Om lampen te dimmen heb je een dimbare transformator nodig. Conventionele transformators hebben een fase-aansnijdimmer nodig. Elektronische transformators hebben een fase-afsnijdimmer nodig.
Bij het primair dimmen van uw lampen heeft u een dimbare trafo nodig. Deze plaatst u tussen de 230V dimmer en de 12V lampen. De 230V dimmer die zorgt er voor dat de trafo gedimd wordt. De trafo geeft vervolgens minder vermogen af aan de lampen waardoor deze dimmen.
LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat. Zo ben je er zeker van dat de betreffende LED lamp daadwerkelijk dimbaar is.
LED transformator
Wanneer de spanning van de gewikkelde transformator precies 12V is kunt u LED verlichting op een dergelijke transformator aansluiten, maar in de basis raden wij het niet aan. LED werkt helemaal niet op een elektronische transformator en een gestabiliseerde transformator voor LED is dan ook favoriet.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is.
Halogeen dimmers
Voor de groep 12 volt halogeenlampen heb je meestal een trafo (transformator) nodig om deze te kunnen dimmen. De 230 volt halogeenlampen kun je gewoon met een normale dimmer gebruiken. Let er dus bij aanschaf op of de halogeen dimmer geschikt is om te werken met een trafo en 12 volt lampjes.
Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 led lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.
G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer.
Ook uw 12V halogeenspots kunnen vervangen worden door LED-spots 12V. Bij deze lampen wordt een transformator gebruikt, deze zal ook vervangen moeten worden door een LED-trafo.
LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots.
LED lampen (of lichtbronnen) kan je niet (altijd) met een reguliere wand-dimmer dimmen. Wanneer je niet handig bent moet er soms een elektricien aan te pas komen om een dure dimmer te installeren. Maar wanneer je 3-staps dimbare LED lampen gebruikt hoeft er geen speciale dimmer geinstalleerd te worden.
LED lampen niet dimbaar of niet dimbare drivers. LED lampen kunnen gaan knipperen als de LED lampen zelf niet dimbaar zijn. Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer.
Samenvattend, een halogeendimmer werkt in 50% van de gevallen. Maar in de andere gevallen zullen de LED lampen minder goed gaan dimmen, gaan flikkeren of helemaal niet dimmen. Voor perfecte dimbaarheid is een LED dimmer vereist.
Dat hangt af van de totale installatiewaarde (VA) van de verlichting die je wilt aansluiten. Je kan tot 50 resp.100 VA aansluiten op de HUB-50/100 en de SMART HUB-150 kan tot 150 VA aan verlichting van stroom voorzien.
Voer dan de volgende stappen uit: Houd de secundaire zijde van de te testen transformator opengesloten. Verhoog langzaam de toegepaste spanning aan primaire zijde tot deze de nominale spanning van de transformator bereikt. Blijf de voltmeter tijdens deze fase controleren.
Ja!Transformatoren werken in alle richtingen.
In tegenstelling tot bij LED verlichting zijn halogeenlampen altijd dimbaar. Kijk dus altijd bij de productomschrijving of de betreffende LED lamp dimbaar is. Voor het dimmen van LED verlichting heb je een LED dimmer nodig.
Ledlamp. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.
“Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen.Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen. De oplossing is vrij eenvoudig: sluit een dimbare led-lamp aan of probeer de lamp niet meer te dimmen.
Heeft u op dit moment halogeenspots en wilt u deze vervangen door LED-spots, dan vraagt u zich waarschijnlijk af welke spotjes u het beste kunt kiezen. 20 watt halogeenspots kunt u vervangen door LED-spotjes van 1 watt.
Wilt u uw 50 watt halogeenverlichting vervangen door LED-verlichting? Dan kiest u voor LED-spots van 3 watt. Deze spotjes met een veel lager wattage dan halogeen leveren namelijk dezelfde hoeveelheid licht op. Zo kunt u 50 watt halogeenspots één op één vervangen door 3 watt LED-spots.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
Als je een dimmer aan gaat schaffen, dan moet je goed letten op het uiterlijk en of dat het bij de andere schakelaar past. Je moet een schakelaar alleen maar vervangen als dit de enige is waarmee je lamp kunt bedienen. Als je een wisselschakelaar hebt, dan is installeren een stuk lastiger.
Als je graag jouw dimbare ledlampen wilt dimmen, dan heb je hiervoor een speciale leddimmer nodig. Een conventionele dimmer ('normale' dimmer) is helaas vaak niet te gebruiken in combinatie met ledlampen. Deze zijn vaak alleen geschikt voor de gewone traditionele halogeen- of gloeilamp.