Gewone kokosmelk (soms 'klappermelk' genoemd) bevat ongeveer 17-24% vet en is geschikt voor het maken van sauzen, soepen en curry's. Kokosroom ('coconut cream') is dikker en bevat ongeveer 60% vet – dit wordt vaak gebruikt in desserts en gebak. Soms zie je in de supermarkt ook kokoscrème liggen, oftewel 'blok santen'.
" Dat kan maar hou er rekening mee dat de typische smaak van de kokosmelk toch zeer belangrijk is bij Aziatische gerechten. Vaak zorgt de kokosmelk er ook voor dat de pittigheid van de Aziatische keuken wat verzacht wordt. Dat effect heb je zeker iets minder met gewone room.
Het goede nieuws over kokosroom en kokosmelk is dat hoewel ze misschien een andere consistentie hebben, ze erg op elkaar lijken. Je kunt kokosroom gebruiken in plaats van melk als je het verdunt met extra water . Verschillende merken kokosroom variëren in vetgehalte.
Santen is Indonesisch of Maleis voor kokoscrème, kokosroom of creamed coconut. Het is voor 100% gemaakt van het vruchtvlees van kokos en ziet eruit als een blok of dikke pasta.
Kokosroom is (kokos)water, meestal gewoon water, dat gemengd en gekneed wordt met het vruchtvlees uit de kokosnoot. Dus water en vruchtvlees, mengen en kneden en vervolgens persen door een kaasdoek. We hebben het over de eerste persing. De dikke, vloeibare substantie die je uit de doek perst heet kokosroom.
Het verschil tussen de twee is vergelijkbaar met het verschil tussen koemelk en room: ze worden gemaakt van dezelfde ingrediënten ( kokosnoot, water en soms guargom voor stabilisatie ), maar kokosroom heeft een hoger vetgehalte dan kokosmelk (minder water, meer kokos) en is daarom dikker.
Gewone kokosmelk (soms 'klappermelk' genoemd) bevat ongeveer 17-24% vet en is geschikt voor het maken van sauzen, soepen en curry's. Kokosroom ('coconut cream') is dikker en bevat ongeveer 60% vet – dit wordt vaak gebruikt in desserts en gebak. Soms zie je in de supermarkt ook kokoscrème liggen, oftewel 'blok santen'.
Mits je niet op zoek bent naar een plantaardig alternatief kun je kokosmelk vaak vervangen door gewone melk of slagroom. Gebruik je het als plantaardig alternatief, maar vind je de smaak van kokos te overheersend? Kijk dan eens naar sojamelk of amandelmelk als alternatief.
Blikjes kokosroom kun je verdunnen met water als je denkt dat je gerecht te romig/machtig wordt. Aangebroken kokosmelk, room of aangelengde kokoscrème kun je maar kort bewaren in de koelkast, invriezen is geen probleem. Gebruik een ijsklontzakje/bakje als je regelmatig maar kleine beetjes nodig hebt.
'Kokosmelk heeft best een hoog gehalte aan verzadigde vetten, waarvan we weten dat het je LDL-cholesterol kan verhogen', zegt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Een te hoog LDL-cholesterol kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Kokosroom is dikker dan kokosmelk en heeft een hogere hoeveelheid vet. Kokosroom is kokosmelk gemengd met suiker, waardoor het de zoetste is van alle kokosmelkproducten.
Kokosroom is misschien lekker, maar onderzoek heeft geen gezondheidsvoordelen aan het licht gebracht. Kokosroom is een calorierijk voedingsmiddel, met 1.060 calorieën per kopje . Kokosroom gebruiken als alternatief voor zuivelroom kan leiden tot gewichtstoename, vooral als u gezoete kokosroom gebruikt.
Het is niet hetzelfde als kokosroom of kokosmelk . Kokosroom is gepureerde, geconcentreerde kokosnoot die is gezoet, net zoals gezoete gecondenseerde melk gewoon gecondenseerde, gezoete melk is. Je kunt Kokosroom rechtstreeks uit de fles of blik gebruiken en het hoeft niet gekookt te worden om te worden geconsumeerd.
Door het hoge vetpercentage van 30% (net als bij gewone slagroom) kun je het kokosvet opkloppen tot een heerlijke slagroomachtige textuur.
Een vieze geur, een blikkerige smaak en/of een grijzige verkleuring zijn indicatoren dat de kokosmelk over de datum is of niet meer goed is.
Kokosmelk/-crèmes zijn niet altijd effen wit, maar kunnen een lichtgrijze tint hebben , die kan worden gecorrigeerd door chemische bleekmiddelen toe te voegen. Omdat AYAM™ Kokosmelk en -crème 100% natuurlijk is en vrij van bleekmiddelen, kan het een licht gebroken witte kleur hebben.
Ik gebruik die ultradikke room graag om currypasta in te bakken - gebruik het gewoon in plaats van olie en bak tot de kokosolie splijt, voordat je de rest van het blik erin gooit. Alles smelt en wordt glad om een rijke, geurige curry te maken. Het is ook perfect voor de bakkers: klop met poedersuiker om veganistische cakes/puds te bedekken.
Plantaardige room
Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room, het is dus ook geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het wordt vaak gebruikt in pittige gerechten om de scherpe smaak wat te neutraliseren, maar je kunt het ook in zoete bereidingen gebruiken.
Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand. Je verhelpt dit door het geheel goed door te roeren of de kokosmelk au bain-marie te verwarmen. En als je het hele blik in één keer toevoegt aan een warm gerecht, lost het zich letterlijk zelf op.
In recepten waarbij het vetgehalte de textuur niet in gevaar brengt, kunt u plantaardige dranken gebruiken, zoals kokosmelk, amandel, cashewnoten, macadamia, haver, soja of hennep , als vervanging voor traditionele kokosmelk. Deze plantaardige dranken zijn het beste voor smoothies, koffie en speciale dranken.
Gebruik gewone kookroom. Kokosmelk zorgt ervoor dat de saus wat dikker wordt, dat doet kookroom ook. Je hebt er een van Campina en ook een iets magere variant van Blue Band Finesse. Er is een currypasta van Patak's (zie Oosters schap AH) die aangemaakt wordt met room.
Kokosmelk en -room zijn meestal uitwisselbaar in recepten zoals curry's en soepen . Als u een rijkere smaak en textuur prefereert, probeer dan kokosroom of andersom. Wees echter voorzichtig bij het vervangen van kokosmelk en -room in gebakken goederen.
Wees niet bang: je kunt de een vervangen door de ander . Zo vervang je kokosroom en kokosmelk: Hoe maak je kokosmelk van kokosroom? Meng 3 eetlepels kokosroom met 1 eetlepel water om ongeveer ¼ kopje kokosmelk te maken.
Amandelmelk is een geweldig alternatief voor kokosmelk vanwege de vergelijkbare textuur en het neutrale smaakprofiel. Het kan worden gebruikt in zoete en hartige gerechten.
Upgrade je curry, soep of sausje met santen, ook wel bekend als kokoscrème of creamed coconut. Santen is eigenlijk kokos in 'vaste vorm'. Waar er bij kokosmelk altijd water toegevoegd wordt om er 'melk' van te maken, maken we santen van 100% kokosnoot.