In verzekeringstermen betekent molest dat sommige gebeurtenissen niet te verzekeren zijn. Het gaat dus om onverzekerbare schadegebeurtenissen waarvoor géén verzekeringsdekking geldt. Bij schades die niet kunnen worden verzekerd en gedekt, zal dus ook nooit door de verzekeraar worden uitgekeerd.
In de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 staat dat schadeverzekeraars geen schaden mogen verzekeren die zijn veroorzaakt door groot molest, zoals een gewapend conflict, een burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer en muiterij. Naast groot molest kent de verzekeringsbranche ook 'klein molest'.
Molestverzekering definities
Verzekering tegen bepaalde in de polis omschreven gevaren, die als molest worden samengevat. Men onderscheidt wel zogenaamde landmolest en zogenaamde zeemolest.
Uitgesloten gebeurtenissen
Sommige risico's zijn te groot voor verzekeraars om te dragen. Schade door een aardbeving en door een oorlog is altijd uitgesloten.
Als u een Allrisk verzekering afsluit, bent u vrijwel voor alle soorten schade verzekerd. Het enige wat hier definitief buiten valt, is schade ontstaan door natuurrampen (denk aan orkanen of doorgebroken dijken), oorlogsschade en kernrampen (molest).
Herstelbetalingen zijn betalingsverplichtingen die de aanvallende partij van een oorlog kunnen worden opgelegd, ter leniging van de oorlogsschade die is veroorzaakt bij de aangevallen partij. De betalingen worden in zekere gezien als alternatief voor gebiedsannexatie, en kunnen zowel in geld als in natura geschieden.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
Je inboedel verzeker je niet met de Opstalverzekering. Wil je je spullen in je huis toch goed verzekeren? Dan kun je zelf een Inboedelverzekering afsluiten. Bij koopappartementen hoort de VvE een opstalverzekering af te sluiten.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Onder klein molest wordt verstaan: sabotage, vordering, werkstaking, lock-out, bedrijfsbezetting, modelactie, rellen, relletjes of opstootjes.
Bereddingskosten zijn kosten die u maakt, ter voorkoming en vermindering van schade. Het moet dan wel gaan om schade, die zou kunnen ontstaan zijn als gevolg van bepaalde gevaren. En wel die gevaren, waartegen u zich verzekert heeft. Deze kosten zijn bij verschillende verzekeringen meeverzekerd.
Een secundaire dekking is een dekking die pas van kracht wordt wanneer een andere verzekering, die op hetzelfde tijdstip hetzelfde belang tegen hetzelfde gevaar ook verzekerd heeft, geen uitkering geeft.
Een opstalverzekering (ook woonhuisverzekering genoemd) dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet. Aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen zijn uitgesloten.
Keuken in een huurwoning
Wanneer je een huis huurt, geldt ook dat alle keukenapparaten/spullen en vrijstaande koelkasten en fornuizen zijn verzekerd via de inboedelverzekering. Een ingebouwde keuken zelf is verzekerd via de opstalverzekering.
Wanneer u uw dakpannen niet goed vastzet, dan kunnen ze bij slecht weer van uw dak afwaaien. Hierdoor bestaat er niet alleen het risico dat uw huis beschadigd wordt, maar ook voorbijgangers lopen het gevaar om door een dakpan geraakt te worden. Daarnaast kunnen losgeraakte dakpannen ook een lekkage veroorzaken.
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen.
De waterschade in huis die het gevolg is van het lek in je dak is verzekerd. Het herstel van schade aan je dak door hagel of storm of andere plotselinge gebeurtenissen betalen we ook. Behalve als de schade veroorzaakt is door slecht onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting of roest.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Een inboedelverzekering is voor veel mensen niet financieel noodzakelijk, maar soms wel wenselijk. Heb je bijvoorbeeld veel sportuitrusting zoals surfboards of racefietsen, muziekinstrumenten, designer meubelen of veel elektronica in huis? Dan kan het alsnog interessant zijn om je te verzekeren.
IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld. Mocht het toch betrokken raken bij een oorlog dan biedt het bergachtige landschap strategische bescherming.
Naast al die voorwaarden moest Duitsland voor 132 miljard goudmark (bijna 70 miljoen euro) aan herstelbetalingen doen aan Frankrijk en België om die landen schadeloos te stellen.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.