Ratten worden door de gemeente alleen bestreden op locaties waar zij te veel schade kunnen veroorzaken of een reëel gezondheidsrisico kunnen vormen. Over het algemeen is dat risico vrij klein. Bestrijden heeft geen zin als er voedsel en schuilplekken beschikbaar blijven.
De gemeente is verplicht om overlast van ratten, kakkerlakken en faraomieren bij particuliere huishoudens te bestrijden. Voor de bestrijding van andere plaagdieren moet u zelf contact opnemen met een bestrijdingsbedrijf.
Heeft u last van ongedierte in huis, dan kunt u bij de gemeente terecht voor advies. De gemeente bekijkt hoe het ongedierte kan worden bestreden. U kunt ook contact opnemen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Het bestrijden en/of voorkomen van ongedierte valt onder kleine herstelwerkzaamheden die voor rekening zijn van de huurder, tenzij anders staat omschreven in het contract.
Ratten en muizen
Neem contact op met de milieudienst van uw gemeente.
Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt hen niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: vogelvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven afval. En als ze flinke honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, duiven en muizennesten aanvallen.
Bij een plaag kun je het beste een professionele ongediertebestrijder om hulp vragen. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn gecertificeerd en kunnen de ratten veilig bestrijden.
Knaagschade door muizen en ratten met vergaande gevolgen
Wat veel mensen niet weten is dat knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten of ander ongedierte niet is verzekerd. Knaagschade door muizen en ratten kan soms zeer vergaande gevolgen hebben.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Heeft u ratten in de tuin of rondom uw gebouw? Dan wilt u deze waarschijnlijk direct bestrijden of de overlast minstens aan de kaak stellen. U kunt natuurlijk de bestrijdingsdienst bellen en zelf de kosten op u nemen. Dit is meestal de makkelijkste en snelste oplossing.
Meld overlast bij de gemeente
Voor het melden van overlast van ratten of andere plaagdieren in de openbare ruimte of in en rond uw huis kunt u een melding doen bij de gemeente: meldingen.amsterdam.nl. U kunt uw melding ook op een andere manier doorgeven: Bel 14 020, het informatienummer van de gemeente.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Ratten houden niet van de geur van chloor. Net als bij mensen, heeft de geur van chloor een penetrante en irriterende chloor. Chloor kan dan ook zeker worden ingezet om ratten te bestrijden.
Het gif voor ratten zijn middelen die de stolling van het bloed tegengaan. Iedere keer als de rat van het rattengif eet wordt de bloedstolling minder. Het gevolg hiervan is dat de ratten sterven aan inwendige bloedingen. Dit kan 3 tot 14 dagen duren totdat de rat voldoende heeft binnengekregen.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen.
Met onze Inboedelverzekering verzekert u de losse spullen in uw huis en tuin. Bijvoorbeeld uw spelcomputer, sieraden en tuinmeubelen. Maar ook uw fiets en gereedschap in de schuur. Zelfs als u uw woning verhuurt of woont in een recreatiewoning of stacaravan zijn uw spullen uitgebreid verzekerd.
rattenkeutels en urine zijn gevaarlijk om het feit dat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen bevatten. Doordat ze hun uitwerpselen de gehele dag overal achterlaten waar ze lopen is de kans groot dat daar ook besmetting op kan treden van ernstige ziekten.
Het vinden van een rattenhol is vaak moeilijker dan verwacht. Ingangen zijn gaten in de grond van ongeveer 5 tot 9 cm.
Professionele rattenbestrijding
Professionals maken gebruik van rattengif en rattenklemmen. Vooral als het gaat om een grote plaag gebruiken ze de rattenklem in combinatie met rattengif. Bespaar jezelf tijd, geld en moeite en schakel onze professionele rattenbestrijder in.