Was de hond vaak welkom? “In Slovenië en Kroatië zijn ze heel vriendelijk voor honden. Je kunt ze rustig meenemen naar een terrasje. Ook in veel natuurgebieden mogen ze mee.
Verplicht! Dieren jonger dan 15 weken: Sinds 29 december 2014 is het niet meer mogelijk ongevaccineerde pups en kittens mee te nemen naar Kroatië. Vanaf die datum moet elke hond, kat en fret een geldige rabiësvaccinatie hebben.
Slovenië is een van de meest huisdiervriendelijke bestemmingen in Europa. Ga je op vakantie naar Slovenië neem dan gerust de hond mee. Op veel plekken zijn honden welkom, ook in de meeste hotels en appartementen.
Verder is Oostenrijk één van de weinige landen in Europa waar alle hondenrassen welkom zijn. Er bestaat wel een lijst met honden die een hoger risico vormen, maar als jij mag je hond gewoon meenemen. In het openbaar vervoer en in de skiliften is het verplicht dat je hond een snuitje of een muilkorf om krijgt.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Wat is de gemiddelde kosten van de lunch in Kroatië? In Kroatië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 5.70 EUR (43 HRK) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.70 EUR (13 HRK) voor een cheeseburger.
Italië is een hondvriendelijk land waar net als in Nederland en België de voorschriften van de Europese Unie gelden.
'Snuitje' of snuitband
Om te beginnen is er het 'snuitje' of de snuitband. Dit is geen echte muilkorf, het is een koker van stevige stof die aan het einde open is en die om de neus van de hond wordt geschoven. Met een riem achter het hoofd wordt deze vastgezet. Met dit snuitje om kan de hond niet meer bijten.
In de achterbak mag de hond wel los, mits de hond zich achter een rek of opvangnet bevindt. Verboden hondenrassen: geen, maar voor de Pitbull, Dogo Argentino, Rottweiler, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Tosa, Akita en andere honden die hier erg op lijken gelden strenge regels.
Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
Waar ligt de Tolmin Kloof? De Tolmin Kloof ligt in Triglav National Park, het enige nationale park van Slovenië. Triglav National Park ligt in het noorden van het land en de beroemde Soča rivier stroomt hier doorheen.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).
In combinatie met de '21 dagen regel' mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland. Sommige landen accepteren honden jonger dan 15 weken oud, mits zij zijn voorzien van een verklaring waarin staat dat het dier geen contact heeft gehad met mogelijk rabiës besmette (wilde) dieren.
Verplichte chip. Uw dier moet gechipt zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven! Quarantaine: Uw dier moet minimaal 10 dagen in quarantaine.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Een snuitje gebruikt de dierenarts kortdurend op het moment dat hij je hond even pijn gaat doen, voor de veiligheid. Het is niet geschikt als muilkorf tegen bijten, de hond kan namelijk nog steeds met de voorkant van zijn tanden nippen en schade aanrichten. De meeste snuitjes zijn namelijk open aan de voorkant.
Met een goede, diervriendelijke muilkorf kan een hond ook gewoon blaffen. Je kunt blaffen dus alleen voorkomen met een snuitje, en die mag dus niet langer om dan een paar minuten en alleen als je er bij bent.
Zwitserland is een hondvriendelijk land en heeft zelfs speciale prullenbakken voor de drollen van jouw geliefde viervoeter. Aan de zijkant van de prullenbak kan je ook poepzakjes meepakken!
Zijn er hondenrassen verboden in Italië? In Italië zijn er geen verboden hondenrassen. In het openbaar vervoer en bij sommige openbare gelegenheden kan je gevraagd worden om je hond een muilkorf om te doen (neem in ieder geval altijd een muilkorf mee).
De slipketting was ook bedoeld om te corrigeren, dus wanneer de lijn strak kwam te staan dan gaf je een ruk aan de slipketting en dit zou ervoor moeten zorgen dat je hond weer naast je kwam lopen en dan hing de lijn weer los.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.