U mag 2 uur voor de behandeling geen vast voedsel meer eten. Binnen 1 tot 2 uur moet u naar het toilet. U krijgt uitleg van uw arts of apotheker hoeveel uur u voor het onderzoek alles moet hebben opgedronken. U kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid of diarree.
Het is normaal dat u diarree krijgt wanneer u Plenvu inneemt. Als u niet binnen 6 uur na het innemen van Plenvu ontlasting heeft, stop dan met het innemen en neem onmiddellijk contact op met uw arts.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
Je mag na het onderzoek in principe weer alles eten en drinken. Het is verstandig om op de dag van het onderzoek rustig aan te doen. Je kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
Drink Pleinvue langzaam en in kleine slokjes op afgewisseld met kleine slokjes heldere vloeistof tussendoor. Dit maakt de inname makkelijker en vermindert de kans op eventuele misselijkheidsklachten. Drink Pleinvue gekoeld voor een betere smaak. De oplossing is na bereiding 24 uur houdbaar afgedekt in de koelkast.
Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Daarom vindt onderzoek met sedatie altijd plaats in dagopname. U kunt dan eerst bijkomen voordat u na het onderzoek weer naar huis gaat. Hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven hangt af van de hoeveelheid en het soort slaapmiddel. Dit kan variëren tussen 45 minuten en twee uur.
U kunt de eerste tijd na het onderzoek wat last hebben van buikpijn en winderigheid, als gevolg van de ingeblazen lucht (CO2). Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is.
Wat mag u gedurende 3 dagen voorafgaand aan de colonoscopie WEL eten: Broodmaaltijden zoals: beschuit, wit of licht bruinbrood met margarine of boter. Cornflakes. Magere vleeswaren, kaas (zonder noten of harde korst), humus, avocado, gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Hoewel een coloscopie een lichte ingreep is, is het wel belangrijk om voldoende te rusten zodat je kunt herstellen. Zeker als je een roesje hebt gehad. Je mag pas naar huis – onder begeleiding - als deze is uitgewerkt. Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie.
Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang. De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang. De zetpillen werken veel sneller, meestal binnen 20 minuten.
De 1e dosis was nog te doen. Mango smaak maar wel erg zoute drank. De 2e dosis moet op nuchtere maag en heeft een vruchtensap smaak.
Heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld water, sportdranken, heldere soep, heldere appelsap, thee zonder melk en heldere koolzuurhoudende en niet- koolzuurhoudende dranken. Donkergekleurde dranken, zoals cola of cassis, mogen niet.
Een roesje betekent het geven van een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl). Deze medicijnen worden voor het onderzoek via een infuusnaaldje gegeven. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommigen veroorzaakt het geen echte slaap, maar geeft het wel ontspanning.
Het antwoord is vrij duidelijk: ja! De dag na een onderzoek kan je normaal werken. In bijna alle ziekenhuizen in Vlaanderen wordt het onderzoek onder een lichte narcose of verdoving uitgevoerd.
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Een mens gebruikt ca. 80% van de energie in het voedsel. Zo komen we op een schatting uit van 5 Kcal per gram droog gewicht uitwerpsel.
Door darmspoelingen of klysma's zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.
Dag/avond vóór het onderzoek
Drink de vloeistof in ongeveer één à twee uur op. Tijdens of daarna moet u één liter heldere vloeistof drinken (water, heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, frisdrank zonder prik, thee zonder melk). Koffie en melkproducten zijn niet helder en mag u dus niet drinken!
Onder heldere dranken verstaan we: water, limonade, frisdrank zonder koolzuur, ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot maximaal 2 kopjes) en heldere isotone sportdranken.