Kazen zoals mozarella, geitenkaas en jonge (20+) kaas bevatten veel minder vetten. Dit betekent niet dat je ze onbeperkt mag eten, maar genieten van deze kazen mag je zeker met mate. Dit tussendoortje van tomaat en mozarella kun je dus gewoon eens snoepen als tussendoortje of bijgerecht!
Er zitten 63 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) mozzarella.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
Dan kun je ook wel eens voor vettere en zoutere varianten kiezen – als je natuurlijk niet overdrijft. Maar eet je het elke dag? Kies dan liefst voor een 'gezondere' variant, zoals 20+- of 30+-kaas, mozzarella of hüttenkäse.
Het bevat gezonde voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor je lichaam om normaal te kunnen functioneren. Maar door de vele vetten moet je mozzarella niet te veel eten, dat is nadelig voor je gewicht en kan zorgen voor hart- en vaatproblemen.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een salade caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, ook wel fior di latte genoemd.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Ook bevat een tomaat maar weinig calorieën, slechts 19 calorieën per 100 gram.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Een portie mozzarella komt overeen met 30 gram.
Mozzarella kun je in de koelkast zo'n twee of drie dagen bewaren. Het is belangrijk dat je mozzarella in zijn eigen vocht bewaart. Dit houdt in dat je bij het openen van de verpakking, het vocht in een bakje giet zodat je de mozzarella – die je over hebt – daarna in zijn eigen vocht kan leggen.
Mozzarella is een van onze favoriete kazen: lekker fris en eenvoudig in een zomerse salade of gesmolten tussen een croque of op een pizza. Deze 12 recepten met mozzarella zijn eenvoudig, snel klaar en overheerlijk. Warm of koud buiten, met mozzarella zit je altijd goed.
De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Eieren bevatten naast vetten en eiwitten, ook ijzer, vitamine A, B2 en B12. Ze passen in een gezond voedingspatroon en zijn een goede vervanger voor vlees. Eieren horen in de Schijf van Vijf maar je kunt ze niet onbeperkt eten.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.