De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt.
Er zit 7 gram vet in 1 plak (25 gram) kroepoek, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het is een crispy snack die in alle supermarkten in Nederland te vinden is. Lekker om te eten bij witte rijst of wat zachtere gerechten om het een beetje meer pit te geven.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Garnalen en/of vis worden gedroogd en gemalen en vermengd met tapiocameel, ei, zout en eventueel kruiden. Dit mengsel wordt tot een deeg gekneed dat in de vorm van een brood of rol bijna een uur wordt gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden van ongeveer 1 millimeter dik.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
De kroepoek die in Nederland het bekendst is, is de kroepoek oedang. Deze lijkt erg gezond omdat het van vis en meel is gemaakt.
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Let op, kroepoek bevat veel koolhydraten! Ook zoetzure sauzen bevatten veel koolhydraten, de naam zegt het al 'zoet'. Ongemerkt krijg je vaak meer koolhydraten binnen bij het eten 'buiten de deur. ' Zorg daarom dat je de rest van de dag wat strikter op je koolhydraatinname let.
Een portie kroepoek, naturel komt overeen met 50 gram.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf.
Chips heeft een vetpercentage van bijna 40%. Neem geen kroepoek of tortillachips als alternatief, maar kies popcorn. Van nature geen suikers, een laag vetpercentage (3,6%) en een bron van vezels, vitamine B1, B2 en mineralen. Naturel heeft popcorn bijna geen smaak.
Aan Kroepoek oedeng wordt een behoorlijke hoeveelheid zout toegevoegd; gemiddeld 1,5 - 3 gram per 100 gram. (=600 - 1200 mg natrium) De hoeveelheid wisselt sterk per merk!
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Na twintig jaar bleken ze gemiddeld 8 kilo zwaarder dan aan het begin. Elke vier jaar kwam de gemiddelde deelnemer alleen al door chips bijna een kilo aan. Toetjes en snoep waren in dezelfde periode goed voor twee ons gewichtstoename per persoon, net als het nuttigen van één alcoholische consumptie per dag.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek.
Kroepoek komt oorspronkelijk uit Indonesië. In Nederland kennen wij twee vormen kroepoek, de lange en de korte plakken, alleen in Nederland worden er lange plakken gegeten, niemand weet hoe dat precies komt.