Een kind geniet. Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Wanneer kinderen tussen de 2 en 4 jaar taal beter gaan begrijpen, zien we vaak dat opstandig en agressief gedrag afneemt. Veelvoorkomend gedrag tijdens de peuterpuberteit zijn driftbuien. Soms zie je dan dat peuters hun adem inhouden, schreeuwen, grommen en op de grond gaan liggen gillen. Dit is normaal.
Vijf minuten per dag heb je onafgebroken échte aandacht voor je kind zonder enige afleiding. Je doet mee met alles wat ze willen doen. Tekenen, met blokken spelen, een treinbaan bouwen, gamen, noem het maar op. Combineer deze tijd niet met activiteiten met een ander gezinslid.
Ze ondervroegen 2.116 ouders met twee tot vier kinderen onder de 16 jaar. De conclusie? Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst, daarna volgen ouders met een dochter én een zoon, en op de derde plek komen ouders met twee zoons.
Op welke leeftijd ben je écht het gelukkigst? Tot voor kort heerste onduidelijkheid, maar de wetenschap heeft nu een antwoord klaar. Een Duitse overzichtsstudie wijst uit dat we gemiddeld gezien het gelukkigst zijn tijdens ons negende levensjaar.
Het is dan ook niet gek dat mensen het gelukkigst blijken op de leeftijd van 16 en 70 jaar. Dit zijn leeftijden waarbij je vooral bezig bent met de dingen en mensen die jou een goed gevoel geven. Als je 16 bent, trek je veel op met vrienden en vriendinnen.
Slimme peuters/kleuters zijn nieuwsgierig, onderzoekend, kunnen goed onthouden en kunnen lastige denkproblemen aan. Ze zijn snel van begrip en stellen veel vragen.
'Ze kunnen tot allerlei problemen leiden: hechtingsstoornissen, gedragsproblemen, leerachterstand, faalangst, een grotere kwetsbaarheid voor depressie en angststoornissen.
In de peutertijd ontwikkelt je kind zich snel. Je kind begrijpt en spreekt steeds meer woorden en zinnen, speelt meer samen met andere kinderen en doet steeds meer dingen zelf. Ze oefenen met zelfstandig worden. Wanneer het even niet lukt, kan dat frustrerend zijn voor je peuter.
Meestal komt agressief gedrag voort uit frustratie. Je kindje weet nog niet zo goed hoe hij zijn emoties moet uiten. Daarnaast wil je peuter soms dingen waar hij eigenlijk nog te klein voor is. Als dit niet lukt, groeit zijn frustratie die hij dan uit met bijvoorbeeld schoppen, slaan of bijten.
2-4 jaar: een ouder niet in de buurt, griezels en enge beesten, onweer, donker; 4-8 jaar: een ouder niet in de buurt, alleen slapen of alleen zijn, spoken en monsters, in contact komen met andere kinderen; 8-12 jaar: ziek worden, naar school gaan, faalangst, gepest worden, de dood, angst door een enge film, piekeren.
Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Eigenlijk zijn kinderen op sommige vlakken net kleine volwassenen. Ze willen maar al te graag een gevoel van verantwoordelijkheid ervaren, en kunnen doen wat jij ook doet. Door simpele taakjes op hun niveau aangereikt te krijgen, voelen ze zich belangrijk en zinvol, en het vergroot hun gevoel van zelfvertrouwen.
schreeuwen heeft een negatieve impact op een kind zijn eigenwaarde. Doordat het kind bij veel schreeuwen angst en onveiligheid ervaart. kinderen gaan zich afsluiten voor jou als ouder. Kinderen horen bij schreeuwen de boodschap al niet eens meer, maar zijn meer onder de indruk van jouw houding en toon.
Emotioneel afwezige ouders zijn ouders die fysiek aanwezig zijn in het leven van hun kinderen, maar emotioneel niet beschikbaar zijn. Het is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen omdat we ons (in algemene zin) steeds meer bewust worden van het effect van deze emotionele afwezigheid.
Denken tussen 2 en 3 jaar
Op deze leeftijd gaan kinderen steeds duidelijker beseffen dat ze zelf dingen kunnen veroorzaken. Ze onthouden ervaringen beter en gebruiken die informatie dan in andere situaties. Als je kind bijvoorbeeld weet waar de afstandsbediening voor is, weet het dit niet alleen thuis maar ook bij oma.
Puzzelen heeft vele cognitieve voordelen voor kinderen. Het kan helpen bij de ontwikkeling van de fijne motoriek, het probleemoplossend vermogen, het ruimtelijk inzicht en het herkennen van vormen en patronen. Daarnaast kan het ook de concentratie en het geduld van het kind vergroten.
Hoogbegaafde kinderen lopen vaak voor op hun leeftijdsgenoten in sociale en/of emotionele ontwikkeling. Ze spelen vaker alleen of niet op de manier zoals je dat gewend bent van andere kinderen. Bovendien gaan ze pas spelen als hun leerhonger voldoende gestild wordt.
Volgens het World Happiness Report 2023 is Finland voor het zesde jaar op rij het gelukkigste land ter wereld. Het wordt gevolgd door Denemarken, IJsland en Israël – die van de negende plek wist door te stoten naar de vierde plaats. En de hekkensluiter van de top 5? Nederland!
Finland staat in 2019 bovenaan en Zuid-Soedan staat onder aan de lijst met 156 landen. (Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten.) Nederland steeg ten opzichte van 2018 een plaats en staat in 2019 op de vijfde plaats, de hoogste plaats die het land in de lijst tot heden ooit haalde.
Volgens Unicef geeft 95 procent van de Nederlandse kinderen zelf ook aan dat zij gelukkig zijn met hun leven.