Een LED TL buis is qua aanschafprijs duurder dan een standaard TL buis. Een eenmalige investering is echter wel nodig om op de lange termijn niet alleen op energiekosten, maar ook kosten voor onderhoud en vervanging te besparen. Doorgaans verdien je dit binnen 1 of 2 jaar alweer terug!
Het topsegment LED producten heeft een levensduur van meer dan 70.000 uur. De beste TL verlichting heeft een levensduur van maximaal 17.000 uur. Tegen de tijd dat LED aan vervanging toe is heeft u een TL dus al 4 keer moeten vervangen.
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.
Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TL-lamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting. Conventionele TL-buizen hebben een starter nodig.
Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf. Ze worden vooral in zakelijke toepassingen gebruikt, zoals kantoren en winkels.
Een nadeel is dat het een ander soort licht is en vaak ook minder licht geeft als een gewone gloeilamp. Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
Een spaarlamp van 8 Watt, wat qua lichtsterkte overeenkomt met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis 11,5 kWh (€2,50) als je 'm 4 uur per dag aan hebt staan. Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (€2) bij 4 branduren per dag.
Bij oude TL-buizen wordt in de armatuur gebruikgemaakt van een ballast (de stroomopwekker) en een starter (deze zorgt dat de lamp aan gaat). Bij led-TL zijn zowel de ballast als starter niet meer nodig. Led-TL-buizen kunnen dus direct worden aangesloten.
Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door LED-tl-buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen.
Vervang je echter TL één op één door LED, dan ontstaat in de nieuwe situatie een piek die wel tien keer hoger kan zijn. Bij 2 of 3 LED-armaturen is dit meestal geen probleem, maar als meerdere armaturen tegelijk worden ingeschakeld dan geeft dat wel problemen.
Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.
LED-verlichting is de meest energiezuinige verlichting. Een LED-lamp is een lamp waarin kleine led lampjes zitten die licht geven als er elektriciteit doorheen gaat. Door deze werking is een LED-lamp veel energiezuiniger dan andere lampen, zoals een halogeenlamp of een gloeilamp.
Ledlampen zijn stukken zuiniger dan de traditionele gloeilampen. Ze gebruiken maar liefst 85 procent minder stroom. U bespaart er zelfs zó veel energie mee dat uw huidige gloeilampen vervangen zuiniger is dan ze opgebruiken.
Een klassieke TL-lamp van 58W (1m50 lang) verbruikt op de conventionele manier ongeveer 73W. Diezelfde lamp verbruikt met een elektronisch voorschakelapparaat slechts 56W voor ongeveer dezelfde lichtopbrengst.
Productomschrijving. De Philips TL-buis 36W warm wit is een fluorescentielamp van 36 watt. De lamp is 120 centimeter lang en heeft een lichtopbrengst van 3350 lumen. Hierdoor is de TL-buis geschikt als heldere verlichtingsbron.
LED TL buizen moeten aan één kant gevoed worden en zijn dus aan één kant aangesloten op het netstroom van 230v (afbeelding 3). De zijde van de LED TL buis die aangesloten moet worden op het netstroom is te herkennen aan de sticker op het voetje. Op deze sticker staat een L of een N.
Kabel 1.80 Meter - Met Stekker - Met (aan/uit) Schakelaar - Voor TL Met Armatuur De Kabel Met Stekker is geschikt voor de TL LED Buis Met Armatuur. Eenvoudige aansluiten door middel van Plug & Play. De lengte van de kabel is 1.80 meter.
Wanneer een TL buis defect is en gaat knipperen probeert het VSA steeds maar weer om de TL buis op te starten. Hierdoor wordt het VSA extreem warm en onderdelen zoals kabels en andere plastic onderdelen die in de buurt van het VSA zitten zo heet, dat deze kunnen smelten of zelfs in brand kunnen vliegen.
Een Conventioneel Armatuur heeft een conventioneel voorschakelapparaat en is voorzien van een starter. Een Hoogfrequent Armatuur heeft een elektronisch voorschakelapparaat en heeft geen starter nodig.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
De nieuwe Philips LED-lampen met een langere levensduur (tot 50.000 branduren!) bieden consumenten een slimme investering voor zowel de planeet als hun portemonnee. De duurzamere LED-lampen, verkrijgbaar in 40W en 60W equivalenten, zullen op 1 september 2021 in de winkelrekken liggen.