Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
In tegenstelling tot synthetische stoffen is merinowol een actieve vezel die reageert op veranderingen in lichaamstemperatuur. Dus het helpt je warm te blijven als het koud is en koel als het warm is.
Dat kan ook, het liefst met een wolwas wasmiddel. Een wasmiddel voor bonte was is ook geschikt, zolang je maar geen gebruik maakt van witwasmiddelen. Na het wassen krijgt merino wol z'n oorspronkelijke vorm weer terug. Soms krult het een beetje, maar dat kun je gewoon strijken.
Vermijd het wassen van merinowol in de wasmachine, want dat kan pluizen veroorzaken. Wol mag hoe dan ook niet in de wasmachine gewassen worden. Om de wol vers te houden is het het beste om de wol met de hand te wassen.
Dodelijke larven
Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel. Het achterwerk van het schaap kan ontlasting en urine bevatten waar bromvliegen door aangetrokken worden.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
KAN IK MIJN MERINO STRIJKEN? Merino krijgt na het wassen heel gemakkelijk z'n oude vorm weer terug, daarom is het helemaal niet nodig om je merino te strijken. ' Leg het kledingstuk gewoon plat neer of hang het over een stoel, zodat alle kreukels op natuurlijke wijze wegtrekken.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Temperatuur. Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Als wolvezels nat worden, nemen ze water op, waardoor ze gaan zwellen en uitrekken. De wol op een schaap wordt langer in de regen! Als de dikte van de vezels in een garen verandert, moet ook de hoek veranderen waaronder ze om elkaar heen gedraaid zijn. Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt.
Leuk weetje: wolwasmiddel schuimt meer dan gewoon wasmiddel, om wrijving tussen kledingstukken te beperken, en is daarom de perfecte keuze voor het wassen van kasjmier, mohair, angora en merinowol.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol. De wol is namelijk erg zacht, kriebelt nauwelijks tot niet en is door de vele kwaliteiten en kleuren te gebruiken voor de mooiste projecten!
Merino wol is een wolsoort dat afkomstig is van het merinosschaap. De wol van het merino-schaap is veel fijner van structuur en daardoor veel zachter voor je huid dan wol van een gewoon schaap. Merino wol is uitstekend geschikt om onderkleding van te maken die je rechtstreeks op huid draagt.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Was wol niet op een koud programma
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
Wol krimpt al snel, ook als de temperatuur van de droger niet erg hoog staat. Voorkom dit door wol nooit in de droger te doen. Wol droogt van zichzelf ook vrij snel, dus een trui of vest van wol kan goed uitgehangen worden. Spijkerstof kan in de droger, maar heeft op hoge temperatuur wel de kans om te krimpen.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol. Dat betekent, in het gunstigste geval bij witte wol, dus een opbrengst van 15 tot 25 cent per schaap. De andere soorten wol kosten gemiddeld 30 tot 50 cent per schaap.
Schapen die gefokt worden voor wolproductie hebben een enorm dikke vacht waardoor die eigenlijk altijd vies is. Uitwerpselen en urine blijven aan de wol hangen en rondom hun achterwerk hebben schapen ook nog eens huidplooien.
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.