De Europese Unie (EU) werd in 1957 opgericht als Europese Economische Gemeenschap (EEG) bij de sluiting van het Verdrag van Rome. Sindsdien zijn 28 landen toegetreden tot de EU, Kroatië als laatste in 2013. Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 ('brexit') telt de EU nog 27 lidstaten: België
De Kroatische kuna verdwijnt dan als nationale munt om plaats te maken voor de euro. De Commissie is van oordeel dat Kroatië aan de voorwaarden voldoet. Die gaan onder meer over de hoogte van de inflatie, het begrotingstekort en de nationale schuld.
Kroatië is op 1 juli 2013 de achtentwintigste lidstaat van de EU geworden. Het land was sinds juni 2004 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. In oktober 2005 werden de onderhandelingen met het land geopend.
Schengen: Kroatië maakt geen deel uit van het Schengengebied.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Als u naar Kroatië reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor Kroatië is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, is het land (op het moment dat we dit schrijven-2018) nog niet toegetreden tot de eurozone. Je betaalt er met de Kroatische kuna (HRK), die je ter plaatse kunt verkrijgen in een wisselkantoor, bank en meestal ook in je hotel. De kleinere munten heten geen kuna maar lipa.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
U kunt in 19 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
In totaal gaven wij in Kroatië een bedrag uit van €425 aan eten en drinken. Dit is ruim €30 per dag voor twee personen. Budget tip Kroatië: Uiteraard kun je een vakantie naar Kroatië zo duur en/of goedkoop maken als dat je zelf wilt.
Duitsland draagt in euro's het meeste af
Kijken we naar de totale bijdragen in euro's, dan staat Duitsland op plaats één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de btw- en bni-afdrachten aan de EU.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro)
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Kroatië is een perfecte vakantiebestemming als u op zoek bent naar een zonvakantie waarvoor u niet te lang in het vliegtuig hoeft te zitten. In circa 2 uur en 15 minuten vliegt u namelijk naar de Adriatische kust. Voor Pula legt u een afstand af van zo'n 1.065 kilometer en voor Split 1.300 kilometer.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
De volgende landen van de Europese Unie zijn geen lidstaten van de NAVO: Finland, Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta. Oostenrijk wil geen lid worden omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaarde voor eeuwig neutraal te blijven.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen.
NAVO is de afkorting van de 'Noord-Atlantische Verdragsorganisatie'. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.