Alle koffiebonen bevatten aciditeit. De pH-waarde van koffie ligt meestal tussen 4.85 en 5.10. Hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe minder zuur ze worden. Als je op zoek bent naar koffiebonen met een lage zuurgraad, kies dan voor donker gebrande bonen.
Zuurvormende voeding is bijvoorbeeld vlees, vleeswaren, vis, kaas, zuivel (melk), chocolade, geraffineerde suiker, koffie, zwarte thee, vetten, mosselen, ei, alcohol, sojaproducten, granen, snacks, koekjes, zout. Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten.
Koffie is een drank die over de hele wereld wordt gedronken. Op de pH-meter is de pH ongeveer 5,0 tot 5,5, wat minder is dan 7, dus de koffie is licht zuur . Maar de gebrande koffiebonen zijn minder zuur. Daarom is koffie licht zuur.
Koffie bevat cafeïne (dé reden waarom we het zo graag drinken) en fenolen; stofjes die het zuur in onze magen beïnvloeden. Cafeïne stimuleert bijvoorbeeld de productie van gastrine, een hormoon dat de uitscheiding van maagzuur bevordert. Handig, want dat bevordert de vertering, maar het maakt de maag ook zuurder.
Koffie bevat een aantal natuurlijke zure bestanddelen met een gemiddelde pH-waarde van 4,85 tot 5,10. Zelfs na het koffiezetten blijft een aanzienlijke hoeveelheid van deze verbindingen achter.
U drinkt waarschijnlijk dagelijks zure dranken. Koffie, frisdrank en citroensap hebben allemaal een zure pH . Zelfs uw speeksel heeft een licht zure pH-waarde. Uw bloed zou precies in het midden moeten zitten.
Zuurte is een natuurlijke stof in koffie, zoals in veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in citroenen, azijn of yoghurt. Koffie bevat honderden zuren, zoals het bekende citroenzuur en appelzuur. De smaak van zure koffie wordt beïnvloed door het branden, de variëteit en de bereiding van de koffie.
Cortisol is het stress-hormoon. Volgens hormoon-expert Reijs kan koffie dat niveau aanzienlijk verhogen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel.
Alle koffiebonen bevatten aciditeit. De pH-waarde van koffie ligt meestal tussen 4.85 en 5.10. Hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe minder zuur ze worden. Als je op zoek bent naar koffiebonen met een lage zuurgraad, kies dan voor donker gebrande bonen.
Ga na het eten niet meteen liggen. Een volle maag geeft klachten als u ligt. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen.
Zure voedingsmiddelen zijn vooral dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren, maar ook granen, suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
Zwarte en groene thee zijn doorgaans minder zuur dan koffie . Uit een analyse bleek dat koffie minder zuur was dan citroenthee en zuurder dan zwarte thee. Zwarte thee bleek een pH van 6,37 te hebben, terwijl koffie een pH van 5,35 had.
Cafeïne kan inderdaad de maagwand irriteren en brandend maagzuur veroorzaken, maar het is niet het enige stofje dat voor maagpijn zorgt.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Wijn is van nature dan ook een zure drank. De zuurgraad wordt onder andere uitgedrukt in pH-waarde. Alles met een pH onder de 7 is zuur (boven de 7 is het basisch). Hoe lager de pH, hoe zuurder de vloeistof.
Licht gebrande, medium gebrande en donker gebrande koffiebonen hebben verschillende zuurtegraden. Donker gebrande koffiebonen hebben de laagste zuurtegraad en licht gebrande koffiebonen de hoogste zuurtegraad.
Om zuurarme koffie beter te begrijpen, kijken we naar vier belangrijke factoren: De juiste boon: Arabica-bonen bevatten van nature minder zuur dan Robusta-bonen. Ze zijn niet alleen vriendelijker voor de maag, maar bieden ook een mildere smaak.
Robusta koffiebonen zijn van nature niet zuur en neigen wat meer naar bitter.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
Eiwitrijke voedingsmiddelen hebben een tegengesteld effect. Eieren en noten zijn daarom goed om te eten; ze verzadigen je langduriger dan voeding rijk aan koolhydraten. Mindfulness, yoga, ademhalingstechnieken, meditatie, aardingsoefeningen, visualisaties: ze zijn allemaal goed om stressreacties te verminderen.
Cafeïne kan cortisol verhogen door het centrale zenuwstelsel bij mannen te stimuleren, maar kan bij vrouwen interacteren met perifere metabolische mechanismen . Cafeïne is een veelgebruikte farmacologische substantie die cortisolreacties in rust en als reactie op verschillende stressoren verandert.
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.
De belangrijkste verzurende voeding is: vlees, eieren, vis, suikerrijk voedsel, snacks en koekjes, koffie, zwarte thee, granen, alcohol, tafelzout, gepasteuriseerde melk en kaas, en ook sommige vetten en chocolade…
In koffie zit naast cafeïne ook het stofje cafestol.Dit kan het cholesterol verhogen en teveel hiervan kan de kans op een hartaanval of een beroerte vergroten. Maar dat betekent nog niet gelijk dat koffie echt ongezond voor je is. Je moet alleen niet te veel kopjes per dag drinken.