Kou kan – net zoals wind en tocht – zorgen voor stijfheid in de spieren. Door uw spieren intensief aan te spannen kan er schade optreden in de spieren. De kans op spierpijn is een stuk groter dan onder normale omstandigheden. Krachtvermindering kan ook een gevolg zijn van de frisse weersomstandigheden.
Kou heeft een positief effect op de weerstand en het stimuleert de bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Maar misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
Kou zorgt juist voor minder herstel en groei van de spieren
Hierdoor komen er stoffen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat er nieuw weefsel wordt aangemaakt zodat het lichaam de volgende inspanning beter aankan. Deze stoffen en spiereiwitten worden minder gemakkelijk aangemaakt in kou.
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”
Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen 36,5 en 37,5 graden. Het is belangrijk dat die niet te erg stijgt. Vanaf veertig graden wordt het namelijk steeds gevaarlijker. Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein.
Je kunt er ook voor kiezen om de temperatuur zo laag in te stellen dat de verwarming niet aanslaat, afhankelijk van de woning(isolatie) is dat tussen de 7 en 12 graden. Het is overigens een misverstand dat ineens opwarmen in de ochtend veel extra energie kost als de nachttemperatuur laag is.
Warmte van de douche zorgt dus voor het gemakkelijker ontspannen van je spieren. Maar warm water op je huid bevordert ook de bloedstroom van je spieren naar je huid, waardoor die spieren tot rust komen.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Koelen remt de doorbloeding waardoor er minder zogenaamde 'groeifactoren' vrijkomen die juist de herstelprocessen van het weefsel op gang moeten brengen [3]. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Volgens de kou-expert kan het ervaren van (extreem) lage temperaturen je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt.
Als de lucht koud en droog is, haal je meer en dieper adem en verliest je lichaam meer warmte en dus energie. Daarnaast wordt je hartslag lager in de kou. Dit komt omdat het minder bloed richting de huid en ledematen pompt. Wanneer je gaat hardlopen moet je hart harder werken om je lichaam warm te houden.
Bewegen. Vaak gaan mensen die vastzittende spieren hebben minder bewegen. Het is echter belangrijk dat u juist wel goed blijft bewegen! Door iedere dag een uurtje te bewegen blijven de spieren 'gesmeerd' en voorkomt of vermindert u stijve spieren.
Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken.
Tijdens een koude douche neemt de hoeveelheid noradrenaline en endorfine (gelukshormoon) in je lichaam toe. Deze twee stofjes worden ook vaak gebruikt in medicijnen tegen depressie. Douchen met koud water lijkt dus ook depressie en neerslachtigheid te verlichten.
Als je hoopt vanavond onder de douche even wat kilo's te verliezen, dan heeft Boon slecht nieuws voor je. “Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Uit Brits onderzoek komt naar voren dat het nemen van een ijsbad geen effect heeft op het herstel van de spierkracht of de spierpijn binnen 24 uur na afloop van de inspanning. Een gering effect was merkbaar op het herstel binnen 48 uur of op de creatinekinase waarden in het bloed.
Je moet er misschien niet aan denken als je net een koude buitentraining hebt gedaan, maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Het koude water stimuleert je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan- en afgevoerd naar je spieren en organen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Om met de deur in huis te vallen: het is altijd goedkoper om de verwarming terug te draaien. Om je huis op bijvoorbeeld twintig graden te houden, kost een bepaalde hoeveelheid energie. Je verwarming zal regelmatig aanslaan om de gewenste temperatuur vast te houden.