Ook dat is geen goed idee, want je kunt je haar beschadigen door bij hele lage temperaturen met nat haar naar buiten te gaan. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de watermoleculen in je haar uitzetten.Je haar zet hierdoor uit en kan daardoor breken.
De koudere lucht is in het algemeen minder vochtig en hierdoor kan haar sneller uitdrogen. Maar naast dat je haar veel te lijden heeft dit seizoen, wordt ook de hoofdhuid vaak droger. Ook is het veel voorkomend dat je in de winter meer last hebt van haaruitval.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
In een paar seconden bereikt dat gloeidraadje een temperatuur van bijna 500 graden. Dat is meer dan genoeg om de lucht die er doorheen geblazen wordt op te warmen. Dat zit er allemaal in een föhn.
De warme lucht zorgt ervoor dat je haar sneller droogt en je het makkelijker kunt vormen. Koude lucht is beter voor je haar en zorgt dat je kapsel beter blijft zitten. Heb jij goede tips om je haar te fohnen?
Overweeg een haardroger met een koude lucht knop. Wil je pluis voorkomen en na het drogen met zacht en glanzend haar rondlopen, dan is dit een feature die zeker een meerwaarde aanbiedt. Wij adviseren om tegen het einde van je föhnsessie te switchen naar de koude lucht knop.
Wist je dat scrunchies ook nog eens veel beter voor je haar zijn? Elastiekjes met zo'n stukje metaal erin blijft je haar aan vast zitten en daardoor breekt dit af. Scrunchies bestaan uit een elastiek met daar omheen een geplooid zacht stuk stof, daardoor is hij super fijn voor je haar en breekt het dus niet af.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Buig je hoofd voorover en woel met je handen door je haren terwijl je ze droog blaast: zo geef je het meteen extra volume. Ontbreekt het je haar aan volume omdat het vet is, dan is droogshampoo dé snelle oplossing. Je verstuift het over je droge lokken en borstelt het na een paar minuten uit.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Haarverlies in de winter is zelfs heel normaal. Het heeft namelijk te maken met de fasen van haargroei. De groeifase van haar wordt afgewisseld met een rustfase en een verliesfase van een paar maanden. Deze verliesfase valt, en dat is geen toeval, vrijwel altijd in de winterperiode.
In de zomer heb je meer haarverlies
Fabel. De zon en/of Uv straling zorgt niet voor extra haaruitval, wel kan de zon zorgen voor beschadiging van het haar door uitdroging en haarbreuk. Ook is het verstandig om de hoofdhuid goed te beschermen tegen de zon.
In regenwater zit minder kalk dan leidingwater en is dus minder 'hard'. Je haar wordt er iets zachter van. De regen zorgt er ook voor dat je haar gaat golven. Wil je krullen, ga dan even in de regen staan!
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
Vitamine A, B, C en E, natuurlijke voeding voor je haar
Haargroei bevorderen is alleen mogelijk wanneer je haar gezond en niet futloos is. Gebruik daarom shampoo en conditioner met vitamines A, B, C en E. Het is aan te raden om haarclips en speciale haarelastiekjes te gebruiken die het haar niet strak trekken.
De bewezen haargroeimiddelen
De drie producten die werken zijn: Finasteride (Propecia) Minoxidil & Nanoxidil. de HairMax Laserkam.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Kies dan voor een haarelastiek zonder metaal of voor de Ibiza elastieken. Deze elastieken zijn comfortabel en breken de haren niet snel af. Heb je dik, volumineus en zwaar haar en breekt je elastiek juist altijd af? Kies dan voor de Invisibobble.
Zorg ervoor dat het haar al een beetje droog is voordat je gaat föhnen. Hierdoor breekt je haar minder snel af én bespaar je veel tijd. Ook absorberen styling- en verzorgingsproducten minder goed op te nat haar. Föhn daarom op droog of handdoekdroog haar en je bent verzekerd van een perfecte coupe.
Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts.
HET EFFECT VAN FÖHNEN
Föhnen doet dus veel meer met je haar dan alleen maar drogen. Het kan het juiste kapsel vormen, verfijnen en het haar extra laten glanzen. Zelfs als je bent geboren met stijl haar, kan het laten föhnen van je kapsel een wonder doen voor de conditie en textuur van je haar.