Geen geldige groene kaart? Als uw groene kaart niet in orde is, kan uw wagen wel nog gekeurd worden. U moet geen tweede keer komen. Het keuringsbewijs krijgt wel de stempel '080/4: het voertuig beschikt niet over een geldige groene verzekeringskaart'.
Het groen uitnodigingskaartje is verloren gegaan. Dien ik dit voor te leggen ter gelegenheid van de periodieke keuring? Neen. Het uitnodigingskaartje is geen verplicht boorddocument en dient niet voorgelegd te worden ter gelegenheid van de periodieke keuring.
Het voertuig kan steeds zonder uitnodiging ter keuring worden voorgereden. Alle voertuigen uitgezonderd taxi's, lesvoertuigen, ziekenauto's, bussen kunnen tot 2 maanden vóór de geldigheidsdatum voorgereden worden zonder wijziging van de referentiedatum.
Wie geen geldig verzekeringsbewijs kan voorleggen, wordt hiervoor niet afgekeurd, maar de volgende vermelding dient op keuringsbewijs geregistreerd te worden: "het voertuig beschikt niet over een geldige verzekeringskaart".
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Vanaf 1 juli 2022 zal de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet worden tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen en de andere gewesten. Die maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit.
Gebreken die aanleiding geven tot herkeuring (code 2)
U moet uw voertuig binnen de 15 dagen opnieuw voorrijden bij de keuring. Zolang de gebreken niet hersteld zijn, mag het voertuig zich niet meer op de openbare weg begeven, behalve voor proefritten of om naar de keuring te rijden.
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
Gebreken aan de werking, staat en bevestiging van onderstaande opgesomde lichten, aanwezig op alle personenwagens, krijgen nu nog een groen keuringsbewijs met vermelding van de gebreken, maar leiden vanaf 1 oktober 2021 tot een rood keuringsbewijs met beperkte geldigheid van 15 dagen: Standlichten. Dagrijlichten.
In Vlaanderen en Brussel betaalt u voor een basiskeuring van personenwagens 32,70 euro. Als er extra controles nodig zijn, dan betaalt u meer. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de milieukeuring van een auto met elektrische ontsteking (4,20 euro extra).
Alleen de auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Sinds 2010 is het niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs mee te brengen wanneer je een auto laat keuren. Ook het keuringsrapport van de vorige keer mag thuisblijven.
Geen paniek. Verwacht je echter niet aan dramatische prijsstijgingen. Zo betaal je voor de keuring van een benzinewagen voortaan 38,90 euro terwijl dat vroeger 37,20 euro was en kost de schouwing van een dieselwagen volgende week 47,70 in plaats van 45,60 euro.
Bijna overal ter wereld moet je voor je auto, motor, camper of ander motorrijtuig een WA-verzekering afsluiten. De verzekeraar stuurt je elk jaar een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) op papier of digitaal. Hierop staat: Groene kaartnummer.
Als uw voertuig wordt afgekeurd voor de APK, dan heeft u vanaf de vervaldatum nog 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren. In die 2 maanden mag u niet meer met het voertuig rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen.
Het rood keuringsbewijs met verbod tot het verkeer (Code 1)
Het voertuig mag niet meer op de openbare weg rijden behalve zonder passagiers en enkel om de kortste weg af te leggen tussen het keuringscentrum en de woonplaats van de klant of de werkplaats van de hersteller en omgekeerd.
APK-keuring te laat? Als jouw voertuig niet op tijd is gekeurd mag het niet meer op de openbare weg komen en riskeert u een boete. De boete is € 130,- voor alle voertuigen, zowel trekkende als getrokken voertuigen.
Uitstel vragen is helaas niet mogelijk.
Weet dat het voor de autokeuring niet uitmaakt wie het voertuig aanbiedt bij de keuring. Een familielid, vriend of kennis mag dit zeker in uw plaats doen.
Op bijna alle dieselvoertuigen, zowel nieuwe als bestaande, zijn roetfilters te plaatsen. Op dieselauto's vanaf het bouwjaar 1995 kan een roetfilter ingebouwd worden. Op oudere diesels is dit technisch niet mogelijk. Soms vereist een roetfilter extra onderhoud.
Verschillende uitkeringen zoals de bijstand, Wajong en AOW gingen op 1 juli 2022 omhoog. Bekijk de uitkeringsbedragen vanaf 1 juli 2022. Ook steeg de kinderbijslag. Bekijk de bedragen kinderbijslag op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Heeft uw auto geen roetfilter lampje, dan zal het motormanagementlampje gaan branden bij een verstopt roetfilter. Daarnaast kunt u het ook merken aan hoe de auto rijdt. Een verstopt roetfilter kan bijvoorbeeld zorgen voor een verhoogd brandstofverbruik, maar ook voor het stotteren van de auto.
Je kunt je groene kaart bekijken en downloaden in internetbankieren of de Rabo App. Zo heb je hem altijd bij de hand. Als je wilt kun je hem printen. Maar een papieren versie is in de meeste Europese vakantie landen niet nodig.
Als je je groene kaart kwijt bent geraakt, dan zal je een nieuwe moeten aanvragen. Het verschilt per verzekeraar hoe je je nieuwe groene kaart ontvangt. Meestal krijg je de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat je de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt.
Vraag dan tijdig een groene kaart aan via Mijn ANWB. Dan ontvang je de kaart binnen 5 werkdagen per post. In de landen die niet genoemd zijn hoeft de groene kaart niet groen te zijn. Een groene kaart digitaal of op wit papier is dan voldoende.