Symptomen van een legionellabesmetting. De symptomen van een legionellabesmetting zijn niet direct zichtbaar. Dit duurt meestal twee tot tien dagen, soms zelfs langer. Hieronder sommen we kort de symptomen van de veteranenziekte en legionellagriep op.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.De patiënt hoest en is soms kortademig.
Een legionella-besmetting testen, doen we met behulp van speciale apparatuur en monsternames. Een expert stelt met een legionella-monstername vast hoeveel kolonievormende eenheden (kve/l) zich in het water bevinden. Deze monstername wordt gedaan volgens gestandaardiseerde ISO-richtlijnen.
U moet een risicoanalyse laten uitvoeren door een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf. Deze analyse laat zien waar legionellabacteriën kunnen groeien in uw drinkwaterinstallatie. Op basis van de risicoanalyse moet u een beheersplan laten maken door een gecertificeerd bedrijf.
De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen, of hebben lichte griepachtige klachten die na een paar dagen vanzelf weer overgaan. Maar bij sommige mensen kan besmetting met de legionellabacterie zorgen voor een ernstige longontsteking.
De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met de legionellabacterie. Als er wel ziekteverschijnselen ontstaan is dat meestal 2 tot 10 dagen na de besmetting. De ziekte begint met griepachtige klachten zoals: hoofdpijn.
Iemand met een longontsteking door de legionella-bacterie moet snel antibiotica krijgen. Omdat veteranenziekte ernstig kan verlopen worden mensen vaak opgenomen in het ziekenhuis en behandeld met antibiotica via een infuus.
Legionella gaat dood vanaf 55°C.
Stook de boilerinhoud wekelijks voorbij de optimale broedtemperatuur: tot 60°C voor minstens 20 minuten, tot 65°C voor minstens 10 minuten of tot 70°C voor minstens 5 minuten. Legionellapreventie lijkt dus heel simpel: zet je boiler hoger.
De Legionella bacterie nestelt zich in waterinstallaties en kan leiden tot gevaarlijke en blijvende gezondheidsproblemen. Het water in uw douches kan deze bacterie bevatten en via de waternevel kan deze in de longen terecht komen. Gebruikers van een doucheruimte lopen in dit geval het risico besmet te raken.
Als het koude drinkwater in de leidingen stilstaat, warmt het op en kan er dus bacteriegroei ontstaan. Dit kan al gebeuren als mensen een dagje van huis zijn. Als u legionella inademt - bijvoorbeeld door nevel van een douche - kan dat veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren.
Oorzaak 1: Verwarmend Koud Water
Daarom komt legionella vaker voor in koudwaterleidingen, vooral als deze zich in de buurt van niet-geïsoleerde warmwaterleidingen bevinden of te dicht bij elkaar liggen.
Spoelen kan handmatig gedaan worden door alle kranen open te draaien en de leidingen goed door te laten stromen. Dit kan gewoon met koud water. Over het algemeen ontstaan problemen als het water gedurende één week of langer stilstaat. Op locaties waar dit het geval is, moet het spoelen wekelijks gebeuren.
De kans op Legionella-besmetting via een aircosysteem is vrijwel nihil. De Legionella-bacterie is alleen actief in water tussen 30 graden en 50 graden Celsius, en dan nog uitsluitend, als het verneveld wordt.
Temperaturen die Legionella Niet Verdraagt
Legionella kan niet overleven in water dat te koud of te warm is. Bij temperaturen onder de 25 graden Celsius kan de bacterie nog wel overleven, maar zich niet vermenigvuldigen. Temperaturen van 55 graden Celsius en hoger doden de bacterie.
De wettelijke limiet voor legionella in leidingwater is 100 kve/l. Als deze grenswaarde wordt overschreden, moet onmiddellijk actie worden ondernomen om legionella te bestrijden. Onder de juiste omstandigheden kan 100 kve/l legionella zich namelijk binnen 48 uur vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l.
Chloor in het drinkwater voorkomt een reeks doden en zieken door legionella. Dat zegt hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven.
Als het koude drinkwater in de leidingen stilstaat, warmt het op en kan er dus bacteriegroei ontstaan. Dit kan al gebeuren als mensen een dagje van huis zijn. Als u legionella inademt - bijvoorbeeld door nevel van een douche - kan dat veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken.
De meeste duurzame systemen leveren warmte rond 40°C. Echter warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Daarom is er extra warmtebron nodig. Bij een gasloze aansluiting betekent dat bijna altijd elektrisch bijverwarmen.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
Juiste temperatuur
Vaak is 60 graden Celsius al voldoende.
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.