Wist je dat? Mosterd wordt al duizenden jaren als specerij gebruikt. Het was voor arme mensen het enige kruid dat ze zich konden veroorloven om hun smakeloze eten wat op te peppen. Mosterdzaad moet een egale gouden kleur hebben en een frisse, scherpe smaak.
Mosterdplanten behoren tot verschillende plantengeslachten: de zwarte mosterd (Brassica nigra), sareptamosterd (Brassica juncea) en de ethiopische mosterd (Brassica carinata) behoren tot de koolsoorten en mogen de boerenkool, bloemkool, spruitjes tot hun directe familieleden rekenen.
Het condiment wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook worden vaak suiker respectievelijk honing, kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel.
Mosterd is een populaire specerij gemaakt van de zaden van de mosterdplant. Deze plant is inheems in het Middellandse Zeegebied en is verwant aan voedzame groenten zoals broccoli, kool en spruiten.
Mosterd definities
(m.) Uitspraak: [ˈmɔstərt] mengsel met een scherpe smaak, gemaakt van azijn en zaadjes van de mosterdplant Voorbeeld: `bitterballen met mosterd`mosterd na de maaltijd (<dit zeg je van iets dat niet meer nodig of niet meer r...
De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel. Het hielp niet dat ook de oogst in de Franse Bourgogne – waar de beroemde mosterd oorspronkelijk vandaan komt – mislukte na een natte winter en een koud voorjaar.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Wat is het? Chinese bladgroente die sterk doet denken aan een stevige ijsbergsla met forse bladeren. De bladeren zijn lichtgroen, bovenaan naar buiten gekruld met uiteinden zoals ijsbergsla, maar zitten onderaan vast aan een stevige stronk die zo dik is als een broccolistronk.
Je kunt de zaden vanaf ongeveer maart buiten zaaien en je oogst de jonge blaadjes van de jonge planten. Die blaadjes zijn pittig van smaak (een beetje vergelijkbaar met radijs), en het blad is heel zacht behaard. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven.
Mosterdkool, ook wel kai choi genoemd, is een van de vele soorten binnen de Aziatische mosterdkoolfamilie. Choi, choy of soy betekent simpelweg groente in het Chinees en daar hebben ze een groot aantal soorten van. Qua uiterlijk lijkt hij wel wat op ijsbergsla, maar dan met dikkere stelen en stuggere bladeren.
Wist je dat alle mosterdsoorten van de Marne passen binnen een vegetarisch dieet? Een groot deel van onze mosterd soorten is zelfs geschikt voor een veganistisch dieet.
Zwart mosterdzaad is de meest scherpste van de drie. Hou je dus van scherpe mosterd, kies dan voor zwart mosterdzaad. Je kunt ook in de toko en via internet zwart mosterdzaad kopen, let wel op biologisch.
Dijon-mosterd is een Franse variant van mosterd die wordt gebruikt als specerij voor sandwiches, sauzen, glazuren, dressings, kruiden en meer. Het heeft een lichtgele kleur en is romig en pasteuze van textuur. Maak je geen zorgen over het schudden van Dijon-mosterd!
Mosterd wordt bereid uit mosterdzaad. Het wordt veel gebruikt in tal van soorten smaakmakers en sauzen, alsook in andere industriële bereidingen en kan vaak ontstaan als een gemaskeerd allergeen dat leidt tot ernstige allergische reacties.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Deze wrange vloeistof gaf de Dijonmosterd zijn karakteristieke smaak en maakte hem onderscheidend van de rest. Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
De olie ruikt vaag naar mosterd en heeft een gouden kleur. Je kan er gewoon in bakken. Het is een voornamelijk onverzadigde olie die dus doorgaans als gezond wordt beschouwd, zeker omdat er ook nog alfalinoleenzuur in zit, het bekende omega-drie onverzadigde vetzuur.
Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Het dreigende tekort aan mosterd komt door een gebrek aan bruine mosterdzaden. "Het grootste deel van de mosterdzaadjes zijn bruine mosterdzaadjes", legt De Bouw uit. "Die worden gebruikt voor de mosterd van Dijon, omdat bruine mosterdzaadjes die typische straffe smaak geven."
Ook in Nederland kunnen tekorten ontstaan. Door slechte oogsten in de Franse Bourgogne is er een tekort ontstaan aan mosterdzaad voor de Franse Dijonmosterd, een streekproduct uit Dijon. Ook de oogst in Canada viel tegen door grote droogte, waardoor de prijzen voor het zaad zijn gestegen.