Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
De Maxi-Cosi mag alleen aan boord gebruikt worden als deze aan speciale eisen voldoet. Dit kan per maatschappij verschillen dus check het van tevoren goed. Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig.
Baby's en kinderen jonger dan 2 jaar hebben geen recht op handbagage. Hun benodigdheden voor onderweg moeten mee in de handbagage van de ouder(s). Paraplubuggy's kun je gegarandeerd meenemen tot aan de gate, daarna gaan ze in het ruim. Buggy's kunnen niet mee als handbagage in de cabine.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Zorg dat je in het vliegtuig alles binnen handbereik hebt om je baby te verzorgen en te voeden tijdens de vlucht. Hou rekening met vertraging en zorg voor extra voeding. Voorzie een extra dekentje, want in een vliegtuig kan het soms koud worden.
Vliegen met een baby is vaak (bijna) gratis. Zodra je kind een eigen stoel heeft (verplicht vanaf 2 jaar of optioneel tot die tijd) is de pret voorbij. Sommige maatschappijen geven kinderkorting voor kinderen tussen van 2-11 jaar.
Om te weten te komen of je een door een luchtvaartmaatschappij goedgekeurd autostoeltje hebt, kijk je of het is gemarkeerd voor "Gebruik in een vliegtuig" of bekijk deze lijst. Onze Pebble Pro, Rock, CabrioFix en Citi babystoeltjes zijn allemaal officieel goedgekeurd voor gebruik in een vliegtuig.
Verschoon luiers op de babytafel op het toilet, niet in de cabine tussen de andere passagiers! Als je wilt kolven of borstvoeding wilt geven, doe dat dan discreet om eventuele negatieve reacties van andere passagiers te voorkomen.
De baby blijft bij de ouders op schoot zitten. Als je je kind/baby in zijn/haar eigen zitje mee wilt nemen dan moet je een aparte stoel reserveren en betalen. Hoeveel je betaalt hangt af van de vliegmaatschappij. Soms helemaal niets, soms een klein bedrag tot 10% van een gewoon ticket.
Als je baby een eigen (geboekte) stoel heeft, dan mag hij/zij dezelfde hoeveelheid handbagage meenemen als een volwassene. Dit betekent dat je 1 stuk handbagage + 1 accessoire (totaal max. 10 kg) mag meenemen: 1 stuk handbagage van maximaal 55 x 35 x 25 cm.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig nemen maar niet bij allemaal. Het maakt ook nog uit of je met een baby vliegt of met een peuter die al een betaalde stoel heeft. Soms moet je kiezen of een buggy of een Maxi Cosi.
Op het vliegveld wordt de kinderwagen tegelijk met de koffers ingecheckt als ruimbagage. Om je kinderwagen onbeschadigd terug te vinden op de bagageband kun je deze het best stevig verpakken. Stokke heeft hiervoor de universele PramPack reistas ontwikkeld.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
Daar zijn natuurlijk regels aan verbonden, zeker als het om vloeistoffen gaat. Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof. Zorg er wel voor dat je vloeibare of kant-en-klare babyvoeding meeneemt.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
Als je op vakantie gaat met je baby zijn verschillende mogelijkheden om op de plaats van bestemming aan te komen. Met de auto (23%) of het vliegtuig (74%) zijn de meest gekozen vervoersmiddelen door jonge ouders blijkt uit de WIJ Vakantie Enquête.
In de meeste gevallen vliegt je baby gratis tot hij twee jaar oud is. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen hoef je slechts een klein bedrag te betalen. Tot twee jaar oud mag je baby nog bij jou op schoot zitten en hoef je geen extra stoel bij te boeken.
Autostoel inchecken
Is jullie autostoel niet geschikt voor in het vliegtuig of heeft je kind geen eigen vliegtuigstoel? Dan kun je de autostoel inchecken en meenemen in het bagageruim. Bij veel maatschappijen worden één of meerdere babyartikelen gratis vervoerd, waaronder een autostoel.
Als je tenminste een bevalling hebt gehad zonder complicaties. Maar de vraag is of dat verstandig is en of je er dan al zin in hebt. Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte.
Uiteindelijk kwam ik uit bij deze top 10 van beste reisbuggy's: Gold Baby Pockit Plus All Terrain: Meest compacte plooibuggy. Safety 1st Teeny Buggy: Beste lichtgewicht plooibuggy. Lionelo Buggy Elia: beste plooibare buggy voor op vakantie (paraplumodel)