Voor laminaat en parket geldt bijv. dat wanneer deze verlijmd zijn of met spijkers of schroeven vastgezet zijn, de vloer onder de opstalverzekering valt. Ook een tegelvloer ligt altijd vast, en valt daarom onder de opstalverzekering.
Parket en laminaat vallen alleen onder je inboedel als het los ligt en niet verlijmd is. Onder je opstal vallen alleen verlijmde parketvloeren, verlijmd laminaat en plavuizen.
De regel is: ligt de vloer los, dan valt deze onder de inboedel.Is de vloer gelijmd of met spijkers en schroeven vastgezet?Dan is deze verzekerd vanuit de opstalverzekering. Voor vloerbedekking geldt een uitzondering, deze valt altijd onder de inboedel – ook als er lijm is gebruikt.
Onder opstal valt alles wat aan je woning vastzit. Bijvoorbeeld een schutting, badkamer, keuken, deur of vaste vloer, waaronder gelijmd laminaat. Hierbij geldt: alles wat je bij een verhuizing niet meeneemt omdat het bij de woning hoort, valt onder de opstalverzekering (woonhuisverzekering).
Waterschade, te nat dweilen of lekkage
De zijkanten gaan omhoog staan waardoor de planken daar extreem snel kunnen slijten, zeker als ze in de loopgebieden liggen. Daarbij komt nog eens dat als laminaat vochtiger wordt de kans op afbrokkelen wordt verhoogd en dan is er dubbele schade.
Kan je een laminaat plank vervangen zonder de gehele vloer te verwijderen? Ja dat is zeker mogelijk! In een moment van onoplettendheid is je laminaat of pvc vloer beschadigd. Je laat iets vallen en er zit gat in je laminaat of PVC vloer.
Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt.
Een inboedelverzekering geeft dekking voor spullen die niet nagelvast in uw woning zitten. Denk daarbij aan meubels, gordijnen, apparatuur en sieraden. Het merendeel van de inboedelverzekeringen dekt ook losse spullen in uw tuin, zoals uw tuinmeubelen.
Schade aan je huis is niet altijd verzekerd als je een opstalverzekering hebt. Bijvoorbeeld bij slecht of te lang uitgesteld onderhoud aan de woning. Ook schades door normaal gebruik, zoals slijtage, verrotting of roest, vallen niet onder de dekking. Net als schade die ontstaat door een aardbeving of grondwater.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (kortweg AVP) dekt de aansprakelijkheid van jou en je mede-verzekerden voor schade aan personen (letselschade).En ook aan andermans spullen (materiële schade). Het is geen verplichte verzekering.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Garantie wordt gegeven op fabricagefouten, exorbitante kleurverschillen en beschadigingen. Deze dienen voor aanvang van het leggen geconstateerd zijn. Indien er sprake is van een fabricagefout wordt dit eerst met de fabrikant kort gesloten.
Laminaat dat zwevend gelegd is, is roerend goed en mag dus mee verhuizen. Een vloerbedekking die vastgelijmd is of gespijkerd geld als onroerend goed en moet blijven liggen.
Alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen zonder iets stuk te maken is inboedel. Maar hoe zit het precies met vloeren. De ene vloer kun je immers meenemen en de ander niet. Voor laminaat en parket is de regel als volgt: Als je het los legt, hoort het bij de inboedel.
Wanneer uw laminaat vloer of houten vloer kleine beschadigingen heeft is dit ook goed zelf te repareren. Hiervoor zijn speciale reparatiesets voor laminaat verkrijgbaar. Een reparatieset van bijvoorbeeld Quick-Step bestaat uit: 7 verschillende gekleurde hardwax staafjes, een smeltmes en een reinigingskam.
Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die zoals dit in verzekeringsjargon heet 'niet aard- en nagelvast' zitten. In het algemeen vallen hieronder brandschade, bliksemschade, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, stormschade, schroeischade smeltschade en dus waterschade waaronder lekkage.
Je inboedelverzekering vergoedt je televisie, smartphone en laptop. Je opstalverzekering dekt de schade aan je voordeur en het slot. Heb je een woonverzekering? Dan claim je alle schades in één keer bij dezelfde verzekeraar.
Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en de bijgebouwen, zoals je schuur of garage.Schade aan onder andere je keuken, het toilet, de badkamer en de centrale verwarming worden ook vergoed.
Denk bijvoorbeeld aan meubels, gordijnen en kostbare bezittingen zoals sieraden en elektronica. Je woning zelf en alle spullen die vastzitten in en aan het huis, zoals de badkamer en de keuken, vallen niet onder de inboedelverzekering. Daar moet je namelijk een opstalverzekering voor afsluiten.
In de meeste gevallen krijg je bij onherstelbare schade aan je inboedel de nieuwwaarde vergoed. Dit is meestal gelijk aan het aankoopbedrag. Om te bepalen hoeveel er vergoed kan worden, hanteren verzekeraars de 40%-regeling.
Inboedelverzekering: verzekerd voor schade aan je spullen in je huis. Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten.
Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de huurwoning. De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Gevolgschade is schade die indirect voortkomt uit eerdere schade. Denk hierbij aan een lekkage die uiteindelijk zorgt voor een vochtige vloer. Een mooi voorbeeld is een lekkage aan het dak die er vervolgens voor zorgt dat het plafond op zolder waterschade heeft.