De mango kan je lever een handje helpen te ontgiften.
Mango is een uitzonderlijke drager van vitamine C en levert maar liefst 100% van de benodigde dagelijkse dosis. Vitamine A komt op een goede tweede binnen, met 35%, gevolgd door vitamine B en K. Het bevat ook veel foliumzuur, kalium en koper.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
S 'Avonds kun je de mango bij het voorgerecht serveren met (rauwe) ham of in tropische rijstgerechten verwerken. Je kunt de mango ook natuurlijk voor het toetje gebruiken; in gebak, bij sorbetijs of in een heerlijke mangocrème. Gebruik onrijpe of gedroogde mango als je mangochutney wil maken.
Hoeveel mango's eten voor afvallen? Per dag heb je circa 200 gram fruit nodig. Dit is ongeveer 70% van een mango. Je kunt ook de helft van een mango eten en combineren met ander fruit.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Gezond hart: mango´s zijn rijk aan kalium. Kalium helpt om je hartslag en bloeddruk onder controle te houden. Door een hoge inname van kalium en een lage inname van natrium kan je de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Zin in een tropische vrucht? Als je geen zin in mango hebt, kun je dan maar het best voor ananas gaan. Want ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. 100 gram van de vrucht bevat al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Hoog suikergehalte: Mango
Ze zijn het optimale zomerfruit en elke kop bevat zo'n 23 gram suiker. Door meer dan een derde van je dagelijkse hoeveelheid vitamine A te bevatten, houdt die hoeveelheid je ogen wel gezond.
Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in. Dan is het enkel nog een kwestie van de schil ombuigen en de blokjes eruit te snijden. Je kunt ook de mango eerst schillen om er vervolgens plakken vanaf te snijden.
Het is moeilijk te zeggen welke tropische vrucht de lekkerste is, aangezien er een handvol kandidaten naar die titel dingen. Victoria ananas, doerian, salak en jackfruit vormen samen met mango een sterk kwintet.
Mango bedaart de darmen, terwijl ze zeer goed verteerbaar is. Mango bevat zeer veel ijzer en helpt dus tegen een ijzer tekort. Door het hoge vitamine A gehalte helpt de mango infecties te voorkomen en gaat het de botontkalking tegen en zorgt het dat de slijmvliezen gezond blijven.
Mango's zijn erg gezond. Het is een heerlijke vrucht met veel vezels. Wel bevat het veel snelle suikers, waardoor je er niet te veel van moet eten. Een hele mango is sowieso te veel van het goede.
Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Een portie mango komt overeen met 80 gram.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Boordevol vitamine C
Een mango zit bovendien vol vitamine B6, E en A en belangrijke mineralen als kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink en koper. Vooral door de calcium en magnesium is mango extra goed voor zwangere vrouwen.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.