Mortel is van nature niet waterdicht en afhankelijk van de ingrediënten en hun verhouding heeft het een bepaalde hardheid. Door de toevoeging van een additief kan mortel een bepaalde extra werking gegeven worden.
Als we het over cement hebben bedoelen we eigenlijk cement, mortel of specie. Cementmortel droogt niet waterdicht op. In veel gevallen is het wel echter wel belangrijk dat het cement waterdicht is. Zelf waterdicht cement, specie, mortel maken is makkelijk te doen.
Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden.
Hydramix Pro maakt cement permanent waterdicht. Het is gebaseerd op de nieuwste nanotechnologie silicaten en kan toegepast worden bij het maken van beton, cement, voegmortel, metselspecie / metselcement, etc. Hydramix Pro is een gebruiksklaar cement impregneermiddel en vervangt water bij met maken van cement en beton.
Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Weer en wind kunnen uw muur snel laten verweren, zeker als er vocht in uw muur kan trekken. En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Een bak van beton maakt u waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.
Een normale vloer, die helemaal droog is en nog geen last heeft van vochtproblemen, behandel je best met een speciale polyurethaancoating. Maak de vloer zuiver en stofvrij en breng een grondlaag (primer) aan met een verfrol (gebruik een verlengsteel). Na de grondlaag breng je de polyurethaancoating aan.
De voordelen van Remmers Snelcement:
Het kent een goede begin- en eindsterkte. Het is waterdicht en bestand tegen water en vorst-/dooicycli. Bevat geen chloride en heeft een corrosie bevorderende werking op wapeningsstaal. Het is met cement conform DIN EN 197-1 te vermengen.
'Voorkom het optreden van uitslag, cementsluier en hechtingsverlies door het verse metselwerk minimaal 48 uur en bij voorkeur nog langer afdoende te beschermen tegen uitdroging en inwatering. Voorkom tevens het nat worden van isolatiemateriaal tijdens en na de uitvoering.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht. Door de poriën in het materiaal kan er vocht de vloer binnenkomen en bij doorlopende poriën lekt het vocht zelfs door. En uiteraard bestaat er later de kans dat poriën iets groter worden en er scheurtjes ontstaan.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Een eerste methode is impregneren of ook wel bekend als hydrofoberen. Hier wordt er impregneermiddel op de gevel aangebracht. Een 2de manier is het waterdicht maken van de buitenmuur met vochtwerende coating of verf. Bij de derde manier wordt de gevel of muur voorzien van een nieuwe waterdichte bekleding.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Hiervoor is Permacon de ultieme oplossing. Permacon maakt beton volledig en permanent waterdicht en stopt ook optrekkend vocht. Permacon voorkomt daarmee het ontstaan van betonrot, en houdt uw balkon bovendien langdurig vrij van algen en schimmels. Permacon is een bijzonder effectief middel.
De goedkoopste manier om een betonvloer waterdicht te maken is een penetrerende beton sealer oftewel beton impregneermiddel.
Het cementeren van de buitenmuur gebeurt door een dunne laag zandcement aan de buitengevel aan te brengen. Dit wordt het vaakst toegepast bij oude gevels, waar de bakstenen nog zichtbaar zijn. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
Door je gevel te bekleden met crepi bescherm je de onderliggende constructie tegen vocht en vorst. Het vocht kan onmogelijk nog doordringen tot aan de binnenmuren. Crepi is dus waterdicht en beschermt zelfs tegen de felste regen.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.