Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water.
De kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht van de kokospalm. Kokosnoot wordt ook wel klapper genoemd. De kokosnoot bestaat uit 4 onderdelen: de kokosvezel, de schil, het vezelig vruchtvlees en het kokoswater. Het vruchtvlees bevat 40% vet, waarvan ruim 30% verzadigd.
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn. Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Een kokosnoot of klapper is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het mesocarp (het vruchtvlees) niet vlezig maar vezelig is. Daarbinnen zit het harde endocarp, dat het zaad omgeeft met drie duidelijk zichtbare kiemopeningen.
De aanbeveling per dag is ongeveer 30 gram dus dan zit je al bijna op de helft. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmwerking. Daarnaast helpen ze ook bij het voorkomen van een te hoog cholesterol en suikerziekte.
Dat vruchtvlees van de rijpe noot is altijd omhuld door een eetbaar donkerbruin vliesje. Zo heeft Moeder Natuur het beslist. Je kan het naar smaak en goesting wegschillen met een dunschiller, in het geval je niet verzot bent op de taaie textuur ervan.
Kokos werkt laxerend, soms is dit een voordeel, soms ook niet. Je kunt zelf goedkoop je eigen gezondheids- en schoonmaakmiddelen maken met gebruik van kokos en baking soda (alles over baking soda vind je in een vorig blog).
Een volgroeide kokosnoot is donkerbruin, heeft een vezelig oppervlak en bevat veel vruchtvlees, oftewel kokosvlees. Kokosvlees bevat de vitamines C, E en K, en verschillende B-vitamines. Daarnaast bevat het onder andere de mineralen kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink.
Er zitten 447 kilocalorieën in 1 stuk (110 gram) kokos, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kokos, vers'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen verband is tussen het eten van kokosolie en een verhoogd cholesterol of het eten van kokosolie en hart- en vaatziekten.
Kokoswater is een goede bron van mineralen. Zolang je je bewust bent van het suiker-, vet- en koolhydraatgehalte is één portie per dag absoluut veilig. Als je je mineralen in evenwicht wilt brengen met kokoswater, kun je je richten op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ca. 300 tot 500 milliliter.
Ze komen in de meest uiteenlopende gerechten van pas, van (kokos)soep tot ingrediënt in salades. De harde schil maakt de vrucht een perfecte basis voor een kokosnootbowl. En trakteer jezelf gerust op een verfrissende smoothie met het verse kokoswater.
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Kokosnoten zijn geen specerijen | Studio Massa.
Bewaar kokosnoten op een koele (12-15°C) droge plek. Dan zijn ze enkele maanden houdbaar. Verse kokos over? Bewaar de verse kokos nog 2-3 dagen in de koelkast.
Helaas valt dat van bounty's niet te zeggen. Ze leveren vooral veel suiker en ongezonde vetten, met nog wat kunstmatige geur- en smaakstoffen.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.
Kokoswater uit de kokosnoot
Maak in één van de drie donkere plekjes bovenop de kokosnoot een gaatje. Dit kan je doen met een puntig scherp mesje of draai een gaatje met een kurkentrekker. Dit zal niet veel moeite kosten. Al snel kan je er een rietje in doen of giet het vruchtwater leeg boven een glas.
De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees zit 34% vet.