Nog meer dan katoen is lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel. Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen.
Ze zijn aan de ene kant beter omdat ze minder water nodig hebben dan gewoon katoen, maar ze verbruiken een bijna even grote hoeveelheid (slechts 10% minder) chemicaliën dan gewoon katoen. Wat eigenlijk betekent dat biologisch katoen minder chemicaliën verbruikt dan viscose of lyocell.
Het is net zo sterk als polyester, en kan water nog beter absorberen dan katoen. Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast. Let er wel op dat het de eerste keer in de droger tot 3% kan krimpen.
Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is dus een natuurvezel. De houtsnippers komen van eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen welke gekenmerkt worden door 'duurzaam bosbeheer'.
Het materiaal Lyocell kenmerkt zich door de mooi subtiele, zijdeachtige glans. Naast haar duurzaamheid heeft de stof nog een aantal andere positieve eigenschappen: het voelt heerlijk zacht en soepel aan, is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid), is erg sterk en absorbeert water zelfs beter dan katoen.
Nog meer dan katoen is lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel. Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen.
LYOCELL is een duurzamere vorm van viscose. Voor deze stof wordt gebruik gemaakt van andere chemicaliën die minder milieubelastend zijn. Deze chemicalien kunnen bovendien makkelijkere uit het water gefilterd worden. Het kan wel nog zijn dat het hout niet persé duurzaam of gecertificeerd is.
Het liefst gebruik je een kledingstomer om kledingstukken van lyocell te 'strijken'. Heb je deze niet? Maak dan gebruik van een stoomstrijkijzer boven de kleding (niet direct erop). Met een normaal strijkijzer strijk je op een gemiddelde temperatuur eventuele kreukels zó uit de stof.
De eigenschappen van Tencel
De stof is zo zacht als zijde, zo soepel als viscose en zo sterk als polyester. Waar katoen je soms in de steek laat wanneer je er flink in hebt lopen zweten, reguleert Tencel de lichaamstemperatuur en neemt het veel beter vocht op dan katoen.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Lyocell is een vezel die gebruikt wordt als dekbedvulling, maar ook gebruikt wordt als textiel vezel en voor de tijk van een dekbed of hoofdkussen. Lyocell wordt oa onder de merknaam TENCEL® (firma Lenzing) en TREECELL® door Polydaun op de markt gebracht.
Tencel stof is sterk en daardoor ook geschikt als sportkleding. Tencel stof 'ademt' en dat is prettig in zowel de winter als de zomer. Tencel stof absorbeert water beter dan katoen, maar droogt toch sneller. Tencel stof krimpt en kreukt minder dan katoen.
Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Lyocell heeft goede vochttransport eigenschappen omdat hout aan de basis ligt. Beter gezegd; de kleding van deze vezel droogt snel en absorbeert vocht makkelijk. Ook de geur van zweet is natuurlijk niet wenselijk.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
De stof is een mengsel van lyocell met katoen en een beetje elastaan, waardoor het niet zijdeachtig maar juist heel dik, stevig en rekbaar is. Het is een grote bonus dat het nauwelijks kreukt en de stof lijkt voorlopig behoorlijk kleurvast. Zweetplekken worden wel zichtbaar, maar ze vallen niet zo erg op.
Je kunt Tencel op dezelfde manier als katoen wassen; heel gemakkelijk, dus. Was het niet te warm (30-40 graden), dan heeft het de neiging om te krimpen. Sommige Tencel-varianten kunnen na het wassen een beetje stug aanvoelen, maar als je het laat drogen, wordt het vanzelf weer zacht.
Tencel is het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing voor lyocell. Het is een 100% natuurlijk en zeer duurzaam materiaal (Tencel draagt het Europese Ecolabel). Tencel wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout.
Tencel is zijdezacht voor de huid, sterk en heeft een groot ademend vermogen. Tencel wordt gemaakt van duurzaam geproduceerd hout, vooral van eucalyptusbomen. De productie verloopt in een gesloten kringloop en is bijzonder milieuvriendelijk.
Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof is gemaakt van hout, in de meeste gevallen van Eucalyptusbomen. De stof is stug als het nat is, maar wordt zacht, comfortabel, sterk en soepel als het opdroogt.
De correcte naam van het beddengoed is 100% bamboe viscose of 100% bamboe Lyocell . Ingewikkeld? Dat valt mee. Van de bamboe stengels wordt door ofwel een viscose productieproces ofwel een Lyocell productie proces, een heel zachte textiel geweven.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.
Natuurlijke stoffen versus synthetische
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken. Hoe was je het? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal door het wassen waarschijnlijk veranderen.
De voordelen van modal
De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. De stof voelt dus niet zweterig of plakkerig aan. Ook is modal makkelijk te verven, omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen.