Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae. De planten hebben sterk geurende stoffen, menthol, die in verschillende producten worden gebruikt als smaak- en geurstof. Je kunt dan denken aan snoep, thee en tandpasta.
Op koele plekken blijft munt in een pot ongeveer 6 weken goed. Let hierbij goed op of de blaadjes er nog groen, stevig en fris uitzien. Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt.
Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op. Een koude kas is ideaal om in het vroege voorjaar al weer te genieten van verse munt.
Munt als plant
De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Eenmaal geplant komen je muntplantjes elk voorjaar weer op. Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan. Omdat het een makkelijke, snelgroeiende plant is, is hij erg geschikt voor een beginnende tuinier.
In volle grond heeft munt niet al te veel water nodig. Houdt 'm wel in de gaten in drogere periodes. Zorg dan dat je in de vroege ochtend of avond in een keer veel water geeft. Tuinier je in potten, zorg dan dat je de aarde licht-vochtig houdt.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.
Snoei de munt na de bloei terug tot net boven de grond en geef de plant wat voeding om ervoor te zorgen dat hij nog een goede herfstoogst heeft. Vermeerder de planten in de herfst door ze te scheuren. Schep de plant uit de grond en hak hem met een spade in stukken.
Er zijn namelijk ook licht giftige muntsoorten. Eén hiervan is hertsmunt. Deze soort is herkenbaar aan de extreem lange bladeren en een hele sterke muntsmaak. De andere is polei munt.
Je kunt munt in principe uit zaad opkweken, maar het is veel eenvoudiger om stekken te nemen van een bestaand plantje. In de zomer kun je munt stekken uit de zachte stengels, omdat die dan erg groeikrachtig zijn. Maar in het najaar kun je het beste stekjes maken van de wortels en de ondergrondse stengels.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
Munt is altijd lekker, soms in gerechten, soms in desserts maar zeker ook in de thee. Als je eens een muntplant hebt gekocht is de kans groot dat je nooit meer zonder munt zit! Het is een vaste plant en volledig winterhard, die zelfs flink kan woekeren. Je kunt er van begin maart tot ver in de herfst van oogsten.
Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.
Maak zelf muntsiroop
Spoel de muntblaadjes. Breng het water met de kristalsuiker en de muntblaadjes aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Neem de siroop van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zeef de siroop en breng hem opnieuw aan de kook.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Pepermunt is winterhard maar niet wintergroen. Dat betekent dat pepermunt in de winter bovengronds afsterft en in het voorjaar weer uitloopt.
Je kunt de zaailingen/planten buiten uitplanten wanneer de zaailingen groot genoeg zijn en de worteltjes onderuit de afwateringsgaten van het potje groeien. Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen.
Categorieën: Kruiden
En heb je geen tuin of balkon? Dan is er goed nieuws, munt binnen kweken is easy. Munt is een van de makkelijkste planten, het groeit altijd bij voldoende licht en ruimte.
De witte munt is een ondiepgewortelde plant. Het wortelt zich ongeveer 15 cm diep en 30 cm horizontaal.
Zet jouw munt stekken in water. Zoals hierboven al aangegeven is het belangrijk dat er geen blad onder water zit. Zet de stekken op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Veel licht is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van de jonge plantjes.
Verse keukenkruiden zoals peterselie of munt zijn zelfs gezond voor je kat!
Watermunt = Mentha aquatica. Een ruige, harige munt, die vaak in tamelijk omvangrijke bossen groeit, tot 60 cm hoog, op vochtige plaatsen. Bladeren: vaak paars getint en in tegenoverliggende paren. Bloemen: blauwachtig paars, bolvormig, aan de top van de plant.
De lijst met niet giftige planten voor honden is niet compleet zonder de orchidee. Er zijn echt heel veel soorten orchideeën. Allemaal hebben ze andere kleuren en andere bloemen, de juiste kiezen kan dan best lastig zijn. Ze zijn meestal wel een sieraad in je huiskamer.
Munt moet na de bloei in augustus licht teruggesnoeid worden. Ook de bloemen moet je afknippen. Kort hem vanaf de bovenkant ongeveer met 1/3 in. Je zult zien dat er na zo'n snoeibeurt weer snel jonge scheuten aan de plant zullen verschijnen.
De blaadjes van de muntplant (Mentha) bevatten stoffen met een verfrissende geur en smaak. Het bekendste stofje in munt is menthol. Er zijn verschillende soorten munt zoals pepermunt, watermunt, aarmunt en kruizemunt. Munt kan gebruikt worden als smaakmaker in gerechten, maar ook om er thee van te zetten.
Bemesten is niet nodig, munt groeit toch wel. Planten in pot moet je regelmatig water geven, op warme dagen mag dat gerust elke dag. Van april tot begin oktober kun je blaadjes van je plant oogsten. Hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe scheuten de plant maakt (eigenlijk is het plukken een vorm van snoeien).