Wel is mozzarella in het algemeen zoutarmer dan de meeste kazen. Het bevat maar iets meer dan een gram zout per 100 gram. De hoeveelheid vet is ongeveer zo hoog als bij 30+-kaas: 19 gram per 100 gram. Dat valt binnen de grenzen die gezond zijn, als je het enigszins met mate eet.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Dan kun je ook wel eens voor vettere en zoutere varianten kiezen – als je natuurlijk niet overdrijft. Maar eet je het elke dag? Kies dan liefst voor een 'gezondere' variant, zoals 20+- of 30+-kaas, mozzarella of hüttenkäse.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
De 48+-kaas is dus een van de vetste kazen die er zijn. De kaas wordt dan ook wel 'volvet' genoemd. Daarmee is deze kaas een van de minder gezonde kazen. Want het vet dat in kaas zit, is verzadigd vet.
Er geldt heel simpel: hoe hoger het vetgehalte, hoe meer calorieën. Daarnaast is een kaas vetter wanneer hij harder is. Heel oude, brokkelige kaas is dus een soort die relatief bijzonder veel calorieën bevat. Jonge 20+ kaas is daarentegen één van de slankere keuzes!
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Oude kaas bevat namelijk zo'n tien procent meer vet en dus ook meer calorieën dan jonge kaas. In de lang gerijpte kaas zit minder vocht, maar meer droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet en daar kun je beter niet te veel van eten.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een salade caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, ook wel fior di latte genoemd.
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.