Gezondheidsexperts en internationale onderzoeken leggen een positief verband tussen verhalen en het mentale welbevinden van personen. Ook in de praktijk zijn veel organisaties actief om onze mentale veerkracht te verhogen via verhalen.
Lezen stelt je bijvoorbeeld in staat kennis en inzichten op te doen over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg, en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen leer je je inleven in anderen; je krijgt empathie en je traint jezelf in denken en reflecteren.
Lezen werkt beter en sneller dan andere methoden om de zenuwen te kalmeren, ontdekte hij. Lezen reduceert stress met maar liefst 68 procent. Ter vergelijking: muziek luisteren staat op de tweede plaats (61 procent), gevolgd door een kop thee of koffie drinken (54 procent) en een wandeling maken (42 procent).
Hogere concentratie, rijkere taal
Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.
Naast deze gezondheidsvoordelen, draagt lezen ook bij aan jouw intellect. Je verruimt je vocabulaire en stimuleert je inlevingsvermogen. En het geeft meer voldoening dan tv-kijken, omdat je zelf beslist waar je begint en eindigt.
nieuws Steeds meer mensen kampen met bijziendheid. Recent onderzoek onder kinderen laat een forse toename zien. Ook een derde van de sterk bijziende volwassenen krijgt nog voor het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken.
Het luisteren naar boeken motiveert en stimuleert: lezen kan leuk zijn merken ook kinderen en jongeren met dyslexie! Bij intensief of studerend lezen valt het resultaat van de luisteraars tegen. Zij onthouden, zeker op de langere termijn, beduidend minder dan de lezers.
Uit onderzoek is gebleken dat het lezen van boeken een goede manier is om stress te verminderen. Door het lezen van een verhaal, of het nu waargebeurd of fictie is, word je even naar een andere wereld getransporteerd. Hierdoor kun je je eigen problemen even vergeten.
Lezen verruimt ons denken, leert ons om anderen beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. Juist daarom is inzetten op leesbevordering zo onontbeerlijk. In dit artikel zetten we de belangrijkste wetenschappelijke inzichten over het belang van lezen op een rij.
Wanneer je een boek zit of ligt te lezen, is je lichaam in rust. Niet bewegen (je kan onmogelijk een boek lezen wanneer je thuis druk in de weer bent, toch?) kalmeert je, zegt dr. Tausig, doordat je spieren de kans krijgen om spanning los te laten.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Lees 15 minuten per dag
Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen een kind ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.
Kenmerkend voor narcolepsie is dat de slaperigheid dagelijks optreedt, soms meerdere keren per dag, terwijl iemand 's nachts wel lang genoeg in bed heeft gelegen. De neiging om in slaap te vallen komt vooral tot uiting tijdens passieve activiteiten zoals lezen, TV kijken of bijvoorbeeld tijdens vergaderingen.
Meer nog, verschillende studies waaronder een van de 'American Academy of Neurology' ontdekten dat lezen je brein jong houdt en het verouderingsproces kan tegengaan. Bovendien zouden mensen die vaak lezen, minder vatbaar zijn voor dementie. Duik dus snel weer in een boek en zet die hersenen maar aan het werk!
Onderzoekers aan de Universiteit van Surrey (UK) hebben een studie gedaan naar het verminderen van het stressniveau door te lezen voor het slapen gaan. Conclusie: het stressniveau daalt met 68% door minimaal 6 minuten te lezen voor het slapen gaan.
Door jezelf aan te leren iedere avond even te lezen wordt dit door je brein vanzelf gekoppeld aan in slaap vallen. Uit onderzoek blijkt dat het stressniveau bijna 70% daalt door minimaal 6 minuten te lezen voor het slapen gaan. Door te lezen zal je ontspannen en vervolgens sneller in slaap vallen en dieper slapen.
Waarom is leesplezier belangrijk? Als een kind met plezier een boek heeft gelezen, zal het daarna sneller een nieuw boek oppakken. In 2020 publiceerden de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad hun advies 'Lees! Een oproep tot een leesoffensief' om jongeren vaker, met meer plezier en beter te laten lezen.
Voorlezen en lezen zijn namelijk goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Als een baby 3 maanden is, mogen ouders hun pasgeboren kind gratis lid maken van de bieb. Ze halen dan een koffertje op waar 2 boekjes inzitten, leestips en een uitleg over de bibliotheek. Bibliotheken en de kinderopvang werken met BoekStart.
'Lezen is een vorm van meditatie, het is een contemplatieve bezigheid', getuigt ook neuroloog Steven Laureys in Leeswereld. Dat we zo geconcentreerd zijn tijdens onze lectuur, is ook een verademing in een wereld vol (digitale) prikkels.
Lezen, een leuke bezigheid voor de één, een saaie aangelegenheid voor de ander. Wel is bewezen dat lezen erg goed is voor je. Te veel lezen is weer minder goed, omdat de dimensie diepte ontbreekt wanneer je te lang naar iets staart op een te korte afstand. Maar 1 boek per week is perfect.
Waarom is lezen zo belangrijk
Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen.
Naar lezen met muziek op is geen noemenswaardig wetenschappelijk onderzoek verricht, maar naar studeren met muziek op wel. Dat blijkt voor velen goed te werken – vooral mensen met concentratieproblemen lijken paradoxaal genoeg baat te hebben bij muziek tijdens het leren.
Lezen zorgt voor afleiding van dagelijkse stressfactoren en ontspanning van het lichaam: de hartslag gaat omlaag en spieren ontspannen. Bovendien kan lezen ervoor zorgen dat negatieve gevoelens worden verminderd omdat het netwerk in ons brein dat emoties reguleert, wordt geactiveerd.
Het is niet aan te raden te lezen op je tablet voordat je gaat slapen. Door het licht dat die apparaten afgeven, raakt je bioritme verstoord en worden er minder slaaphormonen aangemaakt. Dit maakt dat het lezen in bed dus averechts werkt.