Leverworst behoort tot de groep van gekookte worsten, bereid met de fijnste grondstoffen zoals lever, magere varkenssnippers, varkensspek en varkensvet en zelfs kalfslever. De worsten zijn fijn of grof en lekker mild of pittig gekruid.
Leverworst kan zowel van rauw vlees als van gekookt vlees gemaakt worden.
Leverworst is een gekookte worst die voor minimaal 30 procent uit varkens-, rund-, kalfs- of geitenlevers bestaat, plus snijresten en ander orgaanvlees. De oorsprong ligt vermoedelijk in Straatsburg, Oostenrijk.
Leverworst is een bewerkt vleesproduct dat bestaat uit gemalen lever en restvlees afkomstig van het varken, soms vermengd met andere dierlijke eiwitbronnen.
En wat met 'gewone' leverworst niet kan vanwege alle toevoegingen kan met deze worst wel: bakken. Net als bloedworst. Beetje boter in de pan, middelhoog vuur aan beide kanten bruin bakken en de smaak komt nog beter naar voren.
Ik kocht wat US Wellness leverworst, die niet alleen runderlever bevat, maar ook nieren en hart. Ik ontdooide het half, sneed het doormidden en deed de rest terug in de vriezer (een half broodje is genoeg voor ons). Vervolgens sneed ik de rest in acht plakken en deed ze in een grote koekenpan met veel boter.
Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt met de leeftijd langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Leverworst is uiterst voedzaam: het levert vrijwel elke essentiële voedingsstof. Zo is leverworst een uitstekende bron van compleet eiwit, extreem hoog in vitamine A, een belangrijke bron van vitamine B12 en rijk aan de mineralen ijzer en selenium.
Terwijl leverworst een algemenere term is om elk type leverworst te beschrijven . Dit betekent dat het verschillende soorten vlees kan bevatten, zoals varkensvlees, rundvlees of kip. Beide delen een vergelijkbaar kruidenprofiel en een smeerbare, gladde textuur. De kruidencombinaties en soorten orgaanvlees die worden gebruikt, variëren op basis van regionale smaken en tradities.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Leverworst kan een goede bron zijn van gezonde vetten, aminozuren, mineralen en vitaminen, waaronder vitamine A en B12 . De aard van het orgaanvlees brengt ook goede hoeveelheden ijzer, magnesium, selenium en zink.
Er zitten 65 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) leverworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'leverworst'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het besluit van Boar's Head vorige week om te stoppen met de productie van leverworst was natuurlijk volkomen logisch. Een listeria-uitbraak die te herleiden was tot een fabriek in Virginia had negen mensen gedood en tientallen ziek gemaakt ; de operatie voor onbepaalde tijd sluiten en de hoofdschuldige elimineren was het minste wat het bedrijf kon doen.
In sommige delen van Duitsland wordt leverworst in plakjes op een bord geserveerd, vaak met mosterd of ingelegde komkommer . Het wordt meestal op brood gegeten, omdat het erg zacht is. In Nederland wordt leverworst gewoonlijk in plakjes geserveerd, vaak met mosterd.
Rauw vlees(waren) zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar, filet americain, alle soorten rauwe ham, ossenworst, theeworst, rookvlees. Boerenmetworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst. Door en door verhit zijn deze producten wel toegestaan.
Eet geen lever en beleg niet meer dan één boterham per dag met producten die gemaakt zijn van lever, zoals paté, leverworst of Hausmacher. Lever bevat zeer veel vitamine A dat schadelijk kan zijn voor de baby. Vis is heel gezond, zeker ook voor zwangeren, bij voorkeur 2 keer per week!
Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen zoals Keto of Carnivore, is Leverworst iets beter omdat het minder koolhydraten bevat (2,2 g) dan Braunschweiger (3,1 g) . Ook hebben ze allebei een hoge hoeveelheid vet (28,5 g), wat ze geschikt maakt voor deze vetrijke koolhydraatarme diëten.
,,Ja, leverworst wordt gemaakt van de minder gangbare delen van het varken. De kop. De lever dus.
Hoewel Braunschweiger en leverworst termen zijn die vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze niet precies hetzelfde . Er is namelijk één belangrijk verschil tussen de twee: Braunschweiger wordt doorgaans gerookt, en leverworst niet.
Wil je toch graag een keer leverworst of paté eten, neem dan maximaal één boterham per dag. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om dagelijks ongeveer 800 microgram vitamine A tot zich te nemen, met een maximum van 3.000 microgram. Eén boterham met leverworst bevat ongeveer 1.200 microgram.
Bewerkt vlees omvat spek, ham (rauw, gerookt of gekookt), verhitte worsten zoals hotdogs (frankfurters), rauwe worsten (zoals salami), bolognaworst, bloedworst, leverpastei en andere patés en smeersels, luncheon meat en andere vleeswaren, vlees uit blik en corned beef (7, 8).
Gezond genieten
Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling.
De sleutel tot een gezonde leverworst zonder de nadelen te hoeven vermijden, is om te kiezen voor worsten van de hoogste kwaliteit en met de minste bewerking. Eet leverworst niet vaker dan 3 keer per week om te voorkomen dat u te veel vitamine A binnenkrijgt.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.