Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Gebruik ook voor je fruitbomen organische meststoffen
Koemest, kippenmest, champignonmest, beendermeel, bloedmeel ... vormen de grondstoffen voor organische meststof. De belangrijke voedingselementen voor je fruitbomen of fruitstruiken worden langzaam vrijgegeven door de organische meststoffen.
Bij gebrek aan stalmest kun je ook kippenmest- of koemestkorrels gebruiken. Enkele kilogram per boom is voldoende. Strooi deze korrels rond februari. Gemaaid gras onder de fruitboom is geen probleem maar pas wel op voor muizen.
Dosering. Een boom in de volle grond heeft 30 tot 40 gram mest nodig. Jonge boompjes en boompjes in pot hebben voldoende aan 10-20 gram mest per plant.
Bekalken kan ook nuttig zijn voor bijv. het gazon, dus neem die gerust ook mee. Een handje per fruitboom is meer dan voldoende. Verspreid het handje kalk (vaak in korrelvorm, dat is prima) zo'n 10 à 20 cm van de stam vandaan.
Een niet te zure, humusrijke bodem is ideaal voor fruitbomen en fruitstruiken. Je kan een lichte korrelige structuur aan je grond geven door er een organische bodemverbeteraar of Horta kwaliteitspotgrond onder te mengen. Zo kan de grond veel zuurstof opnemen en voedingsstoffen en water beter vast houden.
Heb je een composthoop? Dan kun je ook compost gebruiken als mulch. Zorg er wel voor dat deze dubbel zoveel bruin materiaal bevat als de 'klassieke' compost voor de moestuin. Meng daarvoor extra bruin materiaal zoals zaagsel, snoeihout, boomschors, stro en droge bladeren door de compost.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Andere organische meststoffen voor groenten en fruit
Om de grond te verbeteren gebruikt men uitsluitend organische meststoffen zoals koe- en paardenmest. Maar ook compost, brandnetelgier en hoornmeel (slachtafval) kunnen groente en fruit doen groeien.
Vooral zand- en veengronden hebben hier veel last van. In zuren gronden zijn veel voedingsstoffen geblokkeerd en kunnen ze dus door de plant niet worden opgenomen. Een goede bekalking kan dit verhelpen. Gebruik bij voorkeur zachte en langzaam werkende koolzure kalk, zoals zeewierkalk of magnesiumkalk.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Dus een mix van tuinaarde, klei en zandgrond is perfect voor de perenboom. Als je grond dit niet is dan zul je deze moeten verbeteren. Zandgrond zul je moeten mengen met tuinaarde, organisch materiaal en kleigrond.
DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien. Het hoog gehalte aan kalium en fosfor zorgt voor een goede bloei, een mooi aandikken en een perfect afrijpen van de vruchten.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Door humus aan je grond toe te voegen, zorg je voor een goede bodem, die het water en voedsel vasthoudt en geleidelijk aan de wortels van de boom afgeeft. Complete bemesting bestaat uit de volgende voedingsstoffen: Stikstof, Fosfor, Kalium, Zwavel, Magnesium en Calcium, aangevuld met spoorelementen.
Voeding en verzorging van de appel
Een appelboom heeft een uitgebalanceerde samengestelde meststof voor fruit nodig, om te zorgen dat de boom langzaam groeit, voldoende blad krijgt, en vooral voor een goede bloei, vruchtzetting, rijping en smaak. Ook water geven is erg belangrijk, de grond mag nooit uitdrogen.
Fruitbomen niet tijdens bloei en of net na de bloei snoeien anders krijgt de boom slechte vruchten. Dus april, mei en juni snoeien we niet. De wintermaanden zijn het beste om te snoeien omdat de boom kaal is en de boom beter te beoordelen is. Winter snoei het liefst rond februari, net voor de sapstroom op gang komt.
De zure kers wil wel graag bemest worden, zowel met stalmest als met kunstmest (ieder voorjaar in april 125 gr patentmest voor ieder jaar dat de boom oud is en begin juni nog eens wat kalksalpeter).
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Hoe verzorg je een perenboom
Een perenboom heeft niet veel verzorging nodig. Bij het planten is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om hem een fijne start te geven. Het plantgat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom. Geef hem na het planten een flinke plens water.
Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten. Een evenwichtige meststof is doorslaggevend - de voedingsstoffen bevorderen de vruchtvorming en het rijpingsproces van de vijgen.
De pruimenboom staat het liefste op de (lichte) klei grond, maar een fruitboom groeit ook prima op zand, zavel en loss; De fruitboom mag op een vochtige en een droge grond staan, als deze maar genoeg water krijgt; De pruimenboom staat het liefst op een ietwat zonnige plek, maar halfschaduw lukt ook.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.