11. Neem een kat! Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis.
Uit onderzoek bleek dat katten goed in staat zijn om een flink deel van de ratten te verjagen of te doden, maar bij een grote plaag die reeds bestaat, niet alle ratten te kunnen verdelgen.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Al eeuwen helpt de hond de mens bij de bestrijding van ongedierte. Niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel tienduizend keer beter kan ruiken dan een mens. Met hun goede neus kunnen ze uitstekend aangeven waar de rattengangen en nesten zich bevinden. Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood.
In tegenstelling tot wat we vaak denken, jagen katten liever op kleinere en gemakkelijkere prooien zoals vogels en kleinere knaagdieren. Ze gaan pas op ratten jagen als ze écht honger hebben en er niets anders te vinden is aan eten.
Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis. Katten zien de beestjes als een speeltje of als een lekkere snack.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Ratten verjagen met geuren
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
Net als muizen komen ratten af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. Overlast van ratten in huis voorkom je door te zorgen dat ratten niet naar binnen kunnen en door voedselresten in afsluitbare bakken te bewaren.
De dieren kunnen hard bijten wanneer ze schrikken, zich in het nauw gedreven voelen of niet vaak genoeg gehanteerd worden. Door het dier rustig te laten wennen en dagelijks en zacht te hanteren verminder je het risico op een harde beet wel aanzienlijk.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Om ratten levend te kunnen vangen moet men in het bezit zijn van een degelijke vangkooi. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin de kooi. Zodra de rat van het lokaas eet, zorgt een haakje voor het dichtklappen van de ingang. De rat zit dan levend opgesloten.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Nesten: je herkent een nest aan een grote hoeveelheid papier en/of zaagsel; Poot-, buik- en staartafdrukken: deze afdrukken vind je rondom de plekken waar de ratten graag zitten. Sterke geur: je ruikt een sterke ammoniakgeur van de urine en uitwerpselen die de ratten overal achterlaten.
Kunnen ratten klimmen? Zowel bruine ratten als zwarte ratten kunnen goed klimmen. Zwarte ratten zijn er echter iets beter in, omdat ze van nature gewend zijn om in bomen te leven.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Het gif voor ratten zijn middelen die de stolling van het bloed tegengaan. Iedere keer als de rat van het rattengif eet wordt de bloedstolling minder. Het gevolg hiervan is dat de ratten sterven aan inwendige bloedingen. Dit kan 3 tot 14 dagen duren totdat de rat voldoende heeft binnengekregen.
Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Ze wonen graag in een vochtige, niet te warme omgeving in de buurt van mensen. Ratten zijn vooral enkele uren na zonsondergang en enkele uren voor zonsopgang actief en kunnen 's nachts wel vier kilometer afleggen. In gevangenschap kunnen ratten ook overdag actief zijn.
Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook nestkastjes ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.