Knoflook bevat talrijke enzymen die de zuurstofbenutting door de weefsels verbeteren en daarnaast is het ook nog eens bloedzuiverend en ontgiftend. Knoflook verhoogt de strijdbaarheid van het immuunsysteem.
Knoflook helpt bij een te hoge bloeddruk
Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
De knoflook is veel gebruikt in de fytotherapie. Het is een zeer gezonde plant die allerlei ziektes de baas is. Diallyldisulfide zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen in het lichaam. Dat voorkomt allerlei ziektes die met ijzertekorten te maken hebben.
Goed voor je bloeddruk
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Knoflook is een middel dat het ophoesten van slijm bevordert. Verder is het een zwak antisepticum voor de longen. Ook zou knoflook een gunstige werking hebben op astma, bronchitis, (kink)hoest, griep, keelpijn, longemfyseem, tuberculose, en difterie.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Sommige mensen hebben last van darmkrampen, een opgeblazen buik en winderigheid na het eten van ui, knoflook, bonen of linzen. Dit komt omdat er in peulvruchten, uien en knoflook bepaalde voedingsvezels zitten, die je lichaam zelf niet kan verteren, maar zorgen voor een fermentatieproces in je darmen.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie.
Knoflook bevat namelijk relatief grote hoeveelheden allicinie en zwavel. Dit is een perfecte combinatie omdat allicinie een 'anti-aging' en verzachtend effect heeft op je huid, en zwavel juist ontstekingsremmend werkt, de doorbloeding van de huid vergroot en zorgt voor een natuurlijke glans.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Knoflook puur eten
Sommige mensen eten teentjes knoflook puur, zoals ze ook tabletten slikken, bedoeld om ziekten te voorkomen of gewoon om de bloedcirculatie te versterken. Nodig is dat niet: dat rauwe knoflook het meest gezond is, betekent nog niet dat je die dan maar puur moet eten.
Kortom: Een hoge dosis knoflook lijkt de bloeddruk gunstig te beïnvloeden bij mensen met hoge bloeddruk. In sommige gevallen kan de toediening ervan net zo effectief zijn als een regulier medicijn. Knoflook kan het totale cholesterol en het LDL-cholesterol verlagen.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Uien en knoflook
Vooral bij rauw gebruik hebben knoflook en uien dankzij hun specifieke stoffen een ontstekingsremmende werking. Regelmatig uien eten verlaagt bovendien zowel het vetgehalte in het bloed als de bloeddruk.
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.