Iedereen heeft schaamhaar: haar bij je geslachtsdelen. De een heeft veel schaamhaar, de ander weinig. Sommige mensen scheren het of knippen het kort, anderen laten het zoals het is. Het een is niet gezonder of hygiënischer dan het ander.
80 procent van de vrouwen en 40 procent van de mannen verwijdert gedeeltelijk hun schaamhaar.
Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent). Opvallend is ook dat mannen veel sterker de voorkeur geven aan een partner zonder schaamhaar dan vrouwen.
Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen+ kiezen voor waxen. Ze vinden dat ze niet schoon zijn als ze schaamhaar in hun V-zone hebben.
Vroeger was het in de mode voor vrouwen om veel schaamhaar te hebben. Nu zie je vaker dat vrouwen, en soms ook mannen, zichzelf helemaal kaal scheren. Je kunt met de mode meedoen, maar het hoeft niet. Doe wat jij mooi en fijn vindt.
Het merendeel van de mannen doet het vanwege schoonheidsredenen: ze vinden het er simpelweg aantrekkelijker uitzien. En vrouwen zijn het daar ook helemaal mee eens. Het merendeel van de vrouwen geeft aan het sexy te vinden als een man zijn schaamstreek onthaart.
Irritaties en infecties
Jouw schaamhaar dient immers als buffer, bijvoorbeeld tegen de wrijving die ontstaat wanneer je intieme delen, 'open en bloot', tegen je ondergoed wrijven. Dit kan namelijk tot irritaties en in sommige gevallen zelfs tot infecties leiden.
Een kleine 5% vindt au naturel het allermooist! En als het op hun eigen schaamhaar aankomt, zijn ze ook heel makkelijk. Zo liet 48% van de heren weten dat ze geen druk voelen om zich er heel erg mee bezig te houden maar het wel graag verzorgd houden.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden.Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
Het is je vast opgevallen dat schaamhaar een stuk stugger is dan het haar op je hoofd. De follikels waar de schaamharen uitkomen, hebben een grotere opening en creëren dikkere, stuggere haren. Ook krullen ze vaker.
1. 'Schaamhaar beschermt je tegen SOA's' Dat je schaamhaar je beschermt tegen het krijgen van SOA's, is absoluut niet waar. Sterker nog: je schaamhaar kan zelfs een bron van bacteriën zijn, waardoor je kans op het oplopen van SOA's juist groter wordt.
Hoe vaak moet ik mijn schaamhaar scheren? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen scheren zich dagelijks, terwijl anderen ervoor kiezen om het een keer per week of maand te doen.
Grofweg is dit tussen het 12de en 18de levensjaar, maar het kan ook voor of na deze leeftijden zich ontwikkelen. Dit is sterk per individu afhankelijk, maak je dus ook geen zorgen als jij eerder of later gezichtsbeharing krijgt dan anderen in jouw omgeving.
Lichaamsharen, zoals schaamhaar en neushaar, bevinden zich gelukkig slechts 30 tot 45 dagen in de groeifase en groeien ook nog eens langzamer. Ze zullen daardoor altijd kort blijven. Hormonen hebben een grote invloed op de groeicyclus.
Je geslachtsdeel lijkt groter
Wanneer je schaamhaar getrimd is of een stuk korter is, dan lijkt je penis groter. Als deze is weggestopt in een oerwoud van haren, dan valt deze minder op. Dus ook voor esthetische redenen kan je ervoor kiezen om je schaamhaar kort te houden of weg te scheren.
Dat komt neer op 1 centimeter per maand, en 0.3 millimeter per dag. Bij tieners groeit schaamhaar en okselhaar bijna net zo snel als hoofdhaar. Naarmate je ouder wordt, zal de haargroei geleidelijk vertragen. Ter vergelijking: wimpers en wenkbrauwen groeien gemiddeld 0.16 millimeter per dag.
Je mag het elke dag doen: "Dit hangt af van je huidconditie. Hoe minder vaak je scheert, hoe minder de huid geïrriteerd raakt. Doorgaans is om de twee à drie dagen scheren beter voor je huid.
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.
Voor een langdurig glad resultaat kun je je bikinilijn ontharen met IPL of epileren. Je bikinilijn scheren levert op een eenvoudige manier een snel resultaat. Lees hieronder meer over de verschillende methoden geschikt voor intieme ontharing.
Alleen niet zo snel. Schaamhaar kan variëren van 2 tot 5 cm. Dat is bij iedereen verschillend. Je bent pas 18 dus dat kan allemaal nog komen.
Meisjes krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamsbeharing, vooral onder de oksels, in de schaamstreek en op armen en benen. Vanaf een jaar of tien kan er al schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Bacteriën houden namelijk van warme en vochtige plekjes, dus jouw schaamhaar vinden ze heerlijk. Daarnaast kan zweet nergens naartoe als je veel schaamhaar hebt. Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen.
Knippen indien het haar te lang is
Is het haar beneden de gordel nog te lang dan is het beter om de haartjes met een goed en scherp schaartje kort te knippen. Er zijn ook speciale scheerapparaten waarmee je de haren kort kunt trimmen. Probeer de haren zo kort mogelijk weg te knippen of trimmen.
De huid rondom de schaamstreek heeft niet altijd dezelfde kleur als de rest van het vrouwenlichaam. Ze kan donker zijn, maar ook donkerder worden. Door de zon en zonnebank of door hormonale veranderingen kan de huid van en naast de schaamlippen verkleuren (hyperpigmentatie).