Op Eerste Pinksterdag, 15 mei 2016, schreef Max Verstappen zijn naam in grote letters in de geschiedenisboeken van de Formule 1, toen hij als jongste coureur ooit de Grote Prijs van Spanje op het Circuit de Catalunya in Barcelona op zijn naam schreef. Het werd een iconisch moment in de Nederlandse sportgeschiedenis.
Verstappen niet de jongste wereldkampioen
Max Verstappen heeft veel leeftijdsrecords in de Formule 1 op zijn naam staan, maar niet die van de jongste wereldkampioen ooit. Dat is en blijft de Duitser Sebastian Vettel, die 23 jaar en 134 dagen oud was toen hij in 2010 de eerste van zijn vier wereldtitels veroverde.
Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
Max Verstappen heeft veel leeftijdsrecords in de Formule 1 op zijn naam staan, maar niet die van de jongste wereldkampioen ooit. Dat is en blijft de Duitser Sebastian Vettel, die 23 jaar en 134 dagen oud was toen hij in 2010 de eerste van zijn vier wereldtitels veroverde.
De jongste wereldkampioen Formule 1 aller tijden
Niets is echter minder waar: Vettel heeft zijn record weten te behouden en staat met zijn 23 jaar en 134 dagen nog altijd als jongste wereldkampioen Formule 1 ooit te boek.
Alex Albon is niet alleen de grootste, maar ook de zwaarste Formule 1-coureur op de grid in 2022. De Britse Thai weegt 74 kilo.
De kleinste coureur op de Formule 1-grid is met afstand Yuki Tsunoda. De Japanner is elf centimeter korter dan de op een na kortste coureur: Lando Norris. Het zorgt ervoor dat de coureur meteen ook met afstand de minst zware coureur is in de Formule 1. Door zijn lengte weegt hij namelijk maar ongeveer 54 kilogram.
Als Verstappen in Abu Dhabi wereldkampioen zou worden, is hij 24 jaar, 2 maanden en 12 dagen oud. Daarmee zou de Limburger de vierde plek in nemen in het rijtje van jongste F1-kampioenen.
De Duitser wil meer tijd met zijn familie doorbrengen. Zijn zorgen over klimaatverandering zijn een andere aanleiding om de sport te verlaten. "Het is niet de hoofdoorzaak, maar het speelde zeker een rol", vertelde Vettel op een persconferentie in Boedapest, waar komend weekend de GP van Hongarije wordt verreden.
1e titel: 43 jaar, 10 maanden en 4 dagen oud
De man die al het langst in de lijst staat, is Farina. Farina wist namelijk het allereerste wereldkampioenschap Formule 1 op zijn naam te schrijven, nadat verschillende races tussen 1947 en 1949 nog niet onder de noemer van een kampioenschap vielen.
Fernando Alonso is dit jaar de oudste coureur in de Formule 1, nu Kimi Raikkonen een punt achter zijn carrière in de koningsklasse van de autosport heeft gezet.
Zo kan de kampioen ongeveer rekenen op 60 miljoen dollar terwijl het laagst geklasseerde team het met ongeveer 10 miljoen moet doen. Nogmaals: afhankelijk van de prijzenpot.
Max Verstappen woont in het belastingtechnisch aantrekkelijke Monaco. De Red Bull F1-coureur heeft daar een huurappartement, wat naar verluidt 18.000 euro per maand kost. De geschatte waarde van het appartement bedraagt 16 miljoen euro.
Zo won hij in Italië in 2000 voor de 41e keer. Hiermee evenaarde hij het record van Ayrton Senna. Dit zorgde ervoor dat Schumacher tijdens de persconferentie na afloop in huilen uitbarstte en moest worden getroost door zijn grote concurrent van die jaren: Mika Häkkinen. Na vijf jaar Ferrari was het dan eindelijk zover.
Leclerc vs Verstappen
Leclerc staat sinds afgelopen weekend in Italië met acht keer pole position stevig bovenaan in deze lijst. Verstappen kan amper volgen met vier keer pole position, terwijl Sainz er twee heeft sinds de Grand Prix van België en Perez één.
In 1984 werd hij Nederlands kampioen bij de junioren. Hij bleef succesvol en won in 1989 een groot aantal internationale races en twee Europese titels. Anno 2016 is hij nog steeds actief in de kartsport; bij de begeleiding van karters en bij het team van CRG Holland.
80 kilo voor een coureur.
Lengte en gewicht coureur: minimaal 80 kilo
Daarbij komt ook nog eens dat minimaal 80 kilo van de coureur zelf dient te komen. Is dit niet het geval, dan zal de coureur extra ballast op zijn zitplaats moeten bevestigen. In totaal zal de coureur, helm en auto dus minimaal 740 kilo moeten wegen, ook al is de tank leeg.
Niet iedere coureur drinkt trouwens gewoon water zoals dat uit de kraan komt. Sommigen kiezen een sterk geconcentreerde variant met glucose en extra vitamines en mineralen. Op dit gebied is echter niks verplicht, dus het verschilt per rijder wat er naar binnen wordt gezogen.