Latijn leren is leren over de geschiedenis van Europa en zal je waarschijnlijk een veel beter idee geven van waarom de landen vandaag de dag zijn zoals ze eruit zien en de moderne taal spreken die ze doen. Als je graag over oude culturen leert, kan Latijn je helpen ze beter te leren kennen!
Het Latijn vormt de basis van heel wat moderne talen, zowel Romaanse talen als Germaanse talen. De studie van het Latijn is daarom niet alleen nuttig om vreemde talen vlot aan te leren, maar ook om je eigen taal beter te begrijpen en beheersen.
Grieks en Latijn geven inzicht.
Door geen andere taal dan Latijn en Grieks leer je beter te begrijpen hoe een taal in elkaar zit. De regels van die twee oude talen zijn ingewikkeld, maar duidelijk. Als je die leert en begrijpt en leert toe te passen, worden andere talen makkelijker. Verder, de klassieke teksten.
Goed voor taalrichtingen. Het Latijn ligt aan de basis van de Romaanse talen. Weet je nu al dat je in die richting verder wil, hetzij als leerkracht, hetzij als vertaler-tolk, hetzij als secretaresse of in de toeristische sector, dan zit je hier goed.
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.
Juist omdat de Grieks en Latijn zo aan elkaar verwant zijn, versterken ze elkaar. Het kiezen van beide vakken maakt het dus juist makkelijker. Als je redelijk goed bent in klassieke talen in klas 3 en je vindt vertalen leuk, is het dan ook zeer het overwegen waard beide klassieke talen te kiezen!
Volgens een onderzoek van Paul Bernard Diederich van the University of Chicago Press, bestaat het Latijn uit ongeveer 194,387 woorden, exclusief eigennamen.
Afgezien van diakritische tekens bestaan de meeste Latijnse alfabetten uit de volgende 26 letters. De Nederlandse namen van de letters zijn, op een enkele uitzondering na, niets anders dan de letters zelf.
Kies je voor de richting Latijn, dan maak je een uitdagende keuze. Omdat je bij de studie van oude talen grondig leert analyseren, groeit je taalinzicht en kan je vlot je kennis van de moderne talen uitbreiden.
De taal van de oude Romeinen is Latijn. Latijns is het bijvoeglijk naamwoord bij Latijn. Het is niet correct om Latijns te gebruiken als naam van de taal.
Latijn is een uitgestorven taal zonder moedertaalsprekers en is de officiële taal van slechts één staat ter wereld, Vaticaanstad. Maar het Latijn is ook de oorsprong van de meeste West-Europese talen. Van België tot Sicilië, van Portugal tot Roemenië, de Romaanse talen zijn de evolutie van het Latijn.
Klassieke talen en cultuur vormen en verbinden. Dat doen ze met machtige verhalen, met sterke beelden en belangrijke vragen. De klassieken verbinden de wereld van vroeger en vandaag, verbinden de eigen wereld met die van de ander. Ze openen de ogen voor wat mensen met elkaar delen, in de huidige samenleving.
Het gymnasium is een zesjarige opleiding voor leerlingen die graag het beste uit zichzelf naar boven halen en extra uitgedaagd willen worden. Je krijgt in principe dezelfde vakken als op het VWO, maar daarnaast volg je ook les in de vakken Latijnse Taal en Cultuur en Griekse Taal en Cultuur.
Wat kan je verder studeren? Deze studierichtingen sluiten in de derde graad aan op de studierichtingen Grieks - Latijn, Grieks - wiskunde, Latijn - moderne talen, Latijn - wetenschappen of Latijn - wiskunde. Ook de andere aso-richtingen met wetenschappen, wiskunde en talen liggen binnen de mogelijkheden.
Met een havodiploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kunt u een opleiding gaan volgen aan een hogeschool. Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Latijn (Lingua Latina) is een dode Italische taal die oorspronkelijk werd gesproken door de Latijnen, onder wie ook het bekendste Latijnse volk, de Romeinen. De Latijnen waren een volk dat vanaf het eerste millennium voor Christus in de streek Latium (het huidige Lazio, Italië) woonde.
Eigenlijk zijn ze allebei niet uitgestorven, alleen veranderd. Dat is normaal, want talen veranderen in de loop van de eeuwen altijd. In dat veranderingsproces heeft het Latijn nieuwe namen gekregen, maar het Grieks niet. Het Nieuwgrieks lijkt ook nog wel op het klassieke Grieks, maar de verschillen zijn groot.
functie [ambt] {1652} < latijn functio [vervulling, waarneming], van fungi [vervullen, verrichten, bekleden].
Het Latijn is de 'stamvader' van de Romaanse talen, met als belangrijkste talen het Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Roemeens en Catalaans. Ook het Reto-Romaans, dat in Zwitserland en de Italiaanse Alpen wordt gesproken, stamt af van het Latijn.
Als je voor het gymnasium kiest, dan heb je in de onderbouw de vakken Latijn en oud-Grieks. In de brugklas krijg je drie uur klassieke talen en cultuur, in de tweede klas vier uur en in de derde klas ook vier uur (twee uur Latijn, twee uur oud-Grieks).
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
Onder deze uitgebreide lijst worden de volgende talen gerekend: Latijn. Klassiek Grieks.