Wat is het verschil tussen gebruiksoppervlaktes een verblijfsgebied en een verblijfsruimte? Een verblijfsruimte (volgens bouwbesluit) is een ruimte bedoeld voor het verblijven van mensen en ligt altijd in een verblijfsgebied. Waarbij een verblijfsgebied kan bestaand uit één of meer verblijfsruimtes.
Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie bestaande uit een of meer op dezelfde bouwlaag gelegen aan elkaar grenzende ruimten anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte.
Voorbeelden van verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor (en bijvoorbeeld niet: toiletruimte, badruimte, garage, berging, technische ruimte, verkeersruimte).
Iedere woonfunctie moet ten minste één verblijfsgebied hebben met een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 11 m² en een breedte van ten minste 3 m. In een dergelijke ruimte kunnen een eettafel en vier stoelen worden geplaatst.
Artikel 4.7.
Een verblijfsgebied en een verblijfsruimte hebben boven de vloer een hoogte van ten minste 2,1 m.
Een zolder kunt u opgeven als extra kamer, mits die voldoet aan de voorschriften vanuit het bouwbesluit. Dit hangt dus af van onder andere de afmetingen, daglichtvoorziening, isolatie, brandveiligheid en toegankelijkheid. Zo moet een trap naar een zolderkamer een vaste trap zijn (geen vlizotrap).
Ik wil de kelder van mijn woning gaan gebruiken als verblijfsruimte (slaapkamer / woonkamer) mag dit? Ja, dat mag, maar dan zal uw kelder moeten voldoen aan de eisen die het Bouwbesluit stelt aan verblijfsruimte n van woonfuncties.
Een verblijfsgebied is een ruimte die bestaat uit één of meer verblijfsruimtes, met als doel het verblijven van mensen. Denk hierbij aan een woonkamer, slaapkamer en een keuken. Het is belangrijk om de gebruiksoppervlaktes en de oppervlaktes van de verblijfsgebieden nauwkeurig op te meten.
Ook de keuken, de bijkeuken en de wasruimte vallen onder de categorie verblijfsruimte. Met verkeersruimte wordt bedoeld de hal, een portaal, een gang, de trap, een overloop of bijvoorbeeld een bordes. Dat zijn dus de ruimten om van de ene verblijfsruimte naar een andere te komen.
Voorbeelden van ruimten die verblijfsruimten kunnen zijn: slaapkamer, woonkamer, keuken, hobbyruimte e.d.
Gebruiksgebieden. Met gebruiksgebied bedoelt het Bbl het vrij indeelbare gedeelte van een gebruiksfunctie, waar voor de gebruiksfunctie kenmerkende activiteiten plaatsvinden. Het gebruiksgebied moet bestaan uit 1 of meer op dezelfde bouwlaag gelegen ruimten.
- Een onverwarmde berging, een garage, balkon en terras worden (meestal) niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte wonen, maar in overige inpandige ruimte of in gebouwgebonden buitenruimte of externe buitenruimte.
In ten minste een verblijfsgebied ligt een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 11 m² bij een breedte van ten minste 3 m.
Verblijfsgebieden zijn woonkamer, keuken en slaapkamer. Een woonkamer moet minimaal de afmeting van 3,3x3,3meter bedragen en 2.6 meter hoog zijn. Een slaapkamer moet minimaal 1,85m breed zijn, 5,0m² aan oppervlak hebben en ook 2,6 meter hoog zijn.
Bijkeuken is geen term in het bouwbesluit en het zegt niks over zijn plaats binnen/buiten de thermische schil. Een garage kan ook een werkruunte zijn als ik die redenering volg en dat is echt geen verblijfsruimte. De aanvrager bepaalt wat de verblijfsruimtes en -gebieden zijn.
Tweekamerappartement: dit type bestaat uit 1 slaapkamer, 1 woon-/slaapkamer, een kitchenette, een badkamer met toilet.
Een 3-kamerwoning met momenteel twee of meer bewoners. Een 4-kamerwoning met momenteel drie of meer bewoners. Een 5-kamerwoning met momenteel vier of meer bewoners.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
Het is noodzakelijk dat er ramen aanwezig zijn in de slaapkamer. Niet alleen voor het daglicht, maar ook voor de toevoer van frisse lucht. Voeg eventueel nog een verluchtingssysteem toe als er een verhoogde kans is op vochtproblemen. Goede luchtkwaliteit in een woning is cruciaal voor de gezondheid.
Een verblijfsgebied kan worden opgedeeld in twee of meer verblijfsruimten en andere ruimten, niet zijnde een toilet-, badruimte, technische ruimte of een verkeersruimte. Daarbij kunnen ook gedeelten van een verblijfsgebied worden aangeduid als “onbenoemde ruimten”.
Bij veel gemeentes zijn de kelder en de zolder geen bouwlaag; zij hanteren dus een beperkte definitie van bouwlaag. De definitie van bouwlaag lijkt wel afhankelijk te zijn van de gebruiksfunctie. Voor de woonfunctie is elke bouwlaag een woonlaag (zie Helpdesk Bouwregelgeving enz.
Een woonfunctie in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is een gebruiksfunctie voor het wonen. De meest voorkomende woonfuncties zijn de woonfunctie voor particulier eigendom (eigen huis of woning) en woongebouwen (flats of appartementencomplexen).
Badruimte definities
een ruimte waarin zich een bad of douche en een wastafel bevinden, met bijbehorende aansluitingen op aan- en afvoervoorzieningen voor water.
Definitie van een verkeersruimte: Ruimte bestemd voor het bereiken van een andere ruimte, niet zijnde een ruimte in een verblijfsgebied of in een functiegebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte.