handeling als iets aangenaams. Ze willen het: alleen de schade op termijn, vinden ze onaangenaam. De meest voor de hand liggende hypothese: nagelbijten helpt ons om onze emoties onder controle te houden. Zowel bij verveling, stress of frustratie kalmeert de gewoonte.
Je nagels groeien mogelijk nooit meer terug // Chronisch nagelbijten kan het nagelbed beschadigen. Een blootgelegd nagelbed kan ervoor zorgen dat je nagels niet meer zullen groeien.
Naast het bekende imitatiegedrag is er vaak sprake van een erfelijke factor. Ook al lijkt nagelbijten een redelijk onschuldige bezigheid, iedere keer dat de vinger met de mond in contact komt vindt er een overdragen van meer of minder schadelijke stoffen plaats, onder andere bacteriën.
Maar ook in mildere gevallen heeft nagelbijten nadelen: als je de nagels inslikt, kun je last van je maag krijgen. Je kunt vuil binnenkrijgen dat zich ophoopt onder de nagelranden. Andersom kan een herpesinfectie van je mond in je vinger terecht komen.
Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Vijl je nagels iedere dag een beetje bij om haakjes en velletjes geen kans te geven. Lang nagelbijten maakt ze broos en dun, waardoor ze sneller afbreken. Verzorg ze daarom ook met een olie zodat ze sterk en gezond uitgroeien. Zodra je mooie nagels hebt, ben je vast overtuigd om ze zo te houden.
Recentelijk onderzoek wees uit dat nagelbijten vaak voortkomt uit perfectionisme. Perfectionisten vinden het lastig zich helemaal te ontspannen waardoor ze snel stress ervaren. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor frustratie, ongeduldiger en vaker ontevreden over niet bereikte doelen.
Langdurig nagelbijten kan een verkeerde nagelgroei bevorderen, waardoor nagels in kunnen gaan groeien. Doordat nagelbijters hun nagels en vingers regelmatig bevochtigen, worden de huid zwakker. Er kan eczeem of andere schimmelinfecties op de vingers ontstaan. Op en onder je nagels en handen zit vaak veel vuil.
Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding. Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn.
Sommigen hebben na twee maanden het nieuwe gedrag al helemaal in hun systeem zitten en bij anderen duurt het juist langer. Wees dus niet te streng voor jezelf door te stellen dat jij met drie weken al compleet van je nagelbijt-gewoonte af moet zijn.
Uit een onderzoek van Pediatrics is gebleken dat nagelbijters een beter immuunsysteem hebben. En hoe jonger begonnen hoe beter. Onderzoekers van Pediatrics namen zo'n duizend mensenlevens onder de loep. Ongeveer een derde van de groep beet al op hun nagels voor ze hun tienerjaren bereikten.
Nagels groeien gemiddeld met 0.1mm per dag. Afhankelijk van hoeveel mm je eraf gebeten hebt en hoe lang je je nagels wilt, kan het 50 dagen ( 1/2 cm ) tot 100 dagen ( 1 cm ) duren.
Maar liefst 2 miljoen Nederlanders bijten op volwassen leeftijd nog op hun nagels. Wereldwijd zijn meer dan 600 miljoen mensen nagelbijter, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO). In Nederland blijft 10 tot 15 procent van de bevolking hun leven lang nagelbijten.
Een vingernagel groet ongeveer 2 tot 3 mm in een maand, drie keer zo snel als je teennagels. Geinig weetje: in de zomer sneller groeien je nagels sneller dan in de winter. Ook wanneer je zwanger bent groeien je nagels sneller, da's dan weer mooi meegenomen.
Als de nagel helemaal heeft losgelaten kan het zijn dat de nagelgroei stopt. Kalknagel: Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel of hoornnagel genoemd. Iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelrand.
Tips om nagelbijten af te leren
Beloon (korte) periodes van niet bijten! Maak nagels mooi (vooral bij meisjes en wat oudere kinderen werkt dit vaak). Geef een eigen nagelsetje en/of doe er mooie nagellak op. Behalve bovenstaande dingen helpt het soms om de nagels te lakken met nagellak die vies smaakt (drogist).
Bij een menselijk lichaam blootgesteld aan warme vochtige omstandigheden kan het haar binnen een jaar vergaan en kunnen nagels binnen tientallen jaren ontbinden.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Maar ook het gebruik van gellak, acrylnagels en ook 'gewone' nagellak kan ervoor zorgen dat je nagels dunner, minder soepel en brozer worden. Het gevolg hiervan is dat je nagels splijten en afbladderen. Daarom is het belangrijk om je nagels goed te verzorgen zodat ze sterk, mooi en gezond blijven.
Verleng het nagelbed
Je kunt de grootte van je nagelbed niet veranderen maar wel langer laten lijken. Dat doe je door je nagels aan de onderkant niet meer schoon te maken met een scherpe vijl of iets anders dat het vuil wegschraapt.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.