Gehoorverlies en oorsuizen zijn eerst tijdelijk, op den duur vaak blijvend. Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken.
De behandeling van de ziekte van Ménière is gebaseerd op ervaring en niet op harde wetenschappelijke argumenten. Genezing is vaak (nog) niet mogelijk. Ook het toenemende gehoorverlies voorkomen, kan vaak (nog) niet.
Leven met de ziekte van Ménière betekent in de meeste gevallen een aanpassing van de levensstijl. Ménière kan de planning vaak behoorlijk in de war schoppen. Voor het aanpassen van de levensstijl zijn geen vaste richtlijnen: ieder mens is anders.
De aanvallen van de ziekte van Menière en duizeligheidsmigraine (vestibulaire migraine) kunnen erg op elkaar lijken. Er wordt zelfs gedacht dat deze ziektes met elkaar te maken kunnen hebben. Bij mensen met de ziekte van Menière komt migraine namelijk veel vaker voor dan bij mensen zonder de ziekte van Menière.
Bij de ziekte van Ménière is er sprake van een niet goed werkend binnenoor. Veelal verloopt de ziekte van Ménière met aanvallen. Zo'n aanval gaat gepaard met duizeligheid, misselijkheid, braken en met het horen van geluiden die niet uit de omgeving komen: het oorsuizen.
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Hoe vaak de aanvallen komen, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zelden een aanval, andere één tot vier keer per maand. De klachten beginnen aan één oor. Één op de drie mensen krijgt ook klachten aan het andere oor.
Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de Ménière draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaken mogelijk extra druk in het binnenoor. Volgens velen speelt stress een rol bij het uitlokken van een aanval maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Wetenschappers hebben ontdekt dat oorsuizen, oftewel tinnitus, niet een gehooraandoening is, maar zich afspeelt in de hersenen.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen) U kunt lichte maagklachten krijgen. In dat geval kunt u dit medicijn beter tijdens of vlak na het eten innemen. Als u last heeft (gehad) van een maagzweer is het mogelijk dat deze verergert of terugkeert.
Behandeling van evenwichtsstoornissen door oefeningen
De gevolgen van een evenwichtsstoornis (zoals duizeligheid en onbalans) kunnen behandeld worden door een huisarts of fysiotherapeut. Zo kunnen evenwichtsstoornissen door oefeningen verdwijnen of verminderen.
Soms is een verkoudheid of oorontsteking de oorzaak van tijdelijk oorsuizen. Een verstopt oor kan soms tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Stress kan ook een rol spelen bij oorsuizen.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Als iemand veel te maken heeft gehad met harde geluiden, kan de tinnitus tijdelijk erger worden. Ook als iemand erg druk is geweest, veel stress heeft, vermoeid is of veel emoties heeft, kan de piep in het oor tijdelijk toenemen. De ruis in het oor kan ook toenemen door tandenknarsen of chronische nekklachten.
Medicijnen tegen de misselijkheid bij ziekte van Meniere
Hiervoor wordt een zogeheten anti-emeticum voorgeschreven zoals domperidon of metoclopramide. Soms wordt een anti-allergiemedicijn zoals cinnarizine voorgeschreven, wat de prikkel van het braakcentrum remt. Dit medicijn kan wel slaperig maken.
In Nederland hebben naar schatting 17.000 mensen de ziekte van Ménière. Ongeveer 1 op de 5 patiënten houdt meer dan 10 jaar last van de ernstige ziekteverschijnselen, zoals aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en slecht horen.
Het is een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem op een abnormale manier wordt geactiveerd. In dit geval reageert het immuunsysteem op bepaalde cellen in het lichaam alsof ze organismen binnendringen, zoals bacteriën of virussen.
Meestal gaan de aanvallen van draaiduizeligheid bij positieduizeligheid binnen 4 weken vanzelf over, ook als u de Epley-beweging niet doet. Houdt u na 4 weken toch nog klachten? Of komen de klachten terug? Bespreek het dan met uw huisarts.
Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Tijdens deze aanvallen, die een paar uur kunnen duren, kunt u niet meer uw normale werkzaamheden verrichten.
Betahistine is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Betaserc en als het merkloze Betahistine in tabletten.
Twijfelt u aan het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. De aanbevolen dosering is: - 1 à 2 tabletten Betahistine EG 8 mg driemaal per dag. - of 1 tablet Betahistine EG 16 mg driemaal per dag.