Komkommer. Komkommer is een wondermiddeltje uit de natuur. De hydraterende structuur van de groente zorgt voor een jongere, gezondere en zachtere huid. Komkommer zit boordevol vitamine B en C en bevat ook zink, ijzer, calcium en magnesium.
Komkommer heeft een verkoelend effect en geeft verlichting voor de door de zon verbrande huid en kan het genezingsproces versnellen. Ook kun je een gezichtsgel aanbrengen om dermatitis(exceem) of ontstekingen te verminderen. Komkommer is echt dé perfecte groene partner bij huidproblemen.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Tegen puistjes en pigmentatie
En wat betreft de puistjes: "Uit onderzoek blijkt dat komkommer het talkgehalte van de huid kan verlagen, en dat helpt om acne te verminderen. Daarbij blokkeren de biochemicaliën die in de komkommer zitten het enzym dat zorgt voor een overmatige aanmaak van melanine of pigmentatie.
Groente zoals bijvoorbeeld broccoli, wortel, tomaat, avocado en zoete aardappel zijn een waar traktaat voor je huidcellen, maar ook van vette vis (zalm, makreel, haring, tonijn, sardines) en van noten en bessen worden ze happy. Vocht is eveneens belangrijk.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Het is goed voor je haar
Met dank aan de ingrediënten kalium, calcium, zwavel in slicium – die je ook in je shampoo kunt vinden – is de groente ook goed om je haar gezonder te maken en de haargroei te stimuleren. Spoel je haar met komkommersap en water als middel tegen droog en beschadigd haar.
Eet 2 a 3x in de week vette vis zoals zalm, haring, makreel of sardines of vul je voeding aan met en visoliesupplementen. Eet dagelijks een handje ongebrande, ongezouten noten zoals; walnoten, hazelnoten, paranoten enzovoort. Ook avocado's zitten boordevol goede vetten, je kunt er elke dag gerust 1 eten.
Kip bevat veel vitamine A.
Vitamine A zorgt er bijvoorbeeld voor dat we goed in het donker kunnen zien. Bovendien is vitamine A een belangrijke vitamine voor een gezonde huid.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Kokosolie, aloë vera, abrikozenpitten(olie), vitamine E, vitamine A, amandelolie, bijenwas, jojoba-olie en teunisbloemolie kunnen allemaal een positief effect hebben op de huid, afhankelijk van je huidtype. Het is dan ook niet makkelijk om natuurlijke huidverzorging te vinden die goed werkt voor jou.
Ga dan op zoek naar Retinol of andere vormen van vitamine A zoals Retinyl Palmitate of Retinyl Propionate. Beide laatstgenoemde vormen zijn wat mildere vormen, mocht je een gevoelige huid hebben. Vitamine A stimuleert de collageenaanmaak, verfijnt de huidtextuur en maakt daarmee de huid stevig en zacht.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.
Puistjes komen vaak voor bij mensen met een vette of gemengde huidtype. Wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden, kunnen er puistjes ontstaan. In de puberteit zien we dit vaak terug. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg dan normaal.
VOEDING DIE ONZUIVERHEDEN VEROORZAAKT
Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken.
Vitamine K
De bevroren groente gaat roodheid, puffiness en zelfs acné littekens te lijf. Dermatoloog Beth Goldstein onderschrijft de voordelen van komkommer. 'Vitamine K helpt bij het verminderen van donkere kringen. Dat komt omdat vitamine K een in vet oplosbare substantie is die helpt bij de doorbloeding.
Vervang frisdrank door het komkommerwater, zo geniet je van een fris drankje dat niet alleen gezond is, maar ook lief voor je lijn. Daarnaast verbeteren de voedingsvezels in de komkommer je spijsvertering, je stoelgang, het cholesterolgehalte in het bloed en de metabolische werking van je lichaam.
Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Bessen, frambozen, bramen en granaatappel bevatten veel antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zorgen voor vervroegde veroudering en rode vlekjes in je huid. Sinaasappels, citroen, paprika bevatten veel vitamine C.