De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat, komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben.
De Monstera, ook wel bekend als gatenplant, is een sterke en makkelijke kamerplant. De Monstera behoort tot de aronskelkfamilie en komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De gatenplant staat bekend om haar grote bladeren, die opvallende insnijdingen en gaten hebben.
Hoe krijg ik weer een mooie volle plant? Één optie is zoals ik hierboven vertelde; de lelijke bladeren weghalen als je je eraan ergert en door middel van stekken, of eventueel een jonge plant die je koopt, de kale plekken weer op vullen. Een andere optie is om je plant een heel eind terug te snoeien.
Het is een plant die relatief gemakkelijk te verzorgen is, maar het kan ook zo maar zijn dat je een 'huilende monstera' hebt. Een huilende monstera betekent dat er druppels aan de bladeren hangen. Er zijn ook andere soorten kamerplanten die wel eens 'huilen', ofwel druppels aan het blad hebben hangen.
De Monstera heeft bruine vlekken
Wortelrot door te veel water te geven. Uitdroging: zorg dat de potgrond lichtvochtig blijft. Verbranding door direct zonlicht. Zet jouw plant twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden.
Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten.
Luchtwortels die bij oudere planten worden gevormd kun je afknippen, maar kunnen ook decoratief zijn. De Monstera kan zowel licht als donker staan; liever geen direct zonlicht en tocht vindt ze niet relaxed.
Monstera opbinden
Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten.
De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken. Je kunt de bladeren met en zonder gaten zien als een ander soort blad: als de plant nog jong is (of te weinig licht krijgt) maakt hij juveniel blad, blad in de jeugd fase.
Als je wilt dat je Monstera fenestraties krijgt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant de juiste groeiomstandigheden heeft. Dit betekent dat je de plant voldoende licht en vocht moet geven en de grond regelmatig moet bemesten met een meststof die specifiek is ontworpen voor tropische planten.
Het kan voorkomen dat bladeren van je Monstera geen gaten bevatten. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het een nieuw jong blad zijn.Een meer voorkomende oorzaak kan zijn dat de plant niet de juiste verzorging krijgt, of te weinig voeding.
Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter). En het knobbeltje is ook al genoeg om mee te stekken. Uiteraard gebruik je om te knippen een superschone en scherpe (snoei)schaar of mes. Gebruik geen gekarteld mes, je wil een scherpe, schone snede.
Monstera opbinden
Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten. Als je de takken van de Monstera gaat opbinden gebruik dan touw of wol. Gebruik geen visdraad. Door het opbinden ziet de plant er weer een stuk beter uit.
Prijs: 1.799 euro. Nogal aan de dure kant, denkt u. Maar: "De plant was binnen het halfuur verkocht." De monstera adansonii variegata is een 15-tal centimeter groot en is een erg zeldzame variant op de 'gewone' monstera adansonii, een kamerplant met gaten in de bladeren die ook bekend staat als 'monkey mask'.
Een Monstera op water is een interessante en trendy manier om deze prachtige kamerplant te kweken. Bij het kweken van een Monstera op water worden de wortels in een vaas met water geplaatst, in plaats van in een traditionele pot met potgrond.
Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week. Blijf naar je planten kijken en pas de hoeveelheid water aan als je merkt dat de grond snel droog is of juist heel lang nat blijft.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Suiker: fabel
Alle micro-organismen in het water. Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
De Monstera is van nature een klimplant, waardoor de monstera gemakkelijk op een kast, in een hanger of langs een mosstok kan groeien. Het is een van de meest populaire kamerplanten die ook nog makkelijk te stekken is.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
Verzorgingstips voor consumenten. Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar uit de volle zon. De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° graden Celsius.
Aan het krullen van de bladeren kun je zien dat de plant niet genoeg water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een teveel aan water. Als het niet het water is, komt het door de tocht of een gebrek aan warmte.
Monstera opbinden
Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten.
Wortelrot kan voorkomen wanneer je Gatenplant te veel water heeft gekregen en onderin de pot een laagje water staat. Het kan verstandig zijn om je Monstera in dat geval te verpotten in een grotere pot met nieuwe, verse potgrond, zodat het water sneller weg kan.
Heeft je badkamer geen ramen en zoek je een plant om de ruimte wat op te fleuren? Dan is de graslelie een goede keus. Deze plant gedijt goed op een donkere plek, want hij houdt niet van direct zonlicht. Daarnaast past de graslelie zich makkelijk aan en zuivert hij de lucht.