Voor zowel yoghurt als kwark is de basis melk, aangezuurd door melkzuurbacteriën. Die melkzuurbacteriën worden ook wel culturen of fermenten genoemd.
Kwark is eigenlijk een soort kaas. Van origine werd er naast melkzuurbacteriën, stremsel aan het product toegevoegd. Dit productieproces is echter bewerkelijk en kostbaar en wordt daarom al jaren niet meer op deze manier toegepast. Kwark wordt nu gemaakt van (soms magere)koemelk met toegevoegde yoghurtbacteriën.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Het grootste verschil met yoghurt is dat yoghurt niet wordt gestremd. Ook worden voor de productie van kwark andere bacterieculturen gebruikt van bij yoghurt. Het mengsel van melk, melkzuurbacteriën en stremsel blijft ongeveer een dag staan om te fermenteren en te stremmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Voordeel #3: Griekse yoghurt is gezond voor darmflora
Doordat Griekse yoghurt gefermenteerd is bevat Griekse yoghurt gezonde bacteriën. Deze bacteriën bevatten zuivelproducten die niet gefermenteerd zijn zoals melk dus niet. De meeste mensen denken bij bacteriën aan kleine organismen die ons ziek kunnen maken.
Neem het gewoon als jij er trek in hebt. Zuivelproducten als kwark en yoghurt zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voor melkproducten is de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid 2 à 3 porties (300 tot 450 ml) per persoon per dag.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
Gewone yoghurt en kwark bevatten ook melkzuurbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur niet en behoren daarom niet tot de probiotica.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Voorbeelden van gefermenteerde producten
Yoghurt en kefir zijn gefermenteerde melkproducten. Yoghurt ontstaat wanneer melkzuurbacteriën melksuikers (lactose) omzetten in melkzuren. De vloeibare, dikke melkdrank kefir wordt gemaakt door aan melk gist, melk- en azijnzuurbacteriën toe te voegen.
Kaas & kwark
Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch.
De eiwitten in kwark zijn een krachtige bouwstof voor je spieren en geven je bovendien lang een verzadigd gevoel. Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12.
Skyr heeft net als yoghurt gefermenteerde melk als basis. Dat betekent dat er bepaalde melkzuurbacteriën aan zijn toegevoegd, die de meeste melksuikers (lactose) omzetten in melkzuur.
Waarom is kwark een gezond ontbijt? Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Met kwark krijg je veel calcium binnen. Dit is met name belangrijk voor het onderhoud van botten. Wanneer je namelijk te weinig calcium binnenkrijgt, loop je later meer een groter risico op botontkalking. Daarnaast helpt calcium bij het transport van belangrijke stoffen in het lichaam en gaat het bloedstolling tegen.
Kwark bevat enorm veel eiwitten
Om te beginnen bevat kwark enorm veel eiwitten, wat het proces van spieropbouw en/of spierbehoud alleen maar ten goede zal komen. Eiwitten kun je namelijk zien als de bouwstenen van ons lichaam en zijn dan ook broodnodig om spieren op te bouwen en om goed te herstellen van je trainingen.
Daarnaast bevat het aardig wat vitaminen. Zeker als je behoefte hebt aan meer eiwitten ( topsporters bijvoorbeeld) is skyr beter dan bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt. Het is ook fijn, dat het niet rijk is aan vetten.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.