Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk.
In Nederland kun je mozzarella veilig eten tijdens de zwangerschap. Ben je in het buitenland? Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.
Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
De Mozzarella di Latte di Bufala van Galbani, gemaakt van buffelmelk, heeft een typische, doch eerder zachte buffelmelksmaak. Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit 100% gepasteuriseerde buffelmelk. Om van te genieten in koude gerechten of slaatjes. Een delicatesse voor de échte mozzarella liefhebber.
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Burrata kan van zowel gepasteuriseerde als rauwe melk gemaakt zijn. Het is een verse kaas die niet gerijpt is. Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Dit risico is 10 keer hoger als je zwanger bent.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen.
Wat is mozzarella? Mozzarella is een verse kaas uit Zuid-Italië. De authentieke mozzarella di latte di bufala wordt gemaakt van verse buffelmelk. Door stremsel toe te voegen aan de buffelmelk splitst dit in een vloeibaar (wei) en vast deel (wrongel).
Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Dat burrata en mozzarella vaak in een adem worden genoemd is niet gek, burrata bestaat namelijk voor een deel uit mozzarella. Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia en het is mozzarella die gevuld is met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
De schapenmelk (en soms een beetje geitenmelk) die wordt gebruikt in de originele Griekse feta wordt gepasteuriseerd.
Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.
Rauwe melk drinken kan gevaarlijk zijn
Verse melk is dus geen steriel product meer. De meeste micro-organismen zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten zoals Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes en de enterotoxine producerende Staphylococcus aureus.
Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.
Bij Dirk wordt hetzelfde (huis)merk mozzarella verkocht – Fresca d'oro – die ook bij Plus wordt verkocht. Het merk Castelli wordt zowel bij Plus, Vomar, Dirk, Dekamarkt en Coop verkocht.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Waar komt buffel mozzarella vandaan? In Italië heet deze kaas Mozzarella di latte di bufala. De kaas wordt door heel Italië geproduceerd met verse buffelmelk. Deze kaas is te herkennen omdat hij altijd het PDO keurmerk draagt.