De wortels van mierikswortel lijken op pastinaak. Ze worden in het tweede of derde jaar na het planten in het najaar geoogst. Mierikswortel is een tuinkruid dat een etherische olie bevat die op mosterdolie lijkt. De smaak kan je verzachten door kwark of aardappelpasta door de geraspte wortel te mengen.
Hij lijkt op de pastinaak, ook qua smaak, maar is wel wat zoeter. Kijk, om ze uit elkaar te houden, naar de kroon (het “kontje”) van de wortel. Bij de pastinaak groeien de blaadjes uit een kuiltje en bij de wortelpeterselie op een heuveltje. Van de wortelpeterselie kun je zowel de wortel als het blad eten.
De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C.
De witte wortel van deze plant is de mierikswortel. Bij de oude Grieken werd hij al gebruikt als smaakmaker en ook in de Joodse keuken, bijvoorbeeld bij het Paasdiner, werd de mierikswortel al gebruikt. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd. De mierikswortel is een zogenoemde 'vergeten groente'.
Mierikswortel wordt tijdens het Joods Pesachfeest gegeten als maror. Het bittere kruid dat symbool staat voor het lijden van de Joden tijdens hun slavenbestaan in Egypte.
De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van de mineralen calcium, kalium en koper. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Deze scherpe wortel smaakt een beetje naar mosterd en radijs. Hij wordt vaak als smaakmaker toegevoegd aan sauzen en salades; op deze manier krijgt een gerecht meer pit. Omdat hij zo'n scherpe smaak heeft, wordt hij geraspt gegeten, meestal als onderdeel van een saus.
Wasabi is zeer nauw verwant aan mierikswortel en wordt beschouwd als de beste vervanging als je het kunt vinden.
Wasabi is bekend als Japanse mierikswortel, een groene knoestige wortel van de wasabiplant. Wasabipoeder van S&B kan samen met sojasaus als dip voor sushi en sashimi gebruikt worden maar ook voor het op smaak brengen van sobanoedels.
Mierikswortel kun je inmaken of invriezen, maar dan verliest-ie aan smaak. Je kunt de wortel bewaren in een vershouddoosje in de koelkast, dan blijft-ie zo'n 3 weken vers. Ook kun je 'm bewaren in de vriezer, dan blijft-ie 6 maanden vers.
Mierikswortel bevat ook aanzienlijke hoeveelheden kankerbestrijdende verbindingen, glucosinolaten genoemd. Vaak wordt alleen de wortel van mierik gegeten, maar de bladeren zijn ook zeer eetbaar. Je kunt jonge bladeren bijvoorbeeld in een salade verwerken en de grotere oudere bladeren in een roerbakgerecht.
Schil en rasp alleen het stukje dat je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier. Geraspte mierikswortel is heerlijk door yogonaise of magere kwark of in salades, bijvoorbeeld met rode biet of aardappels. Je kunt er ook een saus van maken.
Mierikswortel kom je in ons land overal tegen. Langs bermen, rivierdijken, spoorwegen (spoorbermen en spoordijken), waterkanten, ruderale plaatsen, heggen, bij composthopen en stenige plaatsen. Vroeger groeide mierikswortel ook in grasland (vochtig weiland).
Van de normale teelt kun je half september beginnen te oogsten maar echt op gewicht zijn de wortels pas in november en december. De diktegroei van de wortel begint namelijk laat. Pastinaken zijn daarom verkrijgbaar vanaf oktober tot maart.
Je kunt de peterseliewortel in blokjes of plakjes snijden en vervolgens koken of stoven. Je kunt de peterseliewortel verwerken in een puree. Maar je kunt de peterseliewortel ook rauw gebruiken, geschaafd in een salade. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.
Waarom is de peterseliewortel goed voor je gezondheid:
De peterseliewortel zit stampvol gezonde voedingsstoffen. Zo bevat hij onder andere vitamine B6 (pyridoxine), een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten in je lichaam.
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Steirisch betekent 'afkomstig uit Stiermarken. Kren (of kree) is een vanouds Russische benaming die behalve in Oostenrijk en diverse delen van Duitsland wordt gebruikt in plaats van het Duitstalige meerrettich. Ook in Slavische talen heet de mierikswortel cren.
Echte wasabi word gemaakt van de wortels van de Wasabia japonica. De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel.
Mierikswortel thee.
Kook 200 ml water en voeg hier, naar smaak, de gesneden mierikswortel aan toe. Laat het 15 tot 20 minuten trekken en geniet!
Ontdek de voedingswaarden van verse mierikswortel
De wortel van de mierik bevat weinig calorieën en weinig vet. In een eetlepel rauwe mierikswortel (circa 12 gram) zit: 7 kcal. 2 gram koolhydraten.
De rondachtige knollen, waarvan de schil verschillende kleuren kan hebben, bestaan voor 94 procent uit water en bevatten maar weinig calorieën. De meest waardevolle bestanddelen zijn vitamine C en vitamine K, en ook ijzer en kalium.
Smaak: Een pikante specerij. Gebruik: Het oud-Nederlandse woord Mierik is afgeleid van: Meredic, wat Méér-Radijs betekent (Duits: Mehr-Rettich) en wijst op de scherpe, pikante, mosterd-achtige smaak van de Mierikswortels, die daarom ook wel Peperwortels worden genoemd.