Het materiaal van je kleding is heel bepalend voor het krijgen van schokken. Wanneer je kiest voor linnen of katoenen kleding heb je de minste kans om statisch geladen te worden. Ook kan je beter schoenen met leren zolen dragen dan met rubberen zolen. Heb je heel veel last van schokken?
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Haarlak is een snelle en doeltreffende manier oplossing om je kleding te ontladen van statische elektriciteit. Draai je kleding binnenstebuiten en houd je haarlak 30cm of meer van je kleding af (zo voorkom je vlekken). Het is zacht voor je huid en voorkomt dat vb zijden blouses aan je huid vast blijven kleven.
Dat komt onder andere door wrijving van je kleding, met de vloer of met de zitting van een stoel of bank. In de meeste gevallen raakt je lichaam die elektriciteit vanzelf weer kwijt. De luchtvochtigheid is relatief laag in de winter, waardoor je vaker elektrisch geladen bent.
Dingen worden statisch wanneer ze elektronen afgeven aan óf ontvangen van andere materialen, waardoor ze elektrisch geladen worden. Haar krijgt bijvoorbeeld een positieve lading als je een wollen trui over je hoofd trekt, doordat het haar elektronen afgeeft.
Als de stroom hoger is kunnen er brandwonden ontstaan en als de stroom via het hart loopt bestaat het risico op elektrocutie. Een elektrische schok kan door statische elektriciteit of dynamische elektriciteit worden veroorzaakt.
Het gevaar van statische elektriciteit
De elektrostatische lading zelf kan weinig kwaad, de ontlading echter wel. Deze gaat vaak samen met een vonk. Mogelijke gevolgen zijn: ontsteken van brandbaar gas, poeder of fijn stof; beschadiging van elektronische onderdelen zoals printkaarten of zelfs complete apparaten.
Waarom heb je dan vaker met statische elektriciteit te maken in de winter? Elektriciteit verplaatst zich minder goed in droge lucht en in de winter is de luchtvochtigheid meestal lager dan in de zomer. Daar zorg je misschien zelf extra voor door de verwarming verder op te stoken en de lucht te verdrogen.
Blijf op ruime afstand en waarschuw omstanders. Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast (draai de stop eruit of zet de schakelaar om).
Deze armband voorkomt dat je statische elektriciteit opbouwt en voorkomt statische schokken. Doe de armband om je pols en bevestig de klem op een geaard punt. Dit mag bijvoorbeeld je computerbehuizing of radiator zijn.
Gevolgen van een elektrische schok
Bij een elektrische schok trekken zijn spieren namelijk heel sterk samen en kunnen ze scheuren. Als een spier heel erg krachtig samentrekt, kunnen er zelfs botbreuken optreden. Je kind kan door een elektrische schok ook brandwonden oplopen op de zogenaamde contactplekken.
Statische elektriciteit bij de mens ontstaat hoofdzakelijk door wrijving tussen de kleding en de ondergrond, zoals: kleding en lichaam. kledingstukken onderling. kleding en stoelbekleding.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Voorkomt statische lading op kunststof, glas of textiel oppervlaktes. Voorkomt statische lading op kunststof, glas of textiel oppervlaktes. Vermindert het aantrekken van stof en beschermt apparaten tegen de opbouw van statische elektriciteit.
Gebruik wasverzachter tijdens het wassen, omdat het de wrijving en de kans op een statisch jurkje sterk vermindert en de stoffen een zacht, donzig gevoel geeft.
Het is een vrij eenvoudig klusje. Stop je broek in een diepvrieszak of kussensloop (sluit deze wel goed af), stop hem in de vriezer en haal hem er na 24 uur uit. Laat hem even goed ontdooien en je spijkerbroek is weer helemaal fris!
Satijn geweven van polyester is erg glad, niet luchtdoorlatend en statisch. Het is een feestje voor huisstofmijt en pollen (iew) en – niet onbelangrijk – brandgevaarlijk. Tijdens de productie van deze synthetische stof worden chemicaliën gebruikt die je het beste kunt mijden in je beddengoed.