Pure pepermuntbladeren van een hoogwaardige kwaliteit zijn heel geschikt als ontzurende kruidenthee en hebben een alkalische werking.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee.
Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen. Een aantal kruiden zijn goed voor de blaas of ondersteunen het immuunsysteem en je spijsvertering.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Heb je een gezonde bloeddruk dan zal een kop muntthee je bloeddruk niet verhogen of verlagen. Net zoals bij alle soorten thee, geldt hier natuurlijk ook dat overdaad schaadt. Houd het bij maximaal drie koppen thee per dag en geniet vooral van de unieke smaak!
Ook voor herstel blijkt muntthee een geschikt middel, zo is uit onderzoeken gebleken. Deze kruidenthee heeft een helende werking in geval van hoofdpijn en is goed voor maag en darmen.
Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant.
Teveel muntthee drinken heeft in principe geen schadelijke gevolgen, maar in sommige gevallen dient er te worden overlegd met een arts alvorens de muntthee gedronken wordt. Muntthee bevat namelijk bloeddrukverlagende stoffen en dat kan een nadelige werking hebben op de werking van medicatie tegen een hoge bloeddruk.
Verse muntthee kan je een klein steuntje in de rug geven tijdens het afvallen. Vooral doordat het de gevreesde hongerklop kan voorkomen en ook zijn de antioxidanten die in de thee zitten alleen maar mooi meegenomen. Toch is het geen wondermiddel waarmee je ineens aanzienlijk meer vet mee zult gaan verbranden.
Alka Thee: Ontzuren en genieten
Kruiden zijn de kracht uit de natuur! Ieder kruid bevat energierijke elementen die de bouwstenen vormen van ons lichaam. Met een selectie van maar liefst 52 soorten kruiden bevat Alka Thee het gehele spectrum aan elementen die zorgen voor een optimale ontzuring van het lichaam.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Zuur Base Thee van Lucovitaal® is een ontzurende kruidenthee gemaakt op basis van groene thee en verschillende kruiden. Door de toevoeging van pepermunt heeft deze thee een verfrissende smaak. De thee bevat per kopje 5 mg zink, wat bijdraagt aan de ondersteuning van een gezond zuur base evenwicht.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Lipton maakt het helemaal waar in de grote smaaktest muntthee: eerste plaats, met een ferme voorsprong op eerste achtervolgers Twinings en Albert Heijn.
Je kunt je spijsvertering dan ondersteunen met verse munt en gember. Verse munt wordt al eeuwenlang gebruik ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit maakt verse muntthee of water met verse munt dan ook een ideaal drankje. Ook gemberthee brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Dat groene thee zo goed is voor je hart en bloedvaten, komt waarschijnlijk doordat groene thee boordevol antioxidanten zit. In je bloed zitten namelijk verschillende cholesteroldeeltjes. Sommige van deze deeltjes oxideren snel, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziektes.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Het is eigenlijk ontzettend eenvoudig! Zet water op, leg drie of vier takjes munt in een glas en giet het water eroverheen. Laat het geheel even trekken en drink het eventueel met een scheutje honing erdoor als je het graag iets zoeter wilt hebben.
Pepermuntolie kan brandend maagzuur veroorzaken. Mensen met deze klachten moeten hier rekening mee houden. Mensen kunnen allergisch zijn voor pepermunt(olie). Het is afgeraden om zonder medische begeleiding pepermunt(olie) te gebruiken tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding.
Daarnaast bevat citroensap verschillende vitamines, kalk, koper, ijzer en kalium. Het sap van een citroen in een kan water, met daarnaast wat munt ziet er dus niet alleen leuk, maar het is ook echt goed voor je. Ook niet onbelangrijk, het is erg verfrissend en dus heerlijk op warmere dagen.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.