Het is gezond om muntthee te drinken.De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Ondersteuning voor je spijsvertering
Munt doet veel voor de spijsvertering. Het plantje bevat menthol, een stofje dat helpt om de enzymen in je spijsvertering beter te laten functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag, waardoor deze effectiever werken en je je minder snel opgeblazen voelt.
Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen. De geur van munt helpt de luchtwegen te openen en zorgt voor de afvoer van slijm en bacteriën. Handig bij verkoudheid.
Verse muntthee is gezond!
In muntthee zit geen theïne, de stof die vergelijkbaar is met cafeïne. Daarom zijn er geen nadelen verbonden aan het drinken van meerdere koppen muntthee, ook niet voordat je gaat slapen.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Verse muntthee kan je een klein steuntje in de rug geven tijdens het afvallen. Vooral doordat het de gevreesde hongerklop kan voorkomen en ook zijn de antioxidanten die in de thee zitten alleen maar mooi meegenomen. Toch is het geen wondermiddel waarmee je ineens aanzienlijk meer vet mee zult gaan verbranden.
Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Om die eigenaardige smaak is munt ook zeer populair in warme landen. De muntthee van Noord-Afrika, sterk gebrouwen zoals ze dat aan de westkust doen, is verbazend verkoelend en, zo merkte ik in Mauritanië, ook behoorlijk verslavend.
Het is eigenlijk ontzettend eenvoudig! Zet water op, leg drie of vier takjes munt in een glas en giet het water eroverheen. Laat het geheel even trekken en drink het eventueel met een scheutje honing erdoor als je het graag iets zoeter wilt hebben.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Daarnaast bevat citroensap verschillende vitamines, kalk, koper, ijzer en kalium. Het sap van een citroen in een kan water, met daarnaast wat munt ziet er dus niet alleen leuk, maar het is ook echt goed voor je. Ook niet onbelangrijk, het is erg verfrissend en dus heerlijk op warmere dagen.
Goed voor je huid
Het drinken van twee kopjes verse muntthee per dag geeft je huid een oppepper en gaat overbeharing tegen (dit schijnt zo te zijn…). Munt kan ook helpen tegen een vettige huid.
Groene muntthee biedt antioxiderende voordelen die kunnen helpen verstopping van de huid te voorkomen en de groei van bacteriën die acne veroorzaken te ontmoedigen. Daarnaast is aangetoond dat groene muntthee ook helpt bij het voorkomen van hormonale onevenwichtigheden die kunnen leiden tot acne.
Je kunt munt bijna overal in gebruiken, van fruitsalades tot een lekker stuk vis of vlees. Munt zorgt voor een lekkere frisse smaak. Het eten zal dus niet minder gaan smaken wanneer je het zout weglaat.
Groene thee bevat tannine. Dankzij deze stof blijven bacteriën niet aan je tanden plakken waardoor je een frissere adem krijgt. De thee verhoogt ook de fluorideconcentratie in je mond waardoor tandglazuur minder wordt aangetast.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Dat groene thee zo goed is voor je hart en bloedvaten, komt waarschijnlijk doordat groene thee boordevol antioxidanten zit. In je bloed zitten namelijk verschillende cholesteroldeeltjes. Sommige van deze deeltjes oxideren snel, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziektes.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Witte thee helpt je om gewicht te verliezen dankzij deze eigenschappen: Verbeterde vetverbranding. Net als groene thee bevat ook witte thee bepaalde stoffen die je lichaam helpen om vet af te breken tot kleinere, makkelijk te verwerken stoffen.
Munt bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Riboflavine (vitamine B2) is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid. Ook folaat (vitamine B11), vitamine C en vitamine E zijn allemaal volop in munt te vinden.
Verse muntthee heeft landelijk een prijs van €3,19 en is daarmee 7 procent duurder dan in de steden (€2,99).