* Magnetiet hoort als ijzererts vooral bij het basischakra. Het is een zeer aardende steen, is enthousiasmerend, geeft vuur en energie.
Oorspronkelijk werden permanente magneten van staal gemaakt, maar tegenwoordig bestaan er allerlei legeringen zoals Alnico die voor dit doel uitermate geschikt zijn, zoals legeringen van ijzer, nikkel en kobalt waaraan nog enig aluminium, mangaan en koper wordt toegevoegd, of ook keramische stoffen zoals bariumoxide en ...
Een voorwerp dat een aantrekkende kracht uitoefent op ijzer. Komt in de natuur voor onder de vorm van magnetisch ijzererts, zoals magnetiet. Ijzeren voorwerpen kunnen eenmalig gemagnetiseerd worden, waarna zij hun magnetische eigenschappen behouden.
Magnetiet ontstaat door de reactie van een kleine hoeveelheid zuurstof met ijzer (oxidatie of roesten). Het is, net als hematiet, een belangrijk ijzererts. Het is het meest magnetische natuurlijk voorkomend mineraal en werd al in de 18e eeuw gebruikt om kompasnaalden te magnetiseren.
Natuurlijke magneten zijn stoffen die van nature al magnetisch zijn. Magnetiet is het meest rijk aan ijzer en is zo genoemd omdat het sterk magnetisch is. We vinden ze terug bijv. in Klein-Azië (Magnesia) in de vorm van ijzererts.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
Verhit men een magneet tot boven zijn zogenaamde "maximale gebruikstemperatuur", dan gaat een gedeelte van zijn magnetische lading verloren. Hij houdt dan bijv. minder stevig aan een ijzeren plaat vast, ook nadat hij weer is afgekoeld.
Koper, zilver en aluminium kunnen nooit magnetisch worden. De 5 eurocent lijkt van koper te zijn, maar is in werkelijkheid verkoperd staal. Dat betekent dat om het staal een heel dun laagje koper zit. Dat het geen koper is, wordt dus verraden door de magneten.
Niet magnetisch zijn;
Aluminium. Zilver. Goud. Austenitisch Roestvast Staal (bv.
ferromagneten: ijzer, nikkel en kobalt zijn uit zichzelf magnetisch of magnetisch te maken. Deze metalen blijven aan een magneet plakken. En je kunt er zelf een magneetje van maken door met een magneet telkens in dezelfde richting over te strijken. Dit noem je magnetiseren.
Hoe kan dat? Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Onder normale omstandigheden behouden onze magneten hun kracht dus vrijwel onbeperkt. Er zijn echter enkele invloeden van buitenaf die het magnetisme van onze permanente magneten kunnen beïnvloeden. Magneten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor hitte.
Magneten. Magneten hebben twee polen: een noordpool en een zuidpool. De twee verschillende polen trekken elkaar aan, terwijl twee dezelfde polen elkaar juist afstoten. De kracht tussen de twee polen komt van het magnetisch veld dat magneten opwekken.
Wanneer een magneet doormidden wordt gedeeld, bekom je twee magneten.
Wat zijn de voordelen van magnetische therapie? De magnetische velden draaien rond de slagaders van je pols, waar magneten de bloedsomloop en de bloedstroom verbeteren. De verhoogde circulatie geeft het lichaam meer voedingsstoffen die het nodig heeft in het bloed, wat de gezondheid op natuurlijke wijze verbetert.
De bekendste bron van een statisch magnetisch veld is de aarde. De sterkte van het aardmagnetisch veld ligt tussen 30 microtesla (bij de evenaar) en 60 microtesla (bij de polen). In Nederland is de sterkte ongeveer 50 microtesla.
Lood is niet magnetisch. Blijft de magneet wel aan je leiding hangen, dan is de leiding zeker niet van lood, maar van staal of gegalvaniseerd materiaal. Lood is relatief zacht en dus makkelijk vervormbaar. Geef een tik tegen de leiding met een metalen voorwerp.
Lincoln, Nebraska (VS) – Naast stroomgeleidende kunststoffen bestaan er sinds kort ook magnetische plastics. Magnetisme ontstaat door de tollende beweging die elektronen maken. Door deze 'spin' wekt elk elektron een klein magneetveld op – aangeduid als het magnetisch dipoolmoment van het elektron.
Daarom wordt een gecorrodeerd ijzerwerk snel als een hopeloos geval bestempeld: geen redden meer aan. Want al heeft roest geen magnetische kracht, het trekt onze blik onverbiddelijk naar zich toe.
Er zijn slechts een beperkt aantal elementen die ferromagnetische eigenschappen bezitten. De meest bekende zijn ijzer, kobalt en nikkel. In deze materialen zijn microscopisch kleine gebiedjes, zogenaamde gebieden van Weiss, magnetisch waarbij de richting willekeurig is.
Aluminium is van nature niet magnetisch. Met behulp van een wervelstroom worden non-ferro metalen, waaronder aluminium en koper, tijdelijk magnetisch.
Normaliter zijn de meeste staalkwaliteiten magnetisch (wordt aangetrokken door een magneet). Dat herkennen we allemaal wel. Wanneer dit staal echter in aanraking komt met een sterk magnetisch veld, dan wordt dat staal gemagnetiseerd. Het wordt dus zelf een magneet.
Zowel neodymium magneten als ferriet magneten zijn niet geschikt om in te boren of zagen. Wij adviseren dan ook magneten niet zelf te bewerken. Magneten zijn erg bros, dus waarschijnlijk zullen deze breken tijdens het boren of zagen.
Je kunt dat vertragen door een 'kortsluiting' te maken tussen de polen met een ferro-metaal. (zie de afbeelding met de plaatjes die op de polen van de magneten zitten. Je kunt het versnellen door de magneet aan sterke mechanische belastingen bloot te stellen (op slaan met een hamer) of hem te verhitten.